Школа повністю перейшла на сонячну енергію

Школа повністю перейшла на сонячну енергію

Автор: Світлана ЗОЗУЛЯ / Джерело: Відомості

У навчальному закладі села Годомичі Маневицького району темряву подолано завдяки енергії найголовнішого світила. Адже на новому даху цієї споруди встановлено сонячні батареї.

Як розповів директор школи і головний натхненник громадської організації «Вікторія» Василь Шавук, цей інноваційний крок став можливим завдяки перемозі в конкурсі проектів ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду–II», одним із координаторів якого на Волині є Ірина Бойко.

Нещодавно вона провела у цьому сільському закладі освіти інформаційний семінар, учасники якого, переважно представники організацій та установ Маневицького та Іваничівського районів, на власні очі побачили впроваджене тут ноу-хау. А детальніше про особливості фотомодулів, які виробляють електричний струм, розповів присутнім Олександр Балан, співзасновник творчої архітектурної майстерні, яка є офіційним представником (у Волинській, Львівській та Рівненській областях) київського ПАТ «Квазар». Саме воно спеціалізується на виробництві сонячних батарей, які є дорожчими та якіснішими за китайські аналоги, адже гарантія на їх потужність — 25 років.

У свою чергу Василь Шавук зазначив, що систему освітлення було замінено в усіх класах і коридорах. Тільки за вересень–жовтень цього року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого, у школі вдалося зекономити більше 700 кВт електроенергії. Керівник також не приховав, що завдяки проектній співпраці у рамках Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в цьому навчальному закладі попередньо було замінено дах і майже всі вікна. Звісно ж, не без дольової участі обласних і районних органів влади та самої громади, як того вимагає міжнародний донор.

Як зауважила голова Маневицької районної ради Людмила Веремчук, співпрацю з Проектом налагоджено не тільки в Годомичівській, а й у Лишнівській, Будківській і Лісівській територіальних громадах. В основному тут утілено проекти з енергозбереження  й  енергоефективності. А в українських реаліях вони є сьогодні актуальними як ніколи.

Loading...