Вакцин для щеплення ледь вистачає кожній третій дитині

Вакцин для щеплення ледь вистачає кожній третій дитині

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

В кінці вересня на Волині у селі Сошичне Камінь-Каширського району стався спалах захворювання на вірусний гепатит А серед школярів. У цей же період у Володимирі-Волинському учні захворіли на кір. Обговорюючи цю проблему, головний санітарний лікар області Наталія Янко повідомила, що основною причиною масових спалахів інфекційних хвороб може бути порушення календарів щеплення населення. Невже знову масово люди почали відмовлятися від вакцинування?

З’ясувалося, що причина в іншому — вакцин попросту нема. Як розповіла «Відомостям» головний спеціаліст із педіатрії управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко, перебої з постачанням були постійно, однак цього року ситуація критична.

— За дев’ять місяців вакцин надійшло відповідно до потреби мінімально, — каже посадовець. — Якщо взяти конкретно по кору, то ми отримали всього 15% вакцин від потреби. Щеплення від кору проводиться дітям у рік, ревакцинація — в сім років. Вакцин первинного вакцинального комплексу: від дифтерії, кашлюку, правця та поліомієліту — отримали, відповідно, «Пентаксиму» — 12%, «Інфанриксу» — 26%. Тому тільки третя частина дітей може бути охоплена щепленнями, затвердженими календарем. Для новонароджених проводиться у пологовому будинку щеплення від гепатиту В і БЦЖ. Маємо приблизно вакцини 50,5% від потреби, але це ще з додатком того, що лишилося з минулого року. Щепленням від кору, паротиту і краснухи (КПК) охоплено за вісім місяців 27,8% дітей, тобто кожен третій малюк.

Людмила Рожко наголошує, що закупівлю вакцин проводить виключно Міністерство охорони здоров’я за кошти державного бюджету. Обласне управління лише обґрунтовує й обраховує потребу, подає заявку і після отримання доз розподіляє між територіальними одиницями в області.

— Щодо спалаху вірусного гепатиту А, що стався у селі Сошичному, то, зрозумійте, це захворювання є інфекційним, — пояснює Людмила Михайлівна. — Його ще називають хворобою брудних рук, і воно абсолютно до календаря щеплень не має стосунку, тому що у нас не є обов’язковою вакцинація від гепатиту А. Вона є рекомендованою, або її проводять за епідпоказами. За кошти місцевого бюджету в районі було придбано 60 доз вакцин дітям, тому що щеплення від гепатиту А проводиться у стислі терміни протягом тижня після встановлення контакту. Всі санітарно-епідеміологічні заходи там проведено.

На запитання, чи можуть вакцину батьки придбати за свої кошти в аптечній мережі, посадовець відповіла, що наразі є тільки «Інфанрикс», усі інші препарати — на перереєстрації.

— Знаємо, що відвідувати дитсадок чи школу можуть тільки діти, яким проведено щеплення. Як же бути тим, кому вакцини не вистачило? — цікавимось у Людмили Рожко.

— В садочок ідуть у три роки, а діти, які не прищеплені цього року, ще його не відвідуватимуть, — пояснює Людмила Михайлівна, — лишень через два роки. То сподіваємося, що будуть вакциновані, хай із відтермінуванням, із порушенням календаря. У нас же зараз проблема з тими, що мають 4–5 років, батьки яких були проти щеплень. Таким пропонуємо якісь альтернативні форми навчання, адже є закон про захист населення від інфекційних захворювань, відповідно до якого діти, які не отримали щеплень за календарем, не мають права відвідувати дитячі організовані колективи.

А якщо вакцини зараз немає і батьки не можуть навіть за свої кошти придбати, то, звичайно, дітей удома ніхто не буде тримати, вони підуть у школу. Йдеться про семирічних, котрим необхідна ревакцинація. Адже перший комплекс щеплень вони отримали. Лікарсько-консультативна комісія огляне дитину, і якщо в регіоні рівні захворюваності не епідемічно загрозливі, то, звичайно, вона школу відвідуватиме.

Як відомо, із загального обсягу ліків, які мала купити держава, Міністерством охорони здоров’я придбано тільки 25%, хоча вже майже кінець року.

Loading...