«Батьківщина» реабілітувала колишніх «зрадників»

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

В ході стрімких подій в Україні й такої собі революційної гарячки до лав фракції партії «Батьківщина» у Волинській обласній раді повертаються депутати-перебіжчики. Свого часу їх виключили з політсили та називали зрадниками. Тепер же вони знову «свої», а декому навіть світять керівні посади в органах виконавчої влади.

Голова Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» та Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт розповів, що на сьогодні до фракції «Батьківщини» повернулися Василь Байцим, В’ячеслав Рубльов, Ігор Лех, Віктор Кобринчук, Олександр Кирильчук, Олександр Хоміч і Петро Олешко.

Нагадаємо, Василя Байцима було виключено з партії ще три роки тому. Тоді він через стан здоров’я не зміг узяти участь в обранні голови облради та підтримати кандидатуру Анатолія Грицюка.

В’ячеслав Рубльов, Ігор Лех, Віктор Кобринчук, Олександр Кирильчук, Олександр Хоміч вилетіли з ВО «Батьківщина» за те, що вступили до депутатської групи «Патріоти Волині», сформованої у Волиньраді Степаном Івахівим. Опісля Рубльов став очолювати Луцьке відділення Пенсійного фонду України. Таке кадрове призначення його колишній однопартієць Ігор Гузь назвав віддякою тодішнього губернатора Бориса Клімчука за зраду «Батьківщини».

Петра Олешка виключили з партії в 2012 році через те, що вони з Анатолієм Грицюком не поділили виборчий округ. Уже у вересні 2013-го з руки Бориса Клімчука він очолив Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти. А в грудні Петро Степанович узагалі приєднався до провладної більшості «Нова Волинь».

Григорій Пустовіт пояснив повернення у «Батьківщину» цих депутатів вимогою часу, оскільки вони змогли підтримати опозиційні ініціативи тоді, коли ще не вирішилася ситуація в Києві, а при владі були регіонали. Йдеться про вступ до Народної ради та підтримку опозиційного кандидата Валентина Вітра на пост голови облради.

— Голосів «Свободи», «Батьківщини» та «Нашої України» не вистачало для того, щоб підтримати нашого кандидата, — каже Пустовіт. — Тож ми визначили коло депутатів, з якими можна було вести переговори, звісно, туди не входили члени «Партії регіонів». Основний наголос було зроблено на тих депутатах, що свого часу вийшли з партії ВО «Батьківщина». Я вважаю, що в цій ситуації відновлення у фракції депутатів, які в умовах жорсткої опозиційної боротьби проявили свою позицію, — це нормальне явище.

Найбільше запитань і громадський спротив викликала можливість повернення до ВО «Батьківщина» Петра Олешка. Адже той вирішив підтримати провладну депутатську групу «Нова Волинь» 20 грудня 2013 року, коли на Майдані вже стояли тисячі українців. Його повернення «Правий сектор» узагалі оцінив як «амністію тітушок».

— Із Петром Степановичем була не одна година розмови, — каже Григорій Пустовіт. — Олешко чітко усвідомлював: якщо він входить у Народну раду і заявляє про підтримку нашого кандидата на голову обласної ради, то може втратити посаду і мати проблеми в бізнесі. Але переговори, які базувалися на патріотичній платформі, дали результат.

Григорій Пустовіт зазначив, що з Петром Олешком вони говорили і про його політичне майбутнє. Він зазначив, що депутату була потрібна політична реабілітація у вигляді повернення у фракцію ВО «Батьківщина».

— Я сказав, що докладу всіх зусиль, щоб члени бюро обласної партійної організації розглянули його ініціативу, і якщо він не оступиться, ми готові повернути Олешка назад у фракцію, — додав голова Волинської обласної організації ВО «Батьківщина».

Виходить, що у фракції був свого роду «кадровий голод» і кожному за умови повернення обіцяли певні дивіденди. Так, поновлений у «Батьківщині» Ігор Лех, імовірно, посяде місце голови Ківерцівської райдержадміністрації. Зрозуміло, що на своїх посадах, розданих за минулої влади, лишаються й Петро Олешко та В’ячеслав Рубльов, тож, очевидно, люстрація до них не дійде.

Loading...