Купатись у мороз – справжнісінька насолода

Купатись у мороз – справжнісінька насолода

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Так вважає бувалий морж із Ківерців Віктор Воробей

Майже 16 років Віктор Воробей із Ківерців день у день купається в місцевій водоймі. Тріскучі морози, дощ, вітер чи гроза ще ні разу не зупинили його. Більше того, чоловік до пізньої осені ходить без верхнього одягу, а в найсильніші холоди навіть не думає вдягати шапку та рукавиці.

Ківерчанин Віктор Воробей розповідає, що ніколи подумати не міг, що почне «моржувати», бо все життя навіть улітку не дуже любив купатись.

— Сталося це зовсім випадково. Наприкінці березня мій друг запропонував з’їздити з ним на озеро покупатися. Я не зрозумів: як скупатися? Але ні, дивлюся: занурюється, пропливає до середини озера. Я здивувався, підійшов ближче, пальцем торкнувся води, а вона холоднюча! Це ж усе-таки березень, надворі ще сніг лежить. Однак це мене зацікавило, кілька днів походив із ним, поспостерігав. А вже 14 квітня 1998 року о восьмій годині ранку при температурі +2 °C я без будь-яких попередніх обтирань та обливань повністю занурився у воду на так званому Солдатському озері в Ківерцях. Десь через два тижні зрозумів, що таке загартування — то моє. Найцікавішою була перша зима, а вона видалась ой якою суворою: вже в листопаді було -19 °C! І ось не полишаю цієї справи вже майже 16 років. Хоча в моїй медичній картці пишуть, що мені протипоказано переохолоджуватися.

Віктор Адамович купається щодня з самісінького ранку. За майже 16 років моржування не пропустив жодного дня.

— Купаюся вже 189 місяців, 5670 днів. Ні сніг, ні вітер, ні морози мене не затримують. Найнижча температура, за якої занурювався, — -32 °C, хоча цікаво було би спробувати ще при більшому морозі. Якось навіть у грозу плавав, хоча знаю, що не можна так робити. Бувало, занурювався в досить екстремальних місцях. Кілька років тому був поблизу Донецька на виборах. Розвідав, що поруч є дамба, і вирішив там спробувати. Знайомі переконували цього не робити, бо водойма дуже глибока. Та я не міг порушити графік — і скупався, більше того, одного дня пішов туди о четвертій ранку, коли ще темно було. Звичайно, зробити це виявилося страшнувато, бо місцевість незнайома, наверх через слизькі плити взагалі важко було вилізти, — пригадує пан Віктор.

Віктор Адамович зазначає, що завдяки моржуванню почав дотримуватись режиму дня, став стійкішим і витривалішим, виробив силу волі, адже іноді до озера доводилось іти в завірюху, коли снігу по коліна. Звісно, холодна вода позитивно вплинула і на здоров’я, бо за стільки років ні разу не хворів на грип чи застуду.

— Вже 14 років не ношу взимку шапки й рукавиць, а до середини жовтня ходжу в сорочці з короткими рукавами. Всі дивуються, а я вважаю, що ні один кожух людину не зігріє, бо це лише тимчасова річ: сьогодні є, а завтра нема. Тепло має йти зсередини, з душі, — переконує морж.

Окрім цього, холодолюбний ківерчанин іноді зміцнює себе ще й голодуванням. Легко без їжі та води обходиться цілу добу, а буває, що не їсть і довше. Каже, після цього все, що раніше вважав несмачним, видається справжнім делікатесом. До того ж щовечора пан Віктор ще й обливається крижаною водою, а взимку ходить босоніж.

— Вікторе Адамовичу, порадьте, коли і як краще починати «моржувати»?

— Новачкам ліпше починати з квітня-травня і поступово рухатися до холодів. Так, потрохи звикаючи, можна почати й обтирання та обливання крижаною водою. Якщо є можливість, краще робити це надворі, бо у ванні вода здаватиметься холоднішою, — ділиться морж. — Загартовуватися під силу кожному, було б лише бажання та здоров’я дозволяло, бо ж силувати свій організм не варто. Якби хтось захотів цим зайнятись, я б із радістю допоміг.

Після розмови Віктор Адамович вирішив скупатися, щоби довести нам правду своїх слів. Погода тоді не тішила: саме піднявся сильний вітер, ішов сніг із дощем. Але моржу це не завада, хоча, каже, вже не може дочекатися похолодання: мов, купатись у мороз — справжня насолода!

— Коли на вулиці мінус 20, то у воду лізеш грітись, — сміється він. — Та найблагодатніший час для купання — кінець лютого — початок березня, коли все починає розтавати і ти по-справжньому відчуваєш силу талої води. Унікальними для купання є ще й усі дні Різдва Христового та, звісно, Водохреще. Головне — позитивно себе налаштувати, і тоді купання принесе лише хороший результат!

Loading...