Ківерчанам скоро буде нікуди дівати сміття

Ківерчанам скоро буде нікуди дівати сміття

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Жителі Забродів і Бодячева Ківерцівського району невтомно б’ють на сполох, непокоячись за своє здоров’я. Адже за кілька кілометрів від сіл — величезне сміттєзвалище, куди звозять непотріб із райцентру та наближених населених пунктів. Звалище вже давно вичерпало свій ресурс, про новий полігон побутових відходів тільки й мови, тим часом щодня гори сміття продовжують рости.

Селяни нарікають, що сміттєзвалище переповнене, відходи вже підповзають до їхніх городів, а часто їх викидають обабіч дороги, не довізши до місця призначення буквально кілька метрів.

«Відомості» побували на смітиську. Якраз вдалося застати чергову, котра власними руками зішкрібала сміття з проїжджої частини й відносила подалі від дороги. Саме звалище вже давно вище рівня проїжджої частини, жінка запевнила, що трактор його розрівнює щодня, але хіба він допоможе, якщо на п’ять гектарів смітника побутові відходи вивозять уже близько 40 років. Але непокоїть й інше: зі звалища виднівся дим, а трохи далі від дороги порпалося декілька чоловіків, які невдоволено реагували на присутність журналіста. Місцеві кажуть, саме ці «шукачі цінностей» постійно підпалюють смітник, щоби легше було знайти чи то скляну тару, чи то брухт. Тим часом їдкий дим неабияк дошкуляє селянам, люди з Забродів і Бодячева жаліються, що іноді димить так, що й кватирки не відчинити.

У Ківерцівській міській раді запевняють, що звалище всіма силами намагаються втримати у порядку. Перший заступник міського голови Ківерців Олександр Зінюк повідав, що сміттєзвалищем опікується комунальне підприємство «Ківерцівське міське виробниче управління житлово-комунального господарства», яке майже щодня розрівнює його, залучаючи свою техніку, а іноді — найману й потужнішу.

— Проблема в тому, що це сміттєзвалище вже вичерпало всі свої можливі ресурси. Воно функціонує з 1965 року, — каже Олександр Миколайович. — Звалище переповнене, і, як його не підгортай, сміття вилітає через обваловку, що утворилася.

Тим часом про облаштування нового полігона для твердих побутових відходів тільки й говорять, щороку надіючись, що «згори» на це підкинуть кошти. До слова, земельна ділянка для нього виділена вже давно, а у 2008–2009 роках там навіть провели перші роботи, витративши на це близько 300 тисяч гривень. На тому все й заглухло.

— На сьогодні на замовлення міськради підприємство «Луцьккомундорпроект» провело корегування існуючого проекту побудови полігона і він уже пройшов експертизу в державне підприємстві «Укрдержбудекспертиза», — каже Олександр Зінюк.

Згідно з проектом, на площі більш як 4,5 гектара буде сучасний сміттєприймальник, встелений плівкою, щоб відходи не забруднювали ґрунт, кілька відстійників, вагова й інші об’єкти, яких вимагають державні санітарно-гігієнічні норми.

Чиновник, повідав, що проект уже подали в Управління капітального будівництва ВОДА для врахування при формуванні намірів на 2014 рік. На його думку, за облаштування нового полігона можуть узятись уже наступного року. Посадовець запевнив, що мер Ківерців був на прийомі в голови Волинської ОДА Бориса Клімчука, де було обіцяно, що в план використання державних грошей на 2014 рік включать побудову нового сміттєзвалища. Так, у держави проситимуть півтора мільйона, в той час і з міської казни збираються виділити 300 тисяч гривень. Отож у черговий раз людям тільки й лишається вірити, що питання з площини переговорів таки переросте у реальну справу.

Але ще одна не менш актуальна проблема Ківерців — це несанкціоновані смітники, які можна знайти в будь-якому кутку міста, достатньо лише на кілька метрів заглибитись до лісу.

— Це менталітет наших людей. До того ж місто — посеред лісу, тож туди й несуть. Багато людей думає, що легше вивезти в ліс, бо там не видно, — каже Олександр Зінюк.

У місті за вивезення й утилізацію сміття відповідає Ківерцівське міське виробниче управління житлово-комунального господарства. Щоправда, ківерчани не надто поспішають підписувати з комунальним підприємством договір на вивезення побутових відходів. Менше третини мешканців індивідуальних житлових будинків збуває своє сміття цивілізовано, куди ж дівають його інші — невідомо.

— Напевно, це недопрацювання і міської ради, і нашого комунального підприємства, — каже пан Зінюк. — Частка укладених цього року договорів на вивіз сміття відносно кількості індивідуальних будинків невелика — 742 будинки, при тому, що в місті більше трьох тисяч індивідуальних житлових будинків.

Але чиновник переконує, що найближчим часом зі сміттєвою ситуацією в місті стане легше. За його словами, в Ківерцях врешті з’являться довгоочікувані контейнери для побутових відходів.

— Міська рада стала одним із переможців Всеукраїнського конкурсу проектів і програм підтримки місцевого самоврядування. Ми подали проект на встановлення контейнерів для роздільного збору сміття, — ділиться Олександр Миколайович. — Тож із державного бюджету на це нам надійде субвенція — 193 тисячі гривень, плюс ще 46 тисяч 800 гривень маємо виділити з міської казни. За ці кошти передбачене встановлення 72 комплектів сміттєвих баків по місту, це 72 контейнери для звичайних твердих побутових відходів і стільки ж — для пластикової тари. Плануємо першочергово встановити їх біля комунальних будинків, а також частину розмістити в одному з районів міста у приватному секторі.

Чиновник повідав, що нині міськрада вже розпочала процедуру конкурсних торгів на закупівлю контейнерів, тож, найімовірніше, роздільний збір сміття у місті стартує ще цього року. Тільки от халепа: більшість непотребу усе одно везтимуть на звалище під Забродами. Більше того, ще частина міста житиме за старою схемою збору сміття. Зауважте, вивозять побутові відходи в місті лишень три одиниці техніки, притому сміттєвоз із них лише один, та й то досить слабенький. Тож чи вистачить їхніх потуг, щоб і контейнери не стояли переповнені, й з-під домівок інших ківерчан сміття не забували забирати, — питання відкрите.

Loading...