Надмірна самокритика загрожує зайвими кілограмами

Джерело: Відомості

Вчені зі США встановили, що люди з підвищеною самокритичністю схильні до надлишкової ваги. Це пояснюється матеріалізацією думки. Негативні спогади роблять людей «важчими» спочатку в їхніх власних відчуттях, а потім — у реальному житті. Спогади про погані та несправедливі вчинки, відчуття власної провини лягають «тягарем» на їхні плечі.

Психологічний стан людини позначається на її фізичному самопочутті й навіть на масі тіла. Першими про це активно заявляли психологи. Тепер учені Університету Принстона провели експеримент і довели міцний зв’язок душевного і тілесного стану людини.

Дослід науковців складався з чотирьох частин. На першому етапі участь у ньому взяли 153 людини. Більше 50% обстежуваних становили жінки. Всіх учасників розподілили на три групи: дві випробовувані та одну контрольну. Перед досліджуваними поставили завдання: згадати спочатку свої хороші вчинки, а потім — погані, проаналізувати свої відчуття в обох випадках. Контрольна група виконувала завдання в зворотному порядку.

Для інтерпретації результатів використовувалась 11-бальна шкала. Один бал отримував той, хто відчував себе в думках «легше» звичайного стану, 6 балів — без змін, 11 балів — «важче». За результатами дослідження було видно, що «важчими» стали люди з почуттям своєї провини.

Для перевірки отриманих результатів учені Принстона провели онлайн-тестування. Люди повинні були описувати хороші та погані вчинки своїх близьких, а також усі свої відчуття. Результати дослідження були аналогічні.

Loading...