Хто і як платитиме утилізаційний збір із автомобілів

Хто і як платитиме утилізаційний збір із автомобілів

Джерело: Відомості

Платниками податку з утилізації знятих із експлуатації транспортних засобів є особи, які ввозять на митну територію України транспортні засоби або кузови до них у митному режимі імпорту. Ця норма передбачена пп. 240.21.2 п. 240.21 ст. 240 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями та набирає чинності з 1 вересня 2013 року.

Про це повідомили у відділі місцевих податків і зборів, плати за землю, ресурсних і неподаткових платежів управління оподаткування та контролю об’єктів операцій Луцької ОДПІ.

Для різних категорій платників податків дата виникнення податкового зобов’язання різна, зокрема, для транспортних засобів і кузовів, що ввозяться на митну територію України, є дата подання до митного органу митної декларації на транспортний засіб (кузов) або партію транспортних засобів (кузовів); для виробників — дата реалізації, а для покупців у неплатників податку — дата подання в ДАІ заяви про перереєстрацію транспортного засобу.

Закон передбачив і пільги щодо сплати цього податку. Скористатися ними зможуть платники податків, які здійснюють реалізацію транспортного засобу спеціального призначення та забезпечують автомобілями інвалідів із умовою отримання оплати з рахунків державного або місцевого бюджетів, коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Транспорт, призначений для вивозу за межі митної території України в митному режимі експорту, також звільняється від сплати податку за утилізацію.

Не стануть об’єктом оподаткування транспортні засоби, які придбаваються на території України і в установленому порядку були вперше зареєстровані або перереєстровані до 1 вересня 2013 року, у власників транспортних засобів або в осіб, які не є платниками цього податку, а також здійснюють продаж таких транспортних засобів після 1 вересня 2013 року.

В Луцькій ОДПІ нагадують платникам, що розмір податку розраховується, виходячи зі ставок і коефіцієнтів для кожного виду транспортного засобу, об’єму двигуна, року випуску, маси й інших характеристик.

Довідка

Зміни щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих із експлуатації транспортних засобів наберуть чинності з 1 вересня 2013 року.

Loading...