За домашніх улюбленців змусять щомісяця платити

За домашніх улюбленців змусять щомісяця платити

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

У Луцьку зобов’язують реєструвати собак, за відмову — штраф

До редакції «Відомостей» звернулася наша постійна читачка лучанка пані Тетяна. Жінка розповіла, що у під’їзді свого будинку прочитала оголошення за підписом адміністрації ЖКП №3 «про проведення обов’язкової реєстрації домашніх собак». Для цього жильців просять звернутись до ветеринарної або кінологічної служб. Жінка запитує, навіщо потрібна така реєстрація, що тепер зміниться у правилах утримання домашніх улюбленців і чи з’являться у місті спеціальні майданчики для їх вигулу?

Відповіді на її запитання ми намагалися з’ясувати у департаменті житлово-комунального господарства Луцької міськради, одначе там сказали, що нічого про це не знають. Дивно, адже оголошення розклеюють саме ЖЕКи.

Порадили звернутися до директора комунального підприємства «Ласка», яке опікується бездомними тваринами, Дани Новарчук. Мовляв, саме вона ініціювала це нововведення.

Як виявилося, Правила утримання домашніх тварин у місті Луцьк затверджені вже приблизно десять років тому. Реєстрацію собак у них передбачено, та не прописано, як саме її здійснювати.

— І от минулого року було внесено зміни, — розповідає Дана Новарчук. — Для зручності громадян реєстрацію тепер можуть проводити не тільки державні ветеринарні клініки, а й приватні. Крім того, з початку року діє електронна база реєстрації, яку ми контролюємо. Тобто кожен ветеринар має свою сторінку, вносить туди дані, які й формують загальну базу. Проте наші люди не поспішають реєструвати своїх улюбленців, тому перший заступник міського голови й ініціював, щоби пришвидшити цей процес і нагадати лучанам про Правила утримання тварин.

Директор КП «Ласка» повідомила, що сама реєстрація є безкоштовною. Та якщо власник захоче чипувати чотирилапого, потрібно заплатити 100 гривень.

— Чип, як правило, потрібен породистим дорогим собакам: із ним їх легше знайти, коли загубляться, — пояснює Дана Новарчук. — Був випадок, коли у притулок потрапила вівчарка, то з’явилося п’ятеро людей, які назвалися її власниками та хотіли забрати собі.

Після того як електронну базу сформують, господарям доведеться сплачувати так званий податок за тварину. Дана Новарчук каже, що це буде невелика сума — від двох до шести гривень у місяць залежно від породи собаки. Крім того, визначать пільгові категорії громадян (можливо, це будуть пенсіонери), з яких плату за вихованців не стягуватимуть. Передбачається, що ці кошти йтимуть на облаштування майданчиків для вигулу собак і спеціальних урн для фекалій у місцях, де такі майданчики створити неможливо. Частину суми витрачатимуть на утримання безпритульних тварин. Адже, зауважує Дана Новарчук, у бюджеті міста на такі потреби грошей немає.

— З бази реєстрації буде видно, в якому районі утримують більше чи менше тварин, — веде далі директор КП «Ласка». — Відповідно до цього й майданчики для вигулу споруджуватимуть різних площ.

До 1 вересня у лучан є час добровільно зареєструвати своїх улюбленців, інакше доведеться платити штраф.

— Працівники ЖЕКів вже обійшли квартири, зробили опитування та визначили, де утримують собак, — розповідає пані Дана. — Власників тварин попередимо листами про необхідність реєстрації. Якщо хтось навідріз відмовлятиметься, залучатимемо навіть дільничних інспекторів. Безвідповідальних власників будемо викликати на адмінкомісію, яка вже визначатиме покарання — попередження чи штраф.

На сьогодні у Луцьку налічується до десяти тисяч домашніх собак, із яких зареєстровані приблизно тисяча.

Loading...