Умови підведення газу до будинку змінилися

У «Відомості» в останні тижні неодноразово зверталися читачі з запитанням: чому приєднання до газопроводу подорожчало в рази?

Автор: Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

У «Відомості» в останні тижні неодноразово зверталися читачі з запитанням: чому приєднання до газопроводу подорожчало в рази? «Якщо торік виготовлення технічної документації коштувало 400 гривень, то сьогодні називають суму більше семи тисяч, — розповів наш читач. — На якій підставі? Інфляції ж в Україні нібито немає, заробітна плата такими шаленими темпами не зростає...» Ми вирішили з’ясувати причини подорожчання.

Для початку вирушили у службу «єдиного вікна» ПАТ «Волиньгаз». Клієнт-менеджер Олег Лисенко підтвердив, що умови приєднання з 12 квітня цього року змінилися.

— Якщо раніше замовник окремо платив за техумови, проект, матеріали, приєднання до газопроводу тощо, то тепер йому треба один раз прийти і заплатити одну суму. У сільській місцевості — 7 тисяч 40 гривень без ПДВ, у місті — 6 тисяч 810 гривень. У цю суму входить увесь комплекс робіт із приєднання до газопроводу: видача технічних умов на зовнішнє та внутрішнє газопостачання, вишукувальні роботи, виготовлення проектної документації, будівельно-монтажні роботи, вартість матеріалів, вузла обліку (лічильника газу), технічний нагляд, роботи з відновлення асфальтного покриття. Зазначу, що при цьому відстань від газопроводу до межі земельної ділянки для села не має перевищувати 25 метрів, для міста — 10 метрів. У разі якщо ця відстань більша, то людині потрібно складати додатковий кошторис, бо за таких умов приєднання буде вже нестандартним.

Клієнт-менеджер зазначив, що волиняни часто телефонують у службу «єдиного вікна», щоби дізнатися про нові умови. На запитання, чи не відлякує ціна, пан Олег відповів, що з квітня цього року звернень побільшало.

— Їх уже є понад 80. Таке враження, що це осінь, бо саме тоді, напередодні опалювального сезону, люди починають активно перейматися «газовими» справами. Мабуть, восени буде ще більше.

Чим викликана зміна умов приєднання до газопостачання, «Відомості» запитали у начальника управління капітального будівництва ПАТ «Волиньгаз» Дмитра Бонюка.

— Верховна Рада України ще в червні минулого року прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за приєднання до мереж суб’єктів природних монополій України». Відповідно до нього Національна комісія з регулювання енергетичного ринку України (НКРЕ) затвердила ставки з приєднання до газових мереж для кожної області. Держава на законодавчому рівні ввела послугу стандартного приєднання. ПАТ «Волиньгаз» було поставлено державою в жорсткі рамки щодо формування вартості послуг, термінів та обов’язковості надання послуг приєднання. Хочу наголосити, що в Україні тариф не однаковий. НКРЕ з кожного регіону офіційно запитувала розцінки на певний вид робіт. І на їх основі затвердила тариф стандартного приєднання. На Волині, а також на Тернопільщині розцінки найменші. Найвищі вони в Києві. За стандартне приєднання жителі столиці мають платити дев’ять тисяч гривень без ПДВ, а жителі області — 7590 гривень. У сусідній Рівненській області мешканці сіл заплатять 7160 гривень, містяни — 6940. Зазначу, що навіть якщо будуть об’єкти, де ми фактично використаємо більше коштів, аніж 7 тисяч 40 гривень, то брати понад затверджену суму не маємо права.

«Відомості» цікавило, чому деяким людям кажуть платити за приєднання до газопроводу просто фантастичні суми — 20–30 тисяч гривень.

— Тут треба чітко розмежовувати розцінки, які виставляють газовики за приєднання до газових мереж, включаючи певний склад робіт і матеріали, та суми, які виставляють власники газових мереж, що хочуть отримати частину колись затрачених коштів за дозвіл підключитися до газопроводу, — зазначив Дмитро Бонюк. — Адже багато газопроводів велося за приватні кошти. І, відповідно, такі власники за дозвіл на підключення хочуть отримати певну суму від затрачених коштів. Головне зрозуміти, що послуга з приєднання до газових мереж, яку надає газопостачальне підприємство, — це комплекс робіт і перелік необхідних матеріалів.

Дмитро Бонюк каже, що нові правила — безперечний плюс у роботі, адже вони дозволяють працювати зі споживачами на якіснішому рівні, згідно з європейськими стандартами. В результаті механізм регулювання взаємовідносин між газопостачальником і замовником стає прозорим: людина має зайти до газовиків лише два рази — принести документи і забрати замовлення.

Loading...