Рожищенські депутати відмовились управляти майном громади

Депутати Рожищенської районної ради делегували свої повноваження у сфері управління комунальним майном райдержадміністрації.

Автор: Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

Депутати Рожищенської районної ради делегували свої повноваження у сфері управління комунальним майном райдержадміністрації. «За» проголосувала більшість — 31 депутат із 60. Деяких обранців громади така позиція обурила. Що стоїть за цим рішенням, спробували з’ясувати «Відомості».

Для початку трохи інформації для читача. Чи не найголовнішим повноваженням органів місцевого самоврядування є управління майном комунальної власності. Депутати Рожищенської районної ради минулої каденції взяли управління майном у свої руки. Було створено електронний реєстр комунального майна, розроблено Положення про управління комунальним майном, у якому було регламентовано кожну процедуру: продаж приміщення, здачу в оренду, призначення чи звільнення керівників комунальних підприємств тощо.

Оперативне управління районною комунальною власністю здійснювала депутатська комісія з питань промисловості, розвитку підприємництва, комунального господарства, торгівлі, транспорту і зв’язку. Без її рішення жодна дія з комунальним майном громади була неможлива. На останній же сесії районної ради депутати проголосували за делегування функцій управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селища і міста Рожищенського району місцевій райдержадміністрації.

Заступник голови комісії, представник «Свободи» Олександр Никончук вважає, що рішення райради прийняте з порушенням закону, оскільки було внесене на розгляд порядку денного буквально напередодні сесії. До того ж профільна комісія це питання не підтримала. Прийнято воно, на думку депутата, з єдиною метою — непрозоро розпоряджатися майном громади та призначати керівників комунальних підприємств на розсуд держадміністрації.

— Таким чином громада району втратила всі можливості впливу на комунальне майно. Рішення Рожищенської райради дозволить владі району проводити сумнозвісну оптимізацію медицини і ліквідовувати комунальні підприємства та заклади на власний розсуд, — вважає Олександр Никончук.

З ним категорично не згодний голова Рожищенської райради Андрій Музика.

— У цьому рішенні чітко записано, що питання створення, ліквідації, реорганізації установ, заснованих на спільній власності територіальних громад сіл, селища та міста району, відчуження нерухомого майна цих установ і передачі в оренду вищевказаного майна, загальна площа якого перевищує 200 кв. м на одне підприємство, установу, організацію, вирішуються виключно на пленарних засіданнях районної ради. Рожищенська РДА готує необхідну документацію на пленарні засідання. Так що і надалі майнові та кадрові питання вирішуватимуть депутати райради. А рішення прийняте для того, щоб оперативно вирішувати деякі питання управління майном. Адже оперативне управління — це вчасне реагування на робочі питання. Наприклад, закінчується контракт із керівником підприємства, його треба продовжувати, адже якщо не переукласти у 10-денний термін, то людина починає працювати на загальних підставах. Рішення про те, чи продовжувати контракт, має приймати комісія. Якщо вона не збирається у необхідні терміни, ми втрачаємо можливість регулювати кадрові питання. Минулої каденції цього не траплялося, депутати були відповідальні. А тут мали випадки, коли чотири рази підряд збиралося засідання комісії і не було кворуму. Так втрачається сам сенс оперативного управління.

«Відомостям» вдалося поспілкуватися з головою профільної комісії Марією Приходько. Вона зазначила, що здебільшого комісія збиралася, всі питання вирішувались.

— Один чи два рази переносилося засідання, але тому, що члени комісії були на лікарняному, — сказала депутат. — Так що, на мій погляд, комісія працювала нормально. Ми і надалі готові працювати.

— Коли на нашу комісію виносилися ті чи інші питання, що стосувались управління комунальним майном, ми їх детально вивчали, тільки після цього даючи свої рекомендації, приймати рішення на сесії чи ні, — пояснив Олександр Никончук. — Так було, наприклад, із котельнею нашої центральної районної лікарні. Ми прийняли рішення замінити газовий котел на твердопаливний. Замінили. Після цього з’явилась якась приватна фірма з Ківерців і сказала: давайте ми будемо обслуговувати котельню, а ви платитимете нам на 20% менше, ніж платили, коли стояв газовий котел. Ми ж порахували, що економія від заміни котла має бути вищою за 20%. Тому відмовили. А цю фірму, до речі, «просували» в РДА. Що їм тепер заважатиме укласти з ними угоду? Адже площа котельні менша за 200 «квадратів». До того ж, зверніть увагу, на сесію виноситимуться питання лише про ті приміщення, площа яких перевищує 200 кв. м на одне підприємство чи установу. Що це значить? Приміром, приміщення має 300 «квадратів». Його орендує три фірми. Кожна — по 100 кв. м. Районна рада не матиме на них ніякого впливу.

Зазначимо, що в апараті Рожищенської райради працює 11 чоловік включно з шофером. Ми поцікавились у голови районної ради, що робитимуть ці люди, якщо питання управління майном перейдуть до райдержадміністрації.

— У нас роботи вистачить. Ми готуємо і приймаємо районні програми, вносимо зміни до нормативних документів, виконуємо функції, передбачені законодавством України про місцеве самоврядування, тощо, — зазначив Андрій Музика.

«Відомості» проаналізували рішення, прийняті депутатами Рожищенської райради протягом 2012 року. Відбулося вісім чергових і позачергових сесій. Більшість програм — десять — було прийнято впродовж однієї позачергової сесії. Серед них Програма зайнятості населення Рожищенського району на 2012–2013 роки, Програма економічної підтримки районної газети «Наш край» на 2012–2016 роки, Програма інформатизації Рожищенського району на 2012–2014 роки, Програма відзначення ювілейних дат, державних і професійних свят у Рожищенському районі на 2012–2016 роки і т. д. Левова частка питань, які розглядали депутати, все ж стосувалася комунального майна. Їх, звичайно, готували в апараті ради. Постає питання: чим тепер займатимуться її працівники?

Loading...