У луцькому садочку кухарі крали продукти харчування

У луцькому садочку кухарі крали продукти харчування
Голова піклувальної ради садочка (зліва) під час затримання крадія

Злодія спіймали «на гарячому»

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Злодія спіймали «на гарячому»

Минулого тижня батьки вихованців луцького садочка №31 стали свідками затримання чоловіка, який виносив харчі з кухні дошкільного закладу. У вкрадених пакетах, як з’ясувалося, були якраз ті продукти, з яких складалося меню для діток того дня. Члени піклувальної ради садка переконують, що випадки таких крадіжок із кухні непоодинокі, тому вимагають від міського управління освіти кадрових змін у керівництві ДНЗ і звільнення всіх кухарів. Деталі справи з’ясовували «Відомості».

25 квітня, близько восьмої години ранку, біля воріт садка назбиралося чимало люду — міліція, чиновники, батьки. Поки слідчо-оперативна група досліджувала вміст вкраденого пакета, тати й мами маленьких лучан обурено скаржилися головному освітянину міста Олегу Гребенюку на те, що порції, якими годують їхніх чад, не завжди повноцінні. Завідувачка закладу Лариса Сак стояла осторонь і практично не втручалась у розмову.

Голова піклувальної ради дитячого садочка №31 Олександр Кралюк розповів «Відомостям», що до нього не раз надходила інформація від сторожа садка та від працівників підприємства, розміщеного поруч, про те, що з дошкільного закладу щоденно виносять продукти.

— Затримання злодія стало кульмінацією, в яку особливо ніхто не вірив. Це наслідок тієї інформації, яка надходила з різних джерел, про те, що в садочку відбуваються речі, пов’язані з некомфортним перебуванням у ньому дітей. Сторож неодноразово скаржився батькам на працівниць харчового блоку, мовляв, зробіть уже щось із цими тітками, бо занадто знахабніли: якщо раніше виносили продукти з кухні рано-вранці чи пізно ввечері, то зараз це відбувається посеред білого дня, а то й по кілька разів, — повідав Кралюк.

Тому, за словами голови піклувальної ради, на її зборах було запропоновано почати щоденне чергування з шостої години ранку, щоби перевірити, чи справді крадіжки підтвердяться.

— Уявіть собі: ми вперше виходимо на чергування і через півгодини бачимо, як до харчоблоку заходить чоловік пенсійного віку, а вже через дві хвилини виходить із садочка з повним пакетом продуктів. Кухарі приходять раніше, десь о годині шостій. Той просто зайшов, узяв приготований пакет і вийшов. Коли ми його перестріли, він намагався втекти. Потім уже особливо не відпирався, пояснив, що взяв продукти у садку, де працює його дружина, якої, до речі, того дня на роботі не було, бо жінка хворіла. А це свідчить лише про те, що сам просто так узяти харчі чолов’яга не міг, це було сплановано, — розповів Олександр Кралюк.

Слідчі дістали з пакетів дві банки сметани, дві пачки масла, молоко, варений буряк, крупу, кілька головок капусти, рис, півлітрову банку томатної пасти, цілу курку, пакет курячих крил, печиво.

У меню того дня читаємо:

«Сніданок: рисове суфле, чай, хліб із маслом;

Обід: червоний борщ зі сметаною, макарони з тушкованою куркою, салат із капусти, компот;

Вечеря: куліш, бурякова ікра».

— Дійшло до того, що дітям замість однієї сосиски дають тільки третину, замість молока готують на воді з-під крану, по дві неділі за тендером не привозять хліб, — поскаржився «Відомостям» один із членів піклувальної ради.

— Коли ми тільки починали наводити порядок із фінансами в дитсадку, на харчовій комісії одразу повідомили його працівників про те, що відходи після їжі, які залишаються в кінці дня, нас не цікавлять, аби тільки не було антисанітарії на кухні та в групах. Для нас головне — норма видачі та якість продукції, яка йде на стіл до малечі, — каже Олександр Кралюк.

Піклувальна рада вирішила придбати контрольні ваги, які стоятимуть біля вікна видачі продуктів, також вестимуть журнал видачі готових страв із кухні. Тож будь-хто з опікунської ради або ж із батьків зможе зробити контрольне зважування.

В управлінні освіти факт крадіжки продуктів однозначно кваліфікували як недопустимий. Наступного ж дня до садочка №31 виїхала спеціальна комісія, яка проводить інвентаризацію на кухні.

Крім того, як повідомив начальник міського управління освіти Олег Гребенюк, завідувачку дошкільного закладу Ларису Сак уже звільнено. Обов’язки керівника поки виконує методист садочка. Без роботи залишаться і працівники кухні.

За словами керівника прес-служби волинських правоохоронців Оксани Блищик, затриманий за крадіжку, найімовірніше, відбудеться штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Loading...