На ринках продовжують продавати овочі з нітратами

На ринках продовжують продавати овочі з нітратами

«Відомості» перевіряли редиску й огірки у лабораторії

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

«Відомості» перевіряли редиску й огірки у лабораторії

Розпочинаються Великодні свята, а це означає гостини та багато смачної їжі, й, окрім м’яса та ковбаси, майже у кожного на столі буде салат зі свіжих овочів. Адже навесні по-особливому смакують перші огірки, помідори, редиска. Чи безпечно споживати «ранні вітаміни»? Адже саме овочі з теплиць мають велику здатність накопичувати нітрати. Так, нещодавно на ринку «Пасаж» у Луцьку виявили майже 700 кг редиски, вміст нітратів у якій перевищував норму втричі.

— Накопичення нітратів — це природний процес, і якась їх кількість є у всіх продуктах рослинного походження, — пояснює завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи у Волинській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини Інна Вакульчук. — Залежно від властивості їх накопичувати, для кожної рослини встановлено свої норми вмісту таких речовин. Наприклад, для редиски норма — не більше 1200 мг нітратів на 1 кг, для капусти — 900 мг/кг, для помідорів — 300 мг/кг, для огірків — 400 мг/кг.

— Чи правда, що для того, щоб зменшити вміст нітратів, перед споживанням овочі треба покласти на годину в холодну воду? — поцікавилися в Інни Миколаївни.

— Це не є дієвим, — відповідає. — Щоб не нашкодити собі, ранні овочі потрібно споживати у розумних межах, обов’язково помивши їх перед цим у теплій воді. Не можна їсти салати, приготовані заздалегідь, купувати надгнилі овочі. Треба пам’ятати, що нітрати мають здатність накопичуватись у шкірці або у шарах біля неї.

Інна Вакульчук запевнила, що на ринках продукцію рослинного походження вони намагаються проконтролювати на сто процентів. До речі, раніше це належало також до функцій санепідстанцій, тепер — ні.

Інна Миколаївна каже, що сьогодні реалізатори стали відповідальнішими у цьому плані, а споживачі — допитливіші та часто просять на ринках показати якісні посвідчення на товар.

На фото: Дослідження проводить провідний інженер-хімік Тетяна Лещинська

— Оптові ринки для того і створені, щоб можна було дослідити всю продукцію, яка надходить великими партіями, — веде далі Інна Вакульчук. — Вона проходить контроль, і видається експертний висновок. Якщо, наприклад, із «Пасажу», що на Варшавському ринку, дрібні реалізатори розкупили її і привезли на Центральний ринок чи на базар у Горохів, то там, щоб переконатися, що продукція якісна, її досліджують повторно у ринковій ветсанлабораторії. І цей висновок буде дійсним тільки на цьому ринку. Якщо продукція досліджувалась у регіональній лабораторії, тобто в нашій, то цей експертний висновок дійсний на всю партію. Базари у Луцьку — «Північний», той, що на проспекті Відродження, на Дружби народів — є структурними підрозділами Центрального або Варшавського ринків, і там продукція також досліджена. А от те, що продають за межами ринків, неконтрольоване.

Щоб упевнитися в тому, що вміст нітратів у овочах не перевищує норму, «Відомості» вирішили провести незалежне дослідження у випробувальному центрі ДП «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».

Відправляємося на ринок, що розміщений на проспекті Відродження, щоб купити зразки. Запитую у продавця, чи є в редисці нітрати.

— Не знаю. Я їла, і мені нічого.

— То зважте 300 грамів, — ведемо діалог.

Те ж саме було з огірками: продавчиня відповіла, що зараз у всьому є нітрати й усе їсти шкідливо, щоправда, документ, який засвідчує якість, не показала.

Багато хто віддає перевагу покупкам у супермаркетах. Тому ще кілька огірків придбали у магазині «Експрес Там-Там».

Начальник випробувального центру Віолетта Шулятицька спочатку переважила зразки. І замість 300 грамів редиски виявилося 250. Обманули! От вам і особливості ринкової торгівлі...

Ми мали можливість поспостерігати за процесом підготовки та проведення аналізу. Як результат, в огірках, придбаних у «Там-Тамі», вміст нітратів при нормі 300 мг/кг був 220 мг/кг. Тобто продукція відповідала вимогам нормативних документів. У тих, що з ринку, нітратів іще менше — 116 мг/кг. А от у редисці їх вміст перевищив норму майже у два рази. При тому, що має бути не більше 1200 мг/кг, аналіз показав 2363 мг/кг.

Яка ж відповідальність передбачена суб’єктам господарювання за те, що реалізовують шкідливий для здоров’я продукт? Як виявилося, практично ніякої. По-перше, штрафи мізерні. Так, у разі з тими 700 кг редиски, де рівень нітратів перевищував норму втричі, на суб’єктів підприємницької діяльності було складено адміністративні протоколи та накладено штраф від трьох (51 гривня) до семи (119 гривень) неоподатковуваних мінімумів. Окрім того, як розповіла Інна Вакульчук, згідно з законом, вони не можуть утилізувати, тобто вилучити у реалізатора та знищити, неякісну рослинну продукцію. Це відбувається лише тоді, коли продукція становить особливо велику небезпеку для людини, що не є актуальним для групи рослинних товарів.

— Вилучену продукцію ми не забрали та не викинули в якусь яму — ми лише не допустили її до реалізації. А що з нею зробить далі реалізатор — його справа, — пояснила Інна Миколаївна.

Логічно припустити, що такі овочі знову потраплять на базар.

Loading...