«Генерала волинського лісу» Богдана Колісника спроваджують на пенсію

«Генерала волинського лісу» Богдана Колісника спроваджують на пенсію

19 березня близько сотні волинян і представників опозиційних політичних сил вийшли під стіни обласного управління лісового та мисливського господарства з вимогою припинити свавілля у лісах і нищення волинської флори та фауни.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

19 березня близько сотні волинян і представників опозиційних політичних сил вийшли під стіни обласного управління лісового та мисливського господарства з вимогою припинити свавілля у лісах і нищення волинської флори та фауни. Мітингувальники висловили своє невдоволення тим, що на Волині винищують популяцію зубрів, лосів, вирубують цінні дуби, бездумно роздають мисливські угіддя. І робиться все це, на їхню думку, з відома «генерала волинського лісу», незмінного протягом останніх десяти років очільника лісового управління Богдана Колісника. На мітингу побували і «Відомості».

Вступне слово взяв організатор мітингу депутат Луцької міськради Сергій Григоренко.

— Громада стурбована тим, що нині діється в лісах Волині. На останній сесії обласної ради відбулася масова роздача мисливських угідь області. Тільки вдумайтеся: за одну сесію майже 80 тисяч гектарів лісу передали в приватні руки, при тому деякі фірми, яким надали угіддя, були створені за місяць-півтора до засідання. Ніхто не знає, чи можуть і чи вміють вони вести мисливське господарство. 80 тисяч гектарів — це територія приблизно одного району області, який «кнопкодави» в облраді віддали в приватні руки, — наголосив Григоренко.

Згадали протестувальники і те, що 22 лютого 2010 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про створення Ківерцівського національного парку, який мав би охороняти перлину Волині — Цуманську пущу. Проте минуло вже більше трьох років, а указ президента досі не виконали.

Депутат обласної ради Ігор Гузь назвав ситуацію у волинському лісовому господарстві «бєспрєдєлом», а Богдану Коліснику порадив піти на пенсію.

— Причин для цього є кілька. По-перше, було знищене комунальне підприємство «Волиньоблагроліс», яке давало волинянам робочі місця й ефективно використовувало наші ліси. Незважаючи на протести, багатьох депутатів облради переламали через коліно та знищили цю структуру, — наголосив Гузь.

Акцентували мітингувальники і на різкому скороченні поголів’я зубрів і лосів у волинських лісах. Нагадаємо, що, згідно з останнім підрахунком екологів, у Звірівському господарстві залишилося всього 12 зубрів, тоді як ще минулого року лісники звітували про 27 особин. Така ж ситуація склалась і з лосями. За словами мітингувальників, у Старовижівському районі офіційно кажуть, що їх є більше ста, а насправді лишилось усього двадцять-тридцять.

Почути відповіді на поставлені запитання учасникам мітингу не вдалося. Богдан Колісник проігнорував зібрання, відправивши замість себе свого заступника Сергія Шеремету. Той повідомив, що керівник якраз у цей час проводить нараду.

Виступ Сергія Шеремети супроводжувався вигуками з натовпу «Банду геть!» і «Ні — дерибану лісів!».

Пан Шеремета, уникаючи прямих відповідей, лишень назвав мітинг «емоціями» та запросив кількох активістів озвучити свої вимоги напряму Богдану Коліснику в його кабінеті.

Богдан Іванович зустрів мітингувальників спокійно:

— Кажуть, що ліс темний для темних людей, але насправді він прозорий. Я готовий до співпраці. Ми пропрацюємо ваші пропозиції, — сказав головний лісник області, обіцяючи запросити громадських активістів для конкретної розмови у спокійнішій обстановці.

Loading...