На Волині видають кредити під програму «Доступне житло»

На Волині видають кредити під програму «Доступне житло»

У березні в область надійшли гроші на програму «Доступне житло». Серед банків, які беруть участь у цій державній програмі, найактивнішим є «Укргазбанк».

Автор: Розмовляла Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

У березні в область надійшли гроші на програму «Доступне житло». Серед банків, які беруть участь у цій державній програмі, найактивнішим є «Укргазбанк». Саме ця фінансова установа видала до 70% усіх кредитів. Грішми «Укргазбанку» скористались уже 25 волинських родин. На розгляді — понад десяток справ. Чи реально для пересічної сім’ї отримати кредит і на яких умовах, дізнавалися «Відомості».

Для початку зазначимо, що умови запропонованої Президентом програми «Доступне житло» — надзвичайно вигідні. Вона передбачає кредитування терміном до 15 років, під 16% річних у гривні, з яких держава компенсує 13%. Людина сплачує лише 3%. Зі свого боку позичальник повинен сплатити перший внесок у розмірі 25% від вартості житла та надати довідки про свою платоспроможність.

— Для цієї програми, як і для інших кредитних програм банку, перелік документів є стандартизованим, — повідомив начальник відділу продажів фізичним особам управління роздрібних продажів Волинської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» Дмитро Нікітіч. — Це паспорти, коди, довідки про доходи, також довідка з Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву про гарантування отримання відшкодувань і довідка від забудовника про бронювання квартири, форма №3 про склад сім’ї. Програмою може скористатися не лише молода людина. Вік не обмежений. Головне, щоб на момент виплати кредиту їй виповнилося 65.

— Найпоширеніша проблема, з якою стикаються громадяни, які хочуть придбати квартири за програмою «Доступне житло», — це неможливість надати довідку про доходи, щоб отримати кредит.

— Ця програма передбачає найнижчі вимоги до доходів позичальників. Щоби не бути голослівним, наведу приклад. Сім’я з трьох осіб хоче придбати двокімнатну квартиру. В Луцьку вона орієнтовно буде коштувати від 400 тисяч гривень, площа становить від 70 квадратних метрів. Банк може надати кредит на таку квартиру в сумі 290 тисяч гривень. Сума місячного платежу становитиме 2 тисячі 300 гривень. Сьогодні в облцентрі оренда двокімнатної квартири обходиться не менше як у дві тисячі гривень. То що краще: взяти кредит і в’їхати у свою квартиру чи все життя мешкати в орендованому житлі? Щодо довідки. Програмою передбачено, що після сплати платежу за кредитом має залишитися прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї. На сьогодні ця сума становить 1200 гривень. Таким чином, для отримання кредиту дохід родини з трьох членів має становити до шести тисяч гривень. Коли людина не має достатнього доходу, вона може зробити більший перший внесок.

— Якщо не вистачає грошей для першого внеску?

— Коли для першого внеску не вистачає 30-50 тисяч гривень, то можемо запропонувати програму беззаставного кредиту і надати потрібну суму. Зазначу, що сума початкового внеску становить від 25% від вартості житла. У перший внесок банк включає суму оплати вартості квадратного метра, яку позичальник сплачує як різницю між нормативною вартістю «квадрата» і фактичною. Крім того, перший внесок може бути знижений за рахунок додаткового забезпечення. Тобто якщо людина має що заставити банку, то теоретично цей внесок можна знизити до 10%. Хоча на практиці люди намагаються внести більшу суму, щоб потім менше платити відсотків за кредитом. Варто окремо наголосити, що для громадян програма вигідна тим, що вона виключає валютні ризики. Адже кредит надається на 15 років у гривні.

— Який термін прийняття рішення про видачу кредиту?

— Якщо надано повний пакет документів, то не більше двох робочих днів.

— Але сьогодні ми знаємо багато історій про те, як люди взяли кредити, вклали гроші, а житла не отримали.

— Щоб унеможливити такі ризики, сьогодні банк сам вибирає забудовників. Наша умова — житло повинне бути практично введене в експлуатацію. Зокрема, у Луцьку акредитованими забудовниками є «Луцьксантехмонтаж №536» (будинки на вулиці Чорновола, 44, Стрілецькій, 3 та на Київському майдані); «Луцький домобудівельний комбінат» (вул. Федорова та Ветеранів); «Волиньавтомотосервіс» (вул. Рівненська). Сьогодні розглядаємо можливість включити в програму забудовників із Володимира-Волинського та Ковеля. Крім того, «Укргазбанк» працює лише з тими страховими компаніями, які не завищують страхові внески. Навіть був випадок, коли позичальник загинув, страхова повністю виплатила вартість квартири, і дружина з дітьми не втратили житло.

— «Фішка» програми «Доступне житло» у тому, що держава компенсує за кредитом 13%, позичальник сплачує лише 3%. А якщо держава не виконуватиме свої зобов’язання?

— Поки держава виконує їх на 100%. Сподіваємося, що так буде і надалі, адже стаття виплати і компенсацій відсотків, які відшкодовує держава, захищена законом. Крім того, Волинська дирекція АБ «Укргазбанк» внесла пропозиції щодо змін до постанови Кабміну, яка регулює компенсацію відсотків. Вони полягають у тому, що «позичальник не відповідає за несплату компенсації відсотків у строки, встановлені кредитним договором. При цьому банк не має права вимагати від позичальника сплати таких відсотків за його рахунок, нараховувати пеню або інші штрафні санкції та неустойки». Інакше кажучи, якщо держава затримуватиме сплату своєї частини відсотків, то банк не матиме права класифікувати позичальника як такого, що не виконує зобов’язання за кредитним договором. Громадянин відповідатиме лише за сплату тіла кредиту і 3% річних. Сподіваємося, що ці зміни скоро будуть прийняті.

Loading...