Самовільне будівництво ще можна узаконити за спрощеною процедурою. Варто поспішити

Самовільне будівництво ще можна узаконити за спрощеною процедурою. Варто поспішити

В українців лишилося менше місяця, щоби зареєструвати самовільно зведені будинки за спрощеною системою.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

В українців лишилося менше місяця, щоби зареєструвати самовільно зведені будинки за спрощеною системою. Звісно, якщо Президент не підпише підготовлений Верховною Радою законопроект, який дає зелене світло спрощеній легалізації ще на рік — до кінця 2014-го. Хоча законотворці кажуть, що прийняття житлових будівель в експлуатацію здійснюється безкоштовно, все ж понад півтисячі гривень із гаманця витрусити доведеться. А для тих, у кого житловий будинок і господарські споруди чималої площі, документація потягне орієнтовно кілька тисяч гривень.

У нас у країні практично кожен будує чи прибудовує. Та зведені без дозволів будівлі фактично не є власністю громадян. Отож, щоби стати повноправним господарем самобуду, доведеться спершу його зареєструвати і на основі цього отримати свідоцтво на право власності.

— Наразі діє спрощена система прийняття в експлуатацію індивідуальних, садибних житлових будинків, садових дачних будинків, господарських присадибних будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків 1-2 категорії складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт і проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж, — розповідає завідувач сектора дозвільних процедур і ліцензування Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області Анатолій Медведчук. — Це стосується об’єктів будівництва, зведених із 5 серпня 1992 року по 31 грудня 2009 року.

А приймає такі об’єкти в експлуатацію Інспекція архібудконтролю на основі низки документів. Так, для реєстрації житлових будинків і прибудов площею до 300 квадратних метрів і господарських будівель площею до 100 «квадратів» необхідно подати заяву, до якої додається два примірники заповненої декларації, завірену копію документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, та завірену копію технічного паспорта будівлі, який видає БТІ.

Цей набір документів у Інспекції архібудконтролю приймають абсолютно безкоштовно, а от за виготовлення техпаспорта доведеться заплатити. За словами начальника Волинського обласного БТІ Олега Дмитрука, технічний паспорт виготовляється на основі технічної інвентаризації житлових будівель, прибудов, господарських споруд, а його вартість залежить від їх площі. Так, паспорт на будівлі площею до 150 квадратних метрів коштуватиме 510 гривень. Його виготовлять упродовж місяця від моменту подання заяви, а от за терміновий техпаспорт, який буде готовий за чотири дні, потрібно буде заплатити подвійну вартість.

— Якщо площа житлового будинку перевищує 300 квадратних метрів, а господарських споруд — 100 «квадратів», то замовникам доведеться подбати ще про такий документ, як звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності й безпечної експлуатації, — каже Анатолій Медведчук. — Такі звіти виконують ліцензовані проектні організації, працівники яких пройшли спеціальне навчання й отримали кваліфікаційний сертифікат на проведення технічного обстеження.

Отже, тут, як і з іншими «хорошими» українськими ініціативами, не обійшлося без того, щоби хтось на них не нагрів руки. Організацій, які виготовляють такі звіти, в області чимало. Звіт про проведення технічного обстеження складається після того, як фахівці виїжджають на об’єкт, роблять обміри будівель, оглядають і фотографують, детально обстежують на відповідність вимогам безпечності та надійності. Мета такого звіту — визначення фактичного технічного стану та надання у разі необхідності рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків (дефектів, пошкоджень) для безпечної експлуатації.

Вартість такого документа залежить від площі будівель і цінової політики проектної організації. Так, у проектному підприємстві «Волинь-експерт» нам повідали, що виготовлять такий звіт протягом двох-трьох днів. Для житлового будинку площею 320 «квадратів» він коштуватиме тисячу гривень. За таку ж роботу в обласному представництві ДП «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем у будівництві» просять уже півтори тисячі. Якщо провести обстеження ще й господарських споруд, то треба буде заплатити вже дві тисячі.

Крім того, всім, хто хоче зареєструвати самобуди, доведеться спершу заплатити адміністративний штраф за самовільне будівництво — від 170 до 850 гривень.

— Після цього документи приймаються інспекцією і розглядаються протягом місяця, — зазначає Анатолій Сергійович. — Якщо вони подані згідно зі встановленим порядком, приймається рішення про реєстрацію декларації, яка дає право на підведення інженерних мереж, і на її основі видається свідоцтво про право власності.

Працівник Держархібудконтролю наголошує, що постанова про спрощену реєстрацію діє до 31 грудня 2012 року і всі заяви з документами, подані до 31 грудня включно, ще в січні–лютому наступного року будуть розглянуті.

Щоправда, якщо взятися за це зараз, невідомо, чи встигнете виготовити технічний паспорт. Начальник БТІ повідав, що зараз інспектори надзвичайно завантажені. Крім цього, бюро перебуває в процесі реорганізації. Тож тим, хто взявся за підготовку документів для реєстрації самобуду, лишається сподіватися, що Президент таки підпише законопроект, який продовжує спрощену реєстрацію ще на рік. Якщо ж ні, то доведеться реєструвати самобуди за загальною системою, яка передбачає ще більшу паперову тяганину, а отже, й більші витрати.

Loading...