Анатолій Грицюк: Ганебна пенсійна реформа несе лише злидні

Анатолій Грицюк: Ганебна пенсійна реформа несе лише злидні

А мільйони українців узагалі втрачають можливість отримати пенсію

Джерело: Відомості

А мільйони українців узагалі втрачають можливість отримати пенсію

Мені як кандидату в народні депутати України по Маневицькому виборчому округу №23 доводиться часто зустрічатися зі своїми виборцями. Найбільше їх цікавить питання пенсій. Люди бояться, що на старості літ їм доведеться бідувати, бо та реформа, яку провладна більшість проголосувала в парламенті, позбавляє їх можливості мати достойну пенсію. Буду відвертим: людям є чого боятись, бо це не реформа, а звичайнісіньке ошуканство народу. Не можна, розкрадаючи щоденно кошти з бюджетної казни, намагатися поповнювати Пенсійний фонд за рахунок бідного населення. Тому одним зі своїх основних завдань у Верховній Раді бачу разом із колегами по фракції обов’язково поставити питання про скасування цієї пенсійної реформи та проголосувати ті зміни, які розробили представники опозиції.

Уряд латає дірки за рахунок жінок

Представники Партії регіонів, які є авторами цього закону, заклали у ньому такі норми, які значно погіршують пенсійне забезпечення та соціальний захист багатьох категорій громадян. Передусім це стосується жінок. Їм збільшили пенсійний вік на п’ять років. І тепер українки замість того, аби йти на заслужений відпочинок у 55, будуть робити це у 60. Автори закону аргументували свій крок тим, що у Європі на пенсію і чоловіки, і жінки виходять після шістдесяти. Проте при цьому вони «забули» про таку важливу деталь: там добре розвинута система охорони здоров’я, що дає змогу людям довше почуватися працездатними. Наші ж жінки та чоловіки після 50 років частіше починають звертатися до лікарів. Високий тиск, серцево-судинні захворювання не дають змоги бути повноцінним працівником. А скільки людей сьогодні просто не доживає до шістдесяти!

Ганебний не тільки пенсійний закон, ганебні і виписані владою норми перехідного періоду. Під наданою жінкам «благородною» можливістю обирати, коли виходити на пенсію — в 55 чи в 60 років, ховається така річ, як втрата 0,5% пенсії за кожен місяць дострокового виходу. І ті додаткові 2,5% за кожні шість місяців перепрацювання протягом 10 років нічого не дають: наші жінки просто можуть не дожити. Вже сьогодні сотні волинянок, які скористалися своїм правом і вийшли на пенсію у 55, отримали гірке розчарування: їм нарахували значно меншу пенсію, ніж вони сподівалися.

Обдерли як липку

На цьому неприємні сюрпризи від «реформаторів» не закінчуються. Аби людина взагалі мала право на отримання пенсії, вони встановили 15-річний мінімальний страховий стаж. До реформи для отримання мінімальної пенсії жінкам достатньо було мати 20 років стажу, чоловікам — 25. Додаткові роки, які відпрацьовували українці, вважалися понаднормовими. При обчисленні пенсій їх вираховували з підвищеним коефіцієнтом. Тепер для призначення мінімальної пенсії жінкам необхідно мати 30 років страхового стажу, а чоловікам — 35. Тобто стаж відразу збільшили на десять років! Крім того, що сотні тисяч людей передпенсійного віку змусили додатково працювати 10 років, то їм ще й урізали пенсії. І тепер їх вираховуватимуть за звичайним коефіцієнтом. Як результат — пенсія буде меншою.

Особливо цинічно повелися з молодими людьми, яким сьогодні 35-40 років. Вони на пенсію взагалі можуть не розраховувати. Їхній шлях у доросле життя почався у 90-ті роки минулого століття, коли закривалися підприємства, розвалювалися колгоспи, зарплати не платилися, тож ні про який стаж у 30 років жінкам і 35 чоловікам узагалі не доводиться говорити. Більше того, у тих, хто все-таки мав роботу у 90-ті роки, вирішили вкрасти зароблений стаж. Адже зарплату за ці роки будуть враховувати за бажанням особи лише до 1 січня 2016 року. А від цієї дати для нарахування пенсії братимуть лише дані з системи персоніфікованого обліку, що діє з 1 липня 2000 року. В такий спосіб ця влада, по суті, прирекла ціле покоління на те, що у майбутньому вони не матимуть навіть мінімальної пенсії!

Інвалідів позбавили права вибору

Автори документа з Партії регіонів виписали просто знущальні норми для інвалідів. Якщо раніше пенсію за інвалідністю призначали за наявності мінімального стажу від 2 до 5 років — залежно від віку, то тепер пропонується нова вікова шкала — від 5 до 15 років. А інвалідам другої і третьої груп, які раніше мали достатній стаж і право вибору між пенсією за інвалідністю та пенсією за віком, збільшили нормативний стаж до 30 років для жінок і 35 для чоловіків. Тим самим людей позбавили можливості вибору виду пенсії.

Обікрали людей на 200 гривень

Не на користь простого працівника змінилася формула обчислення базового розміру пенсії за віком. Тепер у ній буде враховуватись середня зарплата не за один рік, а за три. За підрахунками фахівців, лише збільшення страхового стажу та зміна формули нарахування пенсії призведуть до зменшення пенсійних виплат кожному майбутньому пенсіонеру на 150-200 гривень.

Крім того, цей уряд не зробив із 1 січня цього року перерахунку пенсій. У результаті кожен пенсіонер недорахувався 334 гривні. Лише у травні цього року перед виборами під соусом соціальних ініціатив Президента додали до трудових мінімальних пенсій по 100 гривень. Куди поділися 234 гривні, невідомо.

Спецпенсії залишили для себе

Водночас владці не забули про себе. В українському пенсійному законодавстві залишилося таке поняття, як «спецпенсії». Руки чиновників, які безжально урізали пенсії простим українцям, не змогли обмежити себе самих. Їм нараховуватимуть 80% від заробленого, а всім іншим — 40-50% від базової зарплати. Крім того, Конституційний Суд залишив високопосадовцям їхні попередні пенсії в межах 20 000, 30 000, 50 000, а кому й 100 000 гривень у місяць. Тому в новому пенсійному законі, який ми приймемо після скасування реформи Азарова-Тігіпка, порядок нарахування пенсій буде однаковий для всіх. І розмір пенсії залежатиме винятково від трудового стажу, зарплати й умов праці.

Якби Президент і уряд дійсно хотіли провести пенсійну реформу, вони першочергово зменшили б податки та соціальні нарахування на зарплату. Це дало б змогу вивести з тіні заробітну плату, наповнити Пенсійний фонд, та й, зрештою, забезпечити більш гідну пенсію майбутнім пенсіонерам. Це і мало б стати головною метою реформи. Наразі влада своєю псевдореформою й надалі прирікає українців на жебрацьке життя. Ми обов’язково це змінимо.

Довідка

Українці платять одні з найвищих у Європі пенсійних зборів, при цьому отримують одну із найменших пенсій. Так, середній розмір відрахувань із зарплати до Пенсійного фонду складає 35%. А середня пенсія станом на 1 січня 2012 року становила 1246 гривень. При цьому абсолютна більшість з 13,8 млн. українських пенсіонерів отримують менше 1000 гривень. Для порівняння: шведи одержують 2000 доларів пенсії на місяць, американці — 1100 доларів, росіяни — 290 доларів.

Loading...