Затія чиновника робить лучан абсолютно беззахисними перед зловмисниками

Затія чиновника робить лучан абсолютно беззахисними перед зловмисниками

Логіку луцьких чиновників останнім часом важко зрозуміти. Кілька років поспіль вони активно переконують: за ЖЕКами майбутнього немає, тож єдиний вихід — створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Логіку луцьких чиновників останнім часом важко зрозуміти. Кілька років поспіль вони активно переконують: за ЖЕКами майбутнього немає, тож єдиний вихід — створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Скрізь рекламоване ОСББ уже набило оскому, але говорити про нього не припиняють. Бажання владців зрозуміле — перекласти відповідальність за стан будинку зі своїх плечей на плечі мешканців і зекономити кошти міської казни. Лучан не обдуриш, але якщо вже чини взялися вести таку політику, то нехай би і надалі дотримувалися курсу. А тут — на тобі! Поки міський голова у відпустці, його заступник Василь Байцим надумав підтримати ЖКГ. Причому не новими тракторами чи газонокосарками, а програмним забезпеченням, яке потягне на кілька мільйонів гривень. Де логіка, з’ясовували «Відомості».

Презентувати новацію у роботі комунальних господарств приїхали до Луцька представники харківської фірми «ЕнТехЕко», яка є партнером американської Microsoft. Харків’яни вже виграли тендери на впровадження програми «Автоматизована система управління об’єктами ЖКГ» у Вінниці та Чернівцях. На чолі з Василем Байцимом вони вирішили публічно продемонструвати роботу програми і для Луцька.

На перший погляд, система дійсно продумана, тим паче, що незабаром у Луцьку запрацює Центр адміністративних послуг, якому без толкової бази даних робити буде нічого. Але не більше. Пропозиція ж харківської фірми, змушує задуматися: чи не стане така «штуковина» путівником для злодіїв і шахраїв.

Технічний директор фірми Сергій Миронов почав із того, що пропонована ними система повністю адаптована до українського законодавства в галузі ЖКГ і будівельних норм.

— На базі американського продукту Microsoft створений адаптований український, про який схвально висловилася науково-технічна рада Міністерства ЖКГ. В основі «Управління об’єктами ЖКГ» — єдина база даних усіх об’єктів житлово-комунального господарства. Тобто першим етапом розвитку системи буде створення електронного паспорта кожного будинку міста. У ньому вказуватиметься інформація про те, до якого ЖЕКу належить будинок, рік будівництва, коли проводився капітальний ремонт, коли — поточний. Також міститимуться дані про те, з чого побудований будинок, які перекриття, яка загальна площа земельної ділянки під будівлею, — каже пан Миронов.

— Кожен лучанин, який уміє користуватися системою, зможе переглянути ці дані, — перехопив слово заступник луцького мера Василь Байцим. — Зараз, після обвалу на Рівненській, від городян надходить безліч прохань перевірити технічний стан їхніх житлових будинків. Аби зняти напругу, було б добре прописати у системі закладку «Технічний стан будинку».

Крім того, завдяки розумній програмі керівники ЖКП зможуть легко формувати план робіт по кожному будинку на наступний місяць.

Тільки от спроба Сергія Миронова показати, як виглядає такий план у Вінниці, видалася не зовсім вдалою. Коли відкрили план робіт для одного з вінницьких будинків, на здивування пана Миронова, поля у ньому аж рябіли червоним, що свідчить про невиконання запланованого. «Немає грошей», — посміхаючись, констатував пан Байцим.

А в Луцьку їм звідки взятися? Пробачте, але купувати таку дорогу програму лише для того, аби задля галочки складати плани, щонайменше нерозумно.

Йдемо далі. Розхвалюючи власне програмне забезпечення, технічний директор перейшов до пункту, який насторожив.

— Спочатку йде загальна інформація про квартири: скільки три-, дво-, однокімнатних квартир у будинку, яка їх площа. Програма дозволяє ввести й дані паспортного столу, що дасть можливість переглянути інформацію про те, хто проживає у квартирах, хто відповідальний квартиронаймач, скільки квадратних метрів становить жила площа, яка площа балконів, лоджій. Можна переглянути історію змін, які відбувалися з мешканцями квартир, наприклад, зміна прізвища, прописка, виписка. До цього додається також інформація про стан розрахунків за квартири, — повідомив пан Миронов.

Зачекайте. А як же захист персональних даних? Чому це будь-який умілий користувач Інтернету матиме змогу переглянути, де проживає, з ким і чи платить за квартиру цікавий йому мешканець обласного центру?

Вгледівши обурення в очах недовірливих журналістів і керівників житлово-комунальних господарств, Сергій Миронов сказав: «Цю інформацію не обов’язково бачитимуть усі. На неї можна поставити фільтр».

У цей момент, мабуть, і Василеві Федоровичу захотілося забрати назад свої слова про те, що «кожен лучанин зможе переглянути ці дані».

При всій повазі до команди луцького мера хотілося б відмітити, що Василь Байцим «блиснув» надмірною креативністю не вперше. Згадайте лишень його спільні ідеї з директором КП «АвтоПаркСервіс» Олександром Кралюком про евакуатори, таксі-електромобілі й екологічний транспорт, який він побачив у тій самій Вінниці. А GPS-навігатори в луцьких маршрутках? Пригадується момент, коли Микола Романюк, представляючи своїх заступників, назвав пана Байцима, віддавши йому повноваження залучати інвестиції в економіку міста. Чомусь поки виходить навпаки.

Щодо вартості програмного забезпечення, то Сергій Миронов не назвав чіткої суми. За його словами, що більше параметрів матиме програма для Луцька, то дорожчою вона буде. Вінниця заплатила за цей проект п’ять мільйонів гривень.

Заступник мера наголосив, що кошти для придбання програмного забезпечення у бюджеті брати точно не будуть. Чиновник припустив, що їх можна зняти з затвердженої міськрадою програми добросусідства між Польщею та Україною. Наразі останнє слово — за депутатами міської ради. Сподіваємося, що їм вистачить розуму не дати згоди на тринькання грошей і втручання в приватне життя городян.

Loading...