На Волині продають квартири за пільговими кредитами

На Волині продають квартири за пільговими кредитами

Минулого тижня у Луцьку було підписано перший договір на придбання квартири, купленої у кредит за державною програмою пільгового іпотечного кредитування. «Відомості» вирішили детально розповісти, хто і як може отримати пільговий кредит.

Автор: Наталка СЛЮСАР / Джерело: Відомості

Минулого тижня у Луцьку було підписано перший договір на придбання квартири, купленої у кредит за державною програмою пільгового іпотечного кредитування. «Відомості» вирішили детально розповісти, хто і як може отримати пільговий кредит.

Як повідомив керівник Волинського регіонального відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Максимчук, на сьогодні волиняни за пільговою програмою можуть придбати 88 квартир у Луцьку. Це три різні будинки від трьох забудовників. Наразі до фонду звернулося 46 сімей. Зазначимо, що отримати довгостроковий кредит зможуть аж ніяк не всі охочі.

— Перш за все людина має звернутися до нашого фонду, і ми надамо їй конкретні роз’яснення, — зазначив Олександр Максимчук. — Хочу наголосити, що програма стосується тих, хто дійсно потребує поліпшення житлових умов і може підтвердити це довідкою про перебування на квартирному обліку. Повний перелік таких категорій громадян наведений у ст. 34 Житлового кодексу. Дуже важливим є те, що дешеві кредити від держави на купівлю квартири вперше можна отримати не за місцем реєстрації потенційного позичальника. Наприклад, людина зареєстрована у Любомлі, а купити квартиру вона може у Луцьку.

Варто зазначити, що умови програми дійсно пільгові. У банках, які беруть у ній участь (на сьогодні це «Ощадбанк» і «Укргазбанк»), іпотека для позичальника буде коштувати 16% річних. При цьому громадянину потрібно платити лише 3%, а решту 13% будуть перераховувати з держбюджету. Це дійсно безпрецедентно.

«Відомості» все ж поцікавилися, чому немає черг за таким житлом? Олександр Максимчук відповів, що фонд перевіряє лише те, чи є у людини підстави отримати кредит. Далі — черга за банком: клієнт повинен довести свою платоспроможність. А це під силу не кожній родині.

— Перш за все людина повинна внести чверть суми від вартості квартири, — сказав «Відомостям» керуючий Луцьким відділенням «Укргазбанку» Анатолій Мартинюк. — Крім того, щомісячний платіж по кредиту не повинен перевищувати 40% доходу майбутнього позичальника. Це прописано у програмі.

Саме норма про величину сукупного доходу, на думку керівника ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктора Чорнухи, є  перешкодою для отримання пільгових кредитів.

— Сама ідея прекрасна,  — сказав Віктор Чорнуха. — Але у самій постанові сказано, що сума, яка залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім’ї, який проживає разом із позичальником. Для волинських реалій це неможливо. Я зробив розрахунки. Аби купити квартиру площею 40 квадратних метрів, треба, щоб сукупний дохід чоловіка та жінки був 5700 гривень. Якщо ж хочете придбати житло площею 58 «квадратів», то дохід має становити 10 тисяч гривень, якщо 72 «квадрати» — 12 тисяч. У нас в області такі зарплати мають одиниці. І це при тому, що за найбільшу квартиру — 72 кв. м — без компенсації людина щомісяця платить 3550 гривень, а з компенсацією 13% від держави — 2175 гривень. Чомусь у нас дохід рахують із урахуванням не 3, а 16%. Цю проблему озвучують і в інших регіонах. Тішить те, що в уряді готові на цю тему говорити.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк минулого тижня зазначив, що, можливо, внесуть зміни до постанови у частині доходів родини. Він також наголосив, що розглядаються варіанти поширення програми на придбання вторинного житла, а також на будівництво індивідуальних житлових будинків.

Наразі в область уже надійшли перші 30 мільйонів гривень на компенсацію відсотків за вже виданими кредитами.

Loading...