Українці платять одні з найдорожчих у світі кредитів

Українці платять одні з найдорожчих у світі кредитів

Поки влада обіцяє доступне житло та недорогу іпотеку, середня реальна ставка кредиту на нове житло на початку березня склала від 17% до 18,5% річних залежно від терміну позики й розміру авансового платежу.

Джерело: Відомості

Поки влада обіцяє доступне житло та недорогу іпотеку, середня реальна ставка кредиту на нове житло на початку березня склала від 17% до 18,5% річних залежно від терміну позики й розміру авансового платежу. Дорожче житло обходиться лише громадянам країн Латинської Америки — 20-30%. Навіть у Росії, де іпотека, за оцінками аналітичного центру Penny Lane Realty, недоступна для 70% населення, процентна ставка плаває навколо 12-13%, пишуть «Коментарі».

У Туреччині та Греції вона доходить до 8%, в США становить близько 5-6%, в країнах же Західної Європи реально взяти іпотеку під 4-4,5%. Варто також зазначити, що згідно з рейтингом Doing business, який щорічно складає Світовий банк, Україна в 2011 році стала світовим лідером за кількістю сплачуваних податків. Експерти підрахували, що український бізнес у тій або іншій формі виплачує 135 різних податків. Румунія, яка йде на другому місці, значно відстала — в цій країні існує тільки 113 податків. Інші ж країни не дотягують і до сотні. Правда, в самій Державній податковій службі України спростували цю інформацію. Мовляв, автори рейтингу підрахували не тільки податки, а й різні обов’язкові платежі (Пенсійний фонд, Фонд соцстраху та інше).

А втім, українському бізнесу від цього не легше — платити все одно доводиться більше всіх у світі.

Loading...