Благодійний фонд Ігоря Палиці хоче розвивати туризм у Луцьку

Благодійний фонд Ігоря Палиці хоче розвивати туризм у Луцьку
Голова Наглядової ради Волинського національного університету Ігор Палиця

3 лютого у Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулася науково-практична конференція «Стан та перспективи інноваційно-інвестиційного розвитку міста Луцька».

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

3 лютого у Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулася науково-практична конференція «Стан та перспективи інноваційно-інвестиційного розвитку міста Луцька».  Захід організований за підтримки голови Наглядової ради ВНУ, народного депутата України, президента благодійного фонду «Новий Луцьк» Ігоря Палиці. У конференції взяли участь понад 600 осіб. Науковці представляли й обговорювали проекти, покликані перетворити древній Лучеськ на сучасний привабливий туристичний центр.

— Ми повинні пам’ятати історію, але ми також маємо її творити. Щоб той період, у який ми живемо, теж увійшов в історію, — наголосив у вступному слові Ігор Палиця. — Ми все маємо зробити для того, щоб Луцьк став культурною, етнографічною столицею, до якої будуть приїжджати люди, проводити тут свій час, залишати тут свої гроші. Тим самим давати розвиток підприємствам, готелям, ресторанам, базам відпочинку, культурним центрам.

— Волинь — друга серед західних областей за втіленням інноваційних технологій, але цього мало, — зауважив голова облдержадміністрації Борис Клімчук. — Ми мусимо рухатись вперед, модернізувати і розвивати Луцьк, але без інновацій, які ведуть за собою інвестиції, розвитку міста не буде.

— Цього року досить серйозно працюватимемо над розвитком туризму, — зауважив міський голова Микола Романюк. — Серед проектів: туристичний сайт, центр туристичної інформації, багато розважальних об’єктів — кав’ярні, медівні тощо. Дослідницькі проекти та доповіді, виголошені тут, будуть враховані в Плані стратегічного розвитку Луцька.

А вартісних проектів, готових залучати іноземні інвестиції та кошти від бізнесу, на науковому форумі в Лесиному університеті було представлено чимало. Доктор біологічних наук, професор ВНУ Сергій Волгін розповів про концепцію створення ботанічного саду «Волинь». У ньому, за словами науковця, планують відкрити оранжерею за склом, завезти рослини з трьох континентів світу (Європи, Азії та Північної Америки), створити оглядовий майданчик, навчальну колекцію рослин.

Доктор географічних наук, професор ВНУ Леонід Ільїн звернув увагу на необхідність знакування вулиць та об’єктів міста вказівниками з транслітерацією назв латиницею. «Проект фінансово затратний, але необхідний, якщо ми хочемо відповідати європейським стандартам, як наш недалекий сусід Львів, — пояснив професор.   

Засновник благодійного фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця переконаний, що у міста — великі туристичні перспективи. І проведення науково-практичної конференції — перший крок до втілення у життя рекреаційного потенціалу обласного центру Волині.

— При мерії треба створити громадську раду, до якої увійдуть фахівці університетів, інтелігенція. Цей дорадчий орган визначатиме принципи розвитку міста: щоб ми не бачили різнокольорових дахів, розмаїтих прибудов до багатоповерхівок — ніде за кордоном, у містах, які цінують свої традиції, такого немає, — зауважив Ігор Палиця. — Більшість науковців вважають, що туризм ніколи не буде основним наповнювачем бюджету. Не погоджуся. Візьмемо за приклад Арабські Емірати: ще маючи достатні запаси нафти, вони вкладають великі гроші в туризм, і прибутки не менші, ніж від продажу вуглеводнів. Я думаю, що Луцьк зі старовинним замком й іншими цікавинками, має приваблювати гостей.

Науково-практична  конференція у ВНУ проходила у форматі пленарного засідання та наукових секцій. За результатами наукового форуму найкращою визнано доповідь студентки 4 курсу географічного факультету ВНУ Олександри Ничаї «Басейн річки Сапалаївка: стан і перспективи».

— У проекті визначено межі ключових точок: це гирло, витоки, Теремнівські ставки, ботанічний сад ВНУ, дитяча залізниця. Навесні по них буде проведено певні дослідження, відібрані зразки ґрунту, фенологічні та кліматичні спостереження, — коротко розповіла про проект Олександра. — Ми хочемо очистити Сапалаївку. Для цього потрібно провести паспортизацію джерел забруднення. А далі в планах — збільшити рекреаційну привабливість річки: терасувати схили для організації кращого відпочинку, урізноманітнити видове розмаїття ботанічного саду, на Теремнівських ставках обладнати місця для риболовлі і майданчики для сімейного відпочинку.   

Ігор Палиця запевнив, що благодійний фонд «Новий Луцьк» сприятиме, щоб науково-практичні конференції у Луцьку відбувалися щороку.

Loading...