Волинські міліціонери «настукали» міністру на своїх керівників

Волинські міліціонери «настукали» міністру на своїх керівників

На своєму офіційному блозі новопризначений міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко дозволив усім правоохоронцям звертатися до нього із будь-якими пропозиціями чи скаргами. Реакція не змусила на себе чекати. Вже сьогодні блог майоріє коментарями та зверненнями.

Автор: Ірина Костюк / Джерело: Відомості

 

На своєму офіційному блозі новопризначений міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко дозволив усім правоохоронцям звертатися до нього із будь-якими пропозиціями чи скаргами. Реакція не змусила на себе чекати. Вже сьогодні блог майоріє коментарями та зверненнями. Серед них «Відомості» натрапили на два шокуючих анонімних листи від волинських правоохоронців.

Лист №1.

«Шановний Віталій Юрійович!
До Вас звертаються діючі офіцери Волинської міліції, ми змушені звертатись інкогніто через можливість утисків з боку однієї посадової особи УМВС України у Волинській області, поведінка якої нас дуже обурює.
На нашу думку і таких співробітників більшість Ви дійсно з перших днів перебування на посаді проявили вимогливість і принциповість стосовно вчинків осіб, які ганьблять міліцію. Для Вас немає різниці рівень звань і посад порушників закону серед правоохоронців. Про це свідчать Ваші останні рішення до міліціонерів Тернопільщини, Хмельниччини і Одещини. Це дуже правильно з Вашого боку. Корупціонерам і хабарникам не місце в органах внутрішніх справ. Такі Ваші дії викликають схвальні відгуки серед простих міліціонерів.
Проте і досі в лавах Волинської міліції перебуває один перевертень в міліцейських пагонах. З’явився він на хвилі помаранчевої піни у 2005 році і прилаштували його керувати кадрами області. Прізвище його Остапович В.П. Цей так званий полковник міліції запровадив витончену систему отримання грошей в іноземній валюті за будь – які кадрові питання стосовно особового складу. Це стосується призначення, переміщення, присвоєння спеціальних  звань, нагородження, оформлення на навчання до ВНЗ і ліцею, переводів і т.п. Робить він це завуальовано через посадових осіб кадрових апаратів територіальних органів, служб, відділу професійної підготовки. Такі його вчинки формують серед особового складу неправильну уяву про роль міліції в державі. У нас на Волині міліціонери по неволі стали заручниками цього керівника. Остапович В.П. шляхом організованих поборів збив собі великі статки.
Так, у 2008 році ним було придбано приватний будинок на вул. Гнідавській у  м. Луцьку за 700.000 $ у відомого бандита на прізвисько Москвич. Цей палац на сотні квадратних метрів він оформив на свою тещу для окозамилювання. Виникає природне питання: звідки такі доходи? Цього йому виявилось замало у справі покращення своїх житлових умов, будучи головою житлово-побутової комісії УМВС він на підставі фіктивних документів про місце прописки, і віртуально розлучившись з дружиною отримав трикімнатну квартиру, а також земельну ділянку під забудову у м. Луцьку. Хоча всім добре відомо, що покращення своїх житлових умов Остапович не потребує і фактично проживає у палаці зі своєю сім’єю, а не за місцем прописки. Покривало його неблаговидні вчинки попереднє керівництво.
Звертаємось до Вас з проханням очистити лави міліції Волині від перевертнів у міліцейській формі.
Дякуємо Вам за можливість звернутись через відкритий Вами блог».15.01.2012 р.

Лист №2.

«Товаришу Міністре, дякуємо за можливість звернутись до Вас через Інтернет.  Ми прочитали публікацію співробітників ОВС у Волинській області. Мимоволі приходить думка, так з чиєї ж вини стали проблеми корупції і негативних явищ у Волинській міліції. Все це творилося при колишньому  начальнику управління Ходирєву. Він після 5 років перебування на пенсії, повернувшись на посаду, вирішив покращити своє матеріальне становище. Це ж він очолював таку «професійну» команду зразка Остаповича, вони нехтуючи нормами людської моралі збагачувались за рахунок простих громадян і міліціонерів. Стосовно керівника кадрового апарату управління Остаповича ми не будемо Вам багато розповідати, бо це знає весь особовий склад. Хочеш посаду в міліції – плати гроші Остаповичу, хочеш квартиру без черги – давай хабар Остаповичу… У нього, як у злочинних авторитетів своя кличка «єврик».
Наступний персонаж – це заступник по громадській безпеці Поліщук. Звичку брати хабарі він освоїв на попередніх посадах в ДАІ  і НДЕКЦ. Цей великий досвід йому передав його кум Остапович, і у них разом це дуже добре виходить. Ось нещодавній приклад: під час від’їзду Ходирєва з Волині  Поліщук зібрав офіцерський склад ДАІ області і поставив їм завдання назбирати велику суму коштів шефові; аналогічну роботу він провів у галузевій службі ДІМ, де з кожного дільничного було зібрано по 200 грн. при щомісячному грошовому утриманні 1600-2000 грн. На заперечення керівника ВДІМ  Медведєва О. йому пригрозили звільненням.
Ще одним добровільним помічником у галузі хабарництва є керівник паспортної служби Бандура. За час перебування на посаді збудував ресторан, готель, величезний житловий будинок, і все це майно оформив на себе (кого ж боятись?). Статки останнього сягають понад 1 млн. $. Всі ці надбання Бандура здобув при Ходирєву, тому що ділився. Всі транспортні засоби, які завозились в Україну з США і Західної Європи в період з 1996 - 2000 рр. паспортизувались під керівництвом Бандури. В цей період на людей похилого віку, яким було понад 80 років і які виїжджали на постійне місце проживання за кордон, оформлялось 50-70 дорогих іномарок. Перебуваючи у даний час на посаді начальника паспортної служби він працевлаштував до 10 родичів у свою службу, свій службовий автомобіль використовує не в інтересах протидії нелегальної міграції, а в якості вантажного таксі, бо щоденно перевозить з ринку до свого ресторану і готелю продукти. При вартості закордонного паспорта 270 грн. громадяни змушені платити 700- 800 грн. Він ввів у практику окрему плату для громадян за можливість потрапити до нього на особистий прийом.
Керівник оперативних служб Євлушевський послуговується принципом невтручання у діяльність підпорядкованих служб. Підпорядковані йому служби не здійснюють ніякого впливу в розкритті кримінальних злочинів, а масово фальсифікують показники. Є разюча різниця в показниках по роботі  на даний час і за попередні періоди при колишньому керівнику Сохацькому О., який був звільнений за те, що багато знав про резонансне вбивство колишнього начальника Луцької міліції Швачки.
Про роль керівництва УБОЗу Горбатюка може свідчити той факт, що керівник відділу корупції УБОЗу був заарештований співробітниками СБУ за контрабанду сигарет і хабарництво, коментарі по даному факту зайві.
Новопризначений керівник Волинської міліції Щур Б.В. активно взявся за наведення порядку в справі очищення міліції області від хабарників і корупціонерів серед співробітників ОВС. Він особисто веде прийом громадян і нема проблеми попасти до нього, тому що він приймає громадян не лише у встановлені дні і години прийому. Цей керівник запровадив систематичні виступи у засобах масової інформації, цікавиться умовами служби співробітників міліції під час регулярно здійснюваних ним перевірок. Особовий склад з повагою і надією сприйняв принципову позицію нового керівництва, і очікує змін на краще.
Товаришу Міністре, просимо Вас підтримати нове керівництво  у справі  наведення порядку.
З повагою, співробітники ОВС Волині.
P.S. З відомих причин не називаємо прізвища і посади, бо ці перелічені нами хабарники і корупціонери на теперішній час перебувають на посадах». 20.01.2012 р.

Після прочитаного «Відомості» вирішили провести власне дослідження деталей справи.

Почнімо із згаданого у першому листі Володимира Остаповича. Зверніть увагу, що листи були надруковані15 та 20 січня, а вже 23 січня  волинські електронні ЗМІ повідомили, що начальник управління кадрового забезпечення обласного управління МВС  Володимир Остапович написав рапорт на звільнення. Після подання рапорту Остаповича таки звільнили з посади. Підтвердив його звільнення під  час інтерв’ю з журналістами начальник обласного УМВС генерал-майор міліції Богдан Щур.Замість Володимира Остаповича на посаду призначений виконувач обов’язків начальника – нинішній заступник начальника управління кадрового забезпечення полковник Микола Фень.

У відділі внутрішньої безпеки, головне завдання якого контролювати діяльність міліції, кажуть, що стосовно Остаповича перевірок проводилося аж три, однак викладені у листі факти не знайшли свого підтвердження. Звільнився він за власним бажанням із займаної посади, але не з ОВС. Відтак, ймовірно, найближчим часом варто чекати його призначення на новій посаді.

У цьому ж відділі й заперечили причетність Володимира Поліщука до збору «прощальних» коштів з дільничних інспекторів начебто для В’ячеслава Ходирєва, якого спровадили на пенсію.

Наступним під приціл потрапив нинішній виконуючий обов’язки начальника паспортної служи Микола Бандура. З ним «Відомостям» вдалося зустрітися особисто. Пан Бандура розповів, що очолював паспортну службу із 1999 року по 2004-ий.

— Потім був вигнаний як собака на пенсію, точніше я написав заяву на звільнення за власним бажанням, бо моя посада треба була комусь іншому. Але під час моєї роботи претензій до мене не було ніяких. Можна взяти мою справу та глянути. У мене жодного зауваження за усі 26 років, які я пропрацював у міліції. В паспортній службі я з 91-го року, починав тут інспектором, лейтенантом міліції. В 1999 році Ходирєв мене призначив начальником. Те, що в листі написано, начебто з 1996 року до 2000-го я займався автотранспортом, це наклеп, це не моя компетенція, бо я до нього не мав ніякого відношення, - пояснив Микола Ананійович.

Після звільнення з органів внутрішніх справ Микола Бандура відкрив власний бізнес.

— У квітні 2005 року я стаю підприємцем, щоб довести, щоб я нормальний «мужик», —  продовжує пан Бандура. — Але перед тим я вже побудував хату. В дійсності я маю будинок, я маю кафе «Козацький двір» в селі Озерце. В мене лишилося двадцять тисяч доларів і я ризикую, стаю підприємцем, купляю ту хатинку за 6,5 тисяч доларів, ставлю дві палатки, роблю площадку сім на сім і торгую пивом з шашликами, працюю і розбудовуюсь. Гроші на усе це я позичив у людей, два роки мучився, бо не міг віддати гроші. Я навіть подумував продати свій Мерседес 124-ий, щоб людям віддати борг і їздити на велосипеді. На сьогодні я боргів не маю, повіддавав їх давним-давно. Побудувався я в Лищі, але зробив це, дякуючи своїм батькам та покійній сестрі, яка була на заробітках в Італії. Загальна площа будинку – 260 квадратних метрів, жилої – 88 квадратів.

На запитання, чи є Микола Бандура мільйонером, він посміхнувся та відповів: «не можу сказати, що я бідний, я з достатком. В грошову розуміння я не маю мільйона доларів, якщо говорити про те, що побудовано, то можливо, але навряд».

У лютому 2011 року Микола Бандура призначений на посаду начальника Володимир-Волинського ВГІРФО, одночасно він виконує обов’язки начальника УГІРФО Волинської області. Проте, за словами співрозмовця, він до цього часу не призначений офіційно на посаду начальника.

Далі «Відомості» зв’язалися із першим заступником начальника обласного управління МВС Олександром Євлошевським, аби з’ясувати чи дійсно, як пишеться у листі, підпорядковані йому служби «масово фальсифікують показники» у кримінальних справах. Він стверджує, що він жодним чином не пов’язаний із кримінальною міліцією, мовляв, її очолює зовсім інша людина, і «шити» йому фальсифікацію показників не можна, бо це поза межами його компетенції.

Не оминули у листі до міністра Захарченка волинські правоохоронці й діяння працівників управління з боротьби з організованої злочинністю. Нагадаємо, що в листопаді минулого року посадовця волинського УБОЗу Руслана К., якому закидають «кришування» контрабанди, взяли під варту. Правоохоронця спіймали «на гарячому», коли він сприяв у перетині кордону до Польщі вантажу цигарок. Керівник обласного УБОЗу в Волинській області Сергій Горбатюк такий перебіг подій тоді спростовував, одначе факт порушення кримінальної справи проти свого підлеглого не заперечував. Зараз нічого нового від пана Горбатюка вивідати не вдалося. Відповів він доволі сухо: «Факт був, ми про нього говоримо, але поки триває слідство, нічого коментувати не можу. Буде вирок суду, тоді можна буде сказати більше».

У відділі внутрішньої безпеки кажуть, що вказівки із Києва проводити перевірку по решті згаданих у листі осіб, крім Володимира Остаповича, не було, тим більше, що згідно статті 8 ЗУ «Про звернення громадян» звернення від імені діючих офіцерів волинської міліції визнаються анонімними.

Loading...