Валерій Хорошковський: шлях у владу

Валерій Хорошковський: шлях у владу

Валерій Хорошковський народився в 1969 р. у Києві. Батько — інженер, мама — викладач.

Автор: Підготовлено за матеріалами інтернет-видань / Джерело: Відомості

Валерій Хорошковський народився в 1969 р. у Києві. Батько — інженер, мама — викладач.

Трудову діяльність починав учнем токаря на столичному заводі «Арсенал», працював водієм у зоопарку. Закінчив юрфак університету ім. Шевченка. В 1997 р. захистив кандидатську, а в 2003-му — докторську дисертацію на тему «Співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями».

Ще студентом почав створювати свої підприємства, потім була виробничо-торговельна компанія «Меркс Інтернешнл» — її меблі замовляли вищі органи влади. Проте перший великий капітал, за зізнанням самого Хорошковського, він заробив, коли брав участь у поверненні українських активів із колишніх союзних республік.

Тісно співпрацював із Сергієм Куніциним у рамках вільної економічної зони «Сиваш», був помічником і радником прем’єра Валерія Пустовойтенка. Входив до наглядової ради «Ощадбанка», а потім і в Раду НБУ. Через групу «Меркс» купив великий пакет акцій «Укрсоцбанка» — кажуть, не без допомоги російського капіталу.

У 2007 році Хорошковський продав свої 50% акцій горілчаного виробника «Союз-Віктан», які отримав у 2001 р. — у той час, коли керівників заводу — Охопкова й Довенка — підозрювали в замовленні кількох убивств. Обвинувачення вже зняті, а «Союз-Віктан» активно освоює російський ринок.

Наприкінці 90-х Хорошковський за сприяння Агентства гуманітарних технологій (АГТ) і російських політтехнологів починає позиціонувати себе як економіст ліберальної формації, критикуючи при цьому тодішнього прем’єра Віктора Ющенка. А потім разом із Інною Богословською в 2001 р. Валерій Хорошковський запускає політичний проект «Команда озимого покоління», орієнтований на молодь і середній клас. Його натхненником і фінансистом аналітики називали Віктора Пінчука. Але, незважаючи на величезні витрати, «Команда» у парламент не пройшла. А через дев’ять днів після виборів Хорошковський разом із партнером Вадимом Гуржосом продали 80% акцій молочної компанії «Галактон».

Після виборів-2002 Валерій Хорошковський півроку займався питаннями внутрішньої політики в Адміністрації Президента, був заступником Віктора Медведчука. Наприкінці 2002 р. Хорошковського призначили міністром економіки і євроінтеграції, він помітно активізував роботу, спрямовану на вступ України у Всесвітню торговельну організацію. А вже на початку 2004 р. він пішов із уряду Януковича, гримнувши дверми: спочатку виступив проти проекту ЄЕП, а потім заявив, що не може миритися з тиском Мінфіну та його глави Миколи Азарова.

2004 року Валерій Хорошковський був призначений на посаду старшого віце-президента компанії «Евраз Груп», яка є одним із найбільших виробників сталі у Росії. Він відповідав за виробничий і комерційний блоки та соціальну політику. В 2005 році став президентом компанії.

Улітку 2005 р. Хорошковський придбав великий пакет акцій телеканалу «Інтер», причому майже відразу після смерті співвласника Ігоря Плужникова, що викликало чимало різних чуток. Також він контролює інформагентство «Українські новини».

11 грудня 2006 року призначений на посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони. У день появи указу про це призначення Хорошковський подав у відставку з поста президента «Евраз Груп». Незабаром у російських ЗМІ з’явилася інформація про те, що Валерій Хорошковський продав свої 0,93% акцій цієї компанії за $80,3 млн.

16 травня 2007 року Віктор Ющенко звільнив Валерія Хорошковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони. Валерій Іванович пішов за власним бажанням. А вже 25 травня його призначили на посаду глави наглядової ради «Інтера».

24 грудня 2007 року Хорошковський призначений головою Державної митної служби України. У грудні 2008 року під час створення нової коаліції (БЮТ, Блок Литвина й частина НУ-НС) ходили чутки, що він може втратити свою посаду. Втім, тоді цього не трапилось. У відставку його відправили 28 січня 2009 року. Того ж дня президент Ющенко призначив його першим заступником голови СБУ. Тоді ж Хорошковський став також представником України в Комісії ООН із наркотичних засобів. А 18 березня 2009 року Валерій Іванович очолив Антитерористичний центр при СБУ. 11 березня 2010 року Верховна Рада призначила Хорошковського головою Служби безпеки України. 18 січня 2012 року Янукович звільнив його з цієї посади та призначив міністром фінансів.

Матеріальні статки

В 2011 році журнал «Фокус» оцінив статки Валерія Хорошковського в $430,1 мільйона (№42 у рейтингу 200 найбагатших людей України).

В 2010 році журнал «Кореспондент» оцінив його капітал у $804 млн. (чотирнадцяте місце в рейтингу «Золота сотня»).

Їздить на Bentley. Володіє квартирою у Швейцарії. «Я її придбав тому, що дуже люблю гірськолижний спорт, а у Швейцарії, як відомо, найкращі лижні курорти. Але мені не подобається зупинятися в готелях, адже домашній комфорт не може забезпечити жодний готель, навіть фешенебельний. Тому й купив собі житло в цій країні», — пояснює Валерій Іванович («Факти», 24 березня 2009 р.).

Сім’я

Має дружину Олену Володимирівну (1966 р. н.). З нею Валерій Іванович познайомився 12 серпня 1989 року на весіллі у двоюрідного брата. 20 квітня 1990-го Олена й Валерій одружилися.

У січні 2008 року рішенням зборів акціонерів U.A. Inter Mediа Group Limited вона обрана директором компанії замість свого чоловіка, що відмовився від посади через призначення на державну службу. Крім того, Хорошковська увійшла до складу ради директорів Mindon Holdings Limited (компанія, що володіє каналом НТН). Подружжя виховує синів — Дениса (1991 р. н.) і Олександра (1997 р. н.), дочку Катерину (2001 р. н.). Спілкування з дітьми Валерій Хорошковський називає найбільшою відрадою у житті.

Гурман

Вегетаріанець. Валерій Іванович каже, що така система харчування дуже допомагає йому в житті. До 29 років узагалі не вживав спиртних напоїв. «Останнім часом я трохи підкоригував свої переконання, можу випити на природі з друзями», — зізнається він («Факти», 24 березня 2009 р.).

Друзі

Валерій Хорошковський називає своїм давнім другом російського бізнесмена Олександра Абрамова, який контролює компанію «Евраз Груп». «Абрамов і я — старі друзі, ми завжди трималися разом», — каже він. Другом Хорошковського преса називає й Лева Парцхаладзе. Має гарні відносини з Дмитром Фірташем і Арсенієм Яценюком.

Loading...