Овочі з підгайцівського тепличного комбінату можуть знову з’явитися на прилавках

Овочі з підгайцівського тепличного комбінату можуть знову з’явитися на прилавках

Але з появою нового господаря гроші за паї колишні працівники навряд чи отримають

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Але з появою нового господаря гроші за паї колишні працівники навряд чи отримають

Вісім років поспіль працівники підгайцівського тепличного комбінату вимагають грошей за продані паї. У далекому 2003-му, коли підприємство ще досить успішно працювало та забезпечувало овочами на лише Волинь, а й сусідні області, воно приглянулося горе-інвесторам з-під Києва. Тодішній директор комбінату Леонід Осадчий пристав на доволі ризиковані умови інвесторів. Дочірнє підприємство «Київ-Нафтохімсервіс» із «пропискою» у Білій Церкві запропонувало працівникам викупити їхні майнові сертифікати за 50% вартості. Люди погодилися на таку ціну, тим паче, що збереження робочих місць київські інвестори обіцяли. Насправді комбінат розвалили, обіцяних грошей за паї людям не повернули до цього часу.

До 2003 року тепличники комбінату вирощували огірки, помідори, цибулю та збирали врожай до двох тисяч тонн овочів за сезон. Колишні працівники розповідають, що на підприємстві навіть запровадили малооб’ємне вирощування овочів за ізраїльською технологією, завдяки якій врожайність огірків і помідорів зросла вдвічі. Цінність підгайцівської продукції була ще й у тому, що вирощували її без застосування шкідливих хімічних речовин. Крім того, підприємство було знаним в Україні власною біолабораторією.

Жителька Підгайців Галина Т. пропрацювала на тепличному комбінаті три десятки років: була і тепличницею, і агрономом-бригадиром. Жінка вважає, що комбінат продавати не варто було, бо вагомих причин на той час не існувало.

— Якщо ми вижили у важкі 1990-ті, то взимку 2003 року, коли продали комбінат, ми працювали у нормальному ритмі, все було посаджено. Проте директор Осадчий чомусь вирішив, що підприємство працює не так, і став шукати інвесторів у Києві. Ми купилися на те, що з приходом інвестора нас із роботи не звільнять, тому й погодилися на їхні умови. Щось їм не пішло, нові власники взяли мільйонні кредити, які не погашали, і в кінцевому результаті ми опинилися без роботи.

Пані Галині керівництво комбінату виплатило шість тисяч гривень за пай, однак боргує ще 13,8 тисячі гривень.

Жінка також повідала, що на комбінаті працювало 345 осіб, кошти за майнові паї були заплачені не всім, близько сотні людей чекають грошей досі. Серед постраждалих пайовиків і Клавдія Б. Їй узагалі комбінат боргує 27 тисяч гривень.

Обмануті пайовики розповіли «Відомостям», що нібито шукав інвесторів для тепличного комбінату тодішній народний депутат Микола Жулинський. Якимось чином він і привів на Волинь підприємство «Київ-Нафтохімсервіс». Наскільки інформація достовірна, зараз важко сказати.

У будь-якому разі інвестори, вочевидь, мало що тямили у вирощуванні продукції, бо, набравшись кредитів, повертати їх не мали чим. Обіцяного сплеску виробництва теж не сталося. Хоча колишні працівниці підприємства кажуть, що, можливо, взяті позики так звані інвестори з самого початку повертати не збиралися. Втрутилась у справу виконавча служба. Майно підгайцівського тепличного комбінату, яке перебувало у заставі, арештували.

Як на те, повертати заборговані кошти за паї людям до цього часу ніхто не збирається, бо підприємство визнано банкрутом, а за душею у власників, згідно з документами виконавчої служби, ні копійки. Постановою господарського суду Київської області від 31.07.2007 року дочірнє підприємство «Київ-Нафтохімсервіс» товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтохімсервіс» визнано банкрутом, а в 2008 році ухвалою цього ж суду ДП «Київ-Нафтохімсервіс» як юридичну особу ліквідовано у зв’язку з банкрутством.

За інформацією Київської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру», державних актів на право власності земельних ділянок підприємство не має. А в інформаційно-пошуковій системі МРЕВ ДАІ Білої Церкви транспортних засобів не зареєстровано. За таких умов пайовикам колись потужного овочевого комбінату навряд чи повернуть кошти — юридично повертати їх нікому. Та й самі пайовики уже не вірять у таке «щастя». Кожен із обманутих має по пакету документів, які вдома береже, як зіницю ока. Але, показуючи їх уже кільканадцятому журналісту, робить це вже не з таким завзяттям і з меншою надією зрушити цю справу з місця.

Волинські чини теж не можуть допомогти підгайцівським пайовикам. Ще у вересні, коли на черговій сесії обласної ради була піднята проблема комбінату, голова облдержадміністрації Борис Клімчук висловився з цього приводу:

— Це чистої води господарський спір. Це справа не нашої компетенції. Продаж був здійснений на вторинному чи на третинному ринку, цей комбінат давно вже не є державним, — наголосив Борис Петрович і порадив звертатися до правоохоронців чи прокуратури.

До речі, під час вивчення справи з’явився ще один факт, якого, вочевидь, ще не знають колишні працівники теплиць. «Відомості» побували у Підгайцях, на території комбінату. Він обгороджений парканом, однак проникнути за його межі таки вдалося. Поки кореспондент фотографувала те, що колись вважалося потужним волинським підприємством, на горизонті з’явилися два чолов’яги. Один із них спочатку агресивно вказав на ворота і попросив залишити «приватну територію». Дізнавшись, що до них завітала преса, «захисники комбінату» подобрішали та поцікавилися метою приїзду.

«Відомості» з’ясували таке. Виявляється, за словами чоловіка, який назвався Вадимом, тепличний комбінат будуть відновлювати. Зараз у теплицях тривають підготовчі роботи. На момент нашого приїзду в одній із теплиць площею 15 сотих працювало четверо робітників, які вже встигли засклити частину теплиці та почали відновлювати систему обігріву. Пан Вадим повідав, що насіннєвий матеріал уже закуплено у Голландії, вирощувати збираються тут поки огірки та помідори. Перший посів запланований на січень, а перший врожай овочів хочуть зібрати на початку квітня наступного року. Продукцію, за словами пана Вадима, продаватимуть у магазинах області.

На запитання журналіста, хто є власником, чоловіки відмовились називати ім’я бізнесмена, але сказали одне: господар відомий на Волині, але публічною особою не є.

Поцікавилися ми й наболілим питанням: як бути з колишніми пайовиками комбінату. На що пан Вадим спокійно відповів, що це справа не їхнього підприємства, мовляв, тепличного комбінату як такого вже не існує, тому претензії людей нового господаря жодним чином не стосуються.

З власних джерел «Відомості» з’ясували, що підприємство називається СВК «Волинь-сервіс», власником його є підприємець Віталій, щоправда, свого прізвища він просив не називати. Пан Віталій підтвердив, що територія комбінату є його власністю, придбав він її рік тому в різних фірм частинами, які у свою чергу купували тепличні комплекси окремими лотами на аукціоні. Новий господар каже, що за цей час вже встигли полагодити каналізацію, світло, а наразі пробують відроджувати старі теплиці. Не виключає пан Віталій і можливість у частині теплиць вирощувати рослини для озеленення вулиць.

Loading...