Один депутат Верховної Ради обходиться українцям у 1,5 мільйона на рік

Крім заробітної плати, яка зараз становить 15 тисяч гривень, діючі парламентарії одержують грошову компенсацію службових витрат у розмірі близько 20 тисяч гривень на місяць. Про це повідомляє видання «Главком».

Джерело: Відомості

Крім заробітної плати, яка зараз становить 15 тисяч гривень, діючі парламентарії одержують грошову компенсацію службових витрат у розмірі близько 20 тисяч гривень на місяць. Про це повідомляє видання «Главком».

Існує приблизна норма витрат на одного депутата ВР. На безплатний проїзд народним обранцям виділяється 26 800 гривень, на міські й міжміські розмови — 4 890 грн., на канцелярське начиння — 708 грн., на відшкодування коштів періодичним виданням за публікацію авторських матеріалів народних депутатів України — 500 грн., для виступів на радіо, телебаченні, у пресі з питань депутатської діяльності — 5000 грн., на утримання помічників-консультантів — 216 000 грн., на їхні відрядження у виборчі округи — 3600 грн., на збори виборців в округах —  670 грн., на проходження через зал офіційних делегацій при відрядженні народних депутатів України — 1700 грн., на відшкодування вартості путівки на санаторно-курортне лікування — 4000-5000 грн. Також на оздоровлення в 2012 році депутати додатково будуть ще одержувати 16 мільйонів гривень — по дві місячні зарплати на одну людину. Підрахувавши, можна зробити висновок, що кожний народний обранець у рік обходиться країні мінімум в 765 тисяч гривень. За п’ять років, відповідно, в 3 мільйони 825 тисяч гривень. Плюс, якщо держава забезпечує депутата постійним житлом, до цієї ж суми можна сміливо додати ще один мільйон гривень.

«Якщо ми говоримо про депутатські пільги, давайте порахуємо, у що обійдуться квартири. Якщо взяти, порахувати просто в лоб: 450 депутатів, 450 квартир як мінімум по мільйону гривень, от вам 450 мільйонів». Разом приблизно 1,5 млн. гривень.

Після закінчення терміну дії депутатських повноважень народний обранець має право цілий рік ніде не працювати й при цьому одержувати свій парламентський оклад з усіма надбавками. При виході на пенсію йому призначать утримання у розмірі 80% від рівня зарплати діючих депутатів. До кінця життя екс-парламентарій зможе користуватися безкоштовним лікуванням у лікарнях і поліклініках при органах державної влади.

Loading...