Чи знайдеться господар для ківерцівського озера

Чи знайдеться господар для ківерцівського озера

Озеро Молодіжне, що у Ківерцях, як рекреаційний об’єкт досить привабливе. Водойма площею майже два гектари знаходиться в межах міста та ще й має хороше транспортне сполучення з обласним центром.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Озеро Молодіжне, що у Ківерцях, як рекреаційний об’єкт досить привабливе. Водойма площею майже два гектари знаходиться в межах міста та ще й має хороше транспортне сполучення з обласним центром. Втім, що характерно для багатьох водних об’єктів області, навести там  лад нікому. Отож, колись мальовнича водойма потрохи перетворюється на болото. В бюджеті міста грошей на облагородження озера катма. А попри неодноразові спроби взяти його в оренду, руки господаря вона так і не побачила. Нині знову є охочий зайнятись розвитком рекреаційної зони, та чи вдасться йому хоч щось зробити, зважаючи на  сумний досвід попередників?

Уже бозна скільки років навколо озера Молодіжного у Ківерцях ніякої інфраструктури: ні нормального пляжу, ні перевдягалень, ні туалетів, ні смітників. Та й практично щоліта СЕС забороняє там купатись, реєструючи у воді  надто високий вміст кишкової палички. Місто з озером не справляється. Це підтвердив і міський голова Володимир Жгутов.

— Ми не можемо забезпечити належного утримання даного об’єкта, — каже Володимир Володимирович. — Існують жорсткі вимоги, а  нам не вистачає на це коштів. Багато нарікань на водойму влітку, зокрема на невчасне прибирання та вивезення сміття. 

Нещодавно до міської ради звернувся охочий орендувати Молодіжне. Ним виявився лучанин Сергій Литвиненко, який під час сесії міськради розповів про свої плани щодо озера. Як з’ясувалось, у водойму хочуть запустити рибу та заробляти на платній риболовлі. Охочим порибалити на Молодіжному доведеться купувати квиток, який коштуватиме близько 50 гривень.

— Ми також плануємо навколишню територію облагородити, — каже пан Сергій, — вирівняти пляж, викласти бруківкою доріжки, поставити  бесідки. Вхід на територію буде безкоштовним, кожен зможе покупатись та відпочити, оскільки озеро є власністю громади.

Окрім солодких обіцянок про пляж, претендент в орендарі зазначив, що на прибережній території здаватимуть місця для ведення торгівлі.  

Почати якісь роботи в цьому напрямку підприємець зможе лише за умови, що виграє конкурс на право оренди водойми. Проведення такого заплановано на наступний рік.

Втім стати переможцем конкурсу — це ще далеко не все. Мало того,  що сама процедура надання водних  об’єктів непроста, то ще й Ківерці мають приклади, коли навіть подолавши всі бюрократичні перепони, підприємці так і не змогли взятися за облагородження Молодіжного. Як уже говорилося, взяти в приватні руки озеро хотіли неодноразово. Починаючи з 2004 року, це намагалися зробити двічі. Один із екс-охочих господарювати на озері Молодіжному розповів, чому розпочати бодай якусь роботу так і не вдалося.

Ківерчанин пан Олег ще у 2007 році мав намір взяти в оренду озеро та чималу частину прибережної території — загалом п’ять гектарів. Планував почистити водойму, звести кафе, спорудити тенісні корти. Для початку  збирався вкласти в рекреаційну зону близько 370 тисяч гривень. 

— Пройшовши усю нелегку процедуру надання в оренду водойми і отримавши на руки погодження від обласної ради, був змушений відмовитись від задуму, — каже пан Олег.

Перепоною для наведення ладу на водоймі, за словами пана Олега, стала надто велика орендна плата, та й озеро давали в оренду лише на п’ять років. На його думку, саме через це ніхто не береться й за інші водні об’єкти поблизу Молодіжного. 

Тоді підприємця відштовхнула вартість оренди. Цього разу, судячи зі слів міського голови Ківерців Володимира Жгутова, оренда водного плеса коштуватиме  400 гривень на рік, а землі, враховуючи й прибережну територію, — близько п’яти тисяч гривень. Щоправда, суми ці зовсім приблизні, оскільки ніяких замірів території, яку надаватимуть в оренду, поки не проводили. 

Отож, чи вдасться знайти господаря для місцевого озера, покаже час, хоча владці запевняють, що зі свого боку робитимуть усе можливе для цього.

Loading...