Свіже молоко лучани купуватимуть на вулиці з автомобілів

Свіже молоко лучани купуватимуть на вулиці з автомобілів

Два місяці тому волинські чиновники заявляли про те, що лучани питимуть молоко з автоматів.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Два місяці тому волинські чиновники заявляли про те, що лучани питимуть молоко з автоматів. Тепер про цю затію начебто забули, а в чиновницьких кабінетах визріла нова. Свіже молоко продаватимуть на вулицях обласного центру. Везтимуть його з наближених районів, наприклад, із Рожищенського, Луцького, реалізовуватимуть прямісінько з автомобілів або із залишених причепів по п’ять гривень за літр. Чи приживеться така торгівля і як сприймають чергову ідею «по-карпюківськи» самі ж фермери, дізнавалися «Відомості».

Міністерство охорони здоров’я визначило, що нормою споживання молока на душу населення є 380 літрів на рік. Волинські чини кажуть, що мешканці регіону недопивають молока, бо, за статистикою, споживають його всього 240 літрів. Тому, за словами начальника обласного управління АПР Юрія Горбенка, на часі збільшити цей показник і наблизити споживачів до якісного непорошкового молока.

Згідно з моніторингом, який провели працівники управління АПР, цінова політика на молоко різна. Починаючи від 1,8-2 гривень — вартість молока, яке закупляється у населення, — до чотирьох гривень за літр молока, придбаного у сільгосппідприємствах. На організованих ринках ціна молока — в межах семи гривень.

— Ми зробили аналіз супермаркетних цін. Там узагалі чудасія, — каже Юрій Горбенко. — За літр «Молокії» жирністю 2,7% просять 7 гривень 29 копійок. Радехівську «Молочну родину» (жирність — 2,6%) продають по 6 гривень 79 копійок за літр. Інші виробники, як кажуть, замилюють споживачам очі, бо ж продають молоко не в літрових пачках, а по 900 грамів. Наприклад, «Молочар» (Львівська область) — 0,9 літра жирністю 2,6% вартує 6 гривень 39 копійок. Ба більше: везуть харківську «Слов’яночку» й хочуть, аби ми купували 0,9 літра за 7 гривень 80 копійок. Волинські сільгосппідприємства виробляють молоко жирністю 3,6%. Зважаючи на це, воно мало б коштувати від 8 до 13 гривень. Ми ж, навпаки, хочемо ввімкнути механізм здешевлення продукції та посприяти виробникам у прямому продажу молока для населення.

Юрій Горбенко переконує, що сільгосппідприємствам вигідно продавати волинянам молоко навіть по п’ять гривень за літр. Цю роботу, за його словами, вже розпочали в Ковельському районі, де свіже молоко вже майже рік реалізує турійське підприємство «Перлина Турії». Воно придбало автомобіль із термічним кузовом. Перші кроки в цьому напрямку робить підприємство «Україна», що у селі Баїв Луцького району: воно щоранку привозить молоко до мешканців ГПЗ і на вулицю Червоного Хреста.

Спільно з Луцькою міською радою було визначено 11 торгових точок, де мешканці обласного центру зможуть купувати цільне молоко. Як повідомила заступник начальника міського відділу з питань торгівлі та сфери послуг управління розвитку підприємництва та реклами Наталія Рибай, молоком від фермерських господарств торгуватимуть: на проспекті Відродження, 12 (район готелю «Лучеськ»), на проспекті Волі, 54 (біля супермаркету «Вопак»), на вулиці Дубнівській, 12 (поблизу «Волиньтабака»), на вулиці Агатангела Кримського, 2 (район дитячої поліклініки, що на Чорновола), на проспекті Молоді, 10а (в дворах, поблизу «Гостинця»), на вулиці Огієнка, 20. На вулиці Ветеранів буде облаштовано дві точки через велику кількість жителів у цьому районі: біля будинків №6 та 11б. Також продаватимуть молоко на проспекті Соборності, 20 (в районі РАЦСу), на вулиці Грабовського, 11 (ДПЗ) і на Конякіна, 12а (поблизу супермаркету «Салют»).

Юрій Горбенко переконує, що фермерам не доведеться платити за місця торгівлі, головне, аби вони привозили вчасно свіжий продукт.

Та чи так усе просто? Наскільки така торгівля відповідатиме санітарним вимогам? Адже, щоб організувати безпечний довіз молока, потрібні спеціальна техніка й елементарний холодильник. Більшість дрібних фермерських господарств не зможуть дозволити собі таку «розкіш». Хіба що це зроблять винятково для збільшення реалізації молока від уже сформованих крупних виробників Волині. Наприклад, господарник із села Кияж Рожищенського району Володимир Глинюк каже, що добре подумає, перш ніж погодитися на таку ідею.

— Поки я не визначився, чи варто мені це робити, — зізнається пан Глинюк. — Молоко зі свого господарства ми здаємо на Рожищенський сирзавод по 3,7 гривні. Тут пропонують продавати по п’ять. Чи вигідно це? Всього на гривню більше…

Господарник слушно зауважив, що великих прибутків від торгівлі просто неба не отримати. Доведеться подумати про транспорт, витрати на бензин. Пан Володимир каже, що взимку це простіше робити, а от улітку без холодильного обладнання ніяк не обійтися.

Позитивним досвідом від продажу молока на вулиці ділиться керівник господарства «Україна» Ігор Павлович.

— Ми придбали два причепи та дві бочки по 250 літрів, вмонтували краники, щоб уникнути контакту з зовнішнім середовищем. На ДПЗ із самого початку, доки люди звикли, вдавалося продати 40-50 літрів молока, тепер за годину-дві торгівлі продаємо всі 250 літрів, а часом буває таке, що не вистачає молока.

Підприємство «Україна» розташоване недалеко від Луцька у селі Баїв, що за якихось п’ять кілометрів, тому, за словами пана Павловича, витрати на транспорт копійчані.

Санепідеміологи поки утримуються коментувати відкриту торгівлю молоком. Завідувачка відділення гігієни харчування обласної СЕС Валентина Довжик каже, що тоді, коли торгувати розпочнуть, і можна буде говорити про дотримання правил санітарії.

Loading...