З 2013 року зарплата чиновників зросте удвічі

З 2013 року зарплата чиновників зросте удвічі

З 1 січня 2013 року українські чиновники заживуть по-новому. 17 листопада Рада прийняла в другому читанні законопроект «Про держслужбу».

Джерело: Відомості

З 1 січня 2013 року українські чиновники заживуть по-новому. 17 листопада Рада прийняла в другому читанні законопроект «Про держслужбу». У ньому є як «пряники» (підвищення зарплати, надбавки), так і «батіг» (іспити й перездачі). Правда, на Президента, Прем’єра, міністрів, їхніх заступників і нардепів закон не поширюється, зазначає «Сегодня».

За новим законом, просунути сина приятеля до себе в міністерство стане складніше: у законі прописані «стартові позиції» для посад. Так, щоб очолити патронатну службу міністра, треба буде закінчити вуз і пропрацювати 8 років (або п’ять — але співробітником цієї ж служби). Раз у рік (а новачки — двічі в рік) чиновники будуть складати іспити (правда, оцінювати, як вони виконують накази й доручення, буде їхнє ж начальство). Здав — одержуєш премію, ні — перездаєш іспит, а знову завалиш — звільнений. Але на керівників структурних підрозділів ця стаття не поширюється.

За законом, найдрібніший із чиновників повинен одержувати мінімум дві мінзарплатні (зараз це близько двох тисяч гривень) — і це тільки оклад (а є ще премії, надбавки). Причому співробітникам АП, апарату Ради й Секретаріату Кабміну, які формують або реалізують державну, правову, бюджетну політику, передбачається надбавка — до 100% окладу.

До слова, пункт про те, що після трьох років служби чиновник одержить право на компенсацію від держави півставки кредиту на житло (тобто людина бере кредит під нинішні 16-20%, а віддає — під 8-10%), до другого читання з закону забрали.

Самі чиновники поки ще не зрозуміли, як зміниться їхнє життя. «Багато дрібних чиновників працюють на мінімальну зарплату — до 1000 гривень, половину з якої витрачають на проїзд — тому що доїжджають у свої обл- і райадміністрації із сіл. Якщо зарплату підвищать — така робота зможе зацікавити молодь», — говорить екс-чиновниця Людмила.

«Але це, скоріше, у регіонах, — додає один із держслужбовців Олег. — Там дійсно ситуація кепська. Працюють одні старші. Молодь туди йде тільки від безнадійності. Що ж стосується великих міст, то річ не в іспитах. Проблема в тому, що конкурсу немає: оскільки на такі маленькі зарплати народ іти не хоче, то й вибирати нема з кого. До речі, шкода, що забрали норму про пільговий кредит на житло. Серед чиновників є багато з інших міст».

«Насправді, багато залежить від того, що від тебе вимагає начальник. Якщо вимагає — буде робота, якщо ні — ніякий закон не допоможе», — каже екс-чиновниця Наталя.

Loading...