Звернення до суду значно подорожчає

Звернення до суду значно подорожчає

З 1 листопада 2011 року звернення у суд для простого українця стане дорожчим. Із цього дня запрацюють нові ставки судового збору. Скільки коштуватиме громадянинові звернутися в український суд, з’ясовували «Відомості».

Автор: Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

З 1 листопада 2011 року звернення у суд для простого українця стане дорожчим. Із цього дня запрацюють нові ставки судового збору. Скільки коштуватиме громадянинові звернутися в український суд, з’ясовували «Відомості».

За звернення до суду цивільні позивачі в Україні платили й раніше: ця плата поділялася на державне мито та плату за інформаційно-технічне забезпечення (ІТЗ).

Як розповіла «Відомостям» начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій, державне мито зараховувалося до державного бюджету, а плата за ІТЗ ішла у спеціальний фонд.

Державне мито було прирівняне до мінімального неоподатковуваного мінімуму, який, як відомо, становить 17 гривень. Послуги ІТЗ були сталими. Що ж змінюється з прийняттям Закону України «Про судовий збір»?

З одного боку, сплата єдиного судового збору спростить процедуру звернення до суду, оскільки з 1 листопада не потрібно окремо сплачувати витрати на інформаційно-технічне забезпечення. З іншого — учасники процесу оплачуватимуть процесуальні дії, які раніше були безоплатними. Зокрема, передбачено судовий збір за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання (15 гривень), а також за роздрукування технічного запису (кожен аркуш по п’ять гривень).

Вводиться також плата за клопотання про забезпечення доказів і позову (в обсязі відсотка від мінімальної заробітної плати), а також за залучення документів до апеляційної та касаційної скарг у цивільному й адміністративному процесах.

— Законом встановлюються розміри судового збору за подання позовних заяв, апеляційних і касаційних скарг та інших процесуальних документів у судочинстві, — пояснила Наталія Коцирій. — Ним виключаються статті з Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», яким визначались аналогічні розміри державного мита при поданні процесуальних документів до судових інстанцій. Законом передбачається, що судовий збір справляється у відповідному обсязі від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, — у відсотковому співвідношенні до ціни позову й у фіксованому розмірі. Судовий збір буде зараховуватися до спеціального фонду державного бюджету і йтиме на забезпечення матеріальної частини діяльності судів.

Іншими словами, українські законодавці вирішили покласти матеріальну відповідальність за забезпечення судів і суддів на український народ. Адже ставки судового збору, порівняно з розмірами державного мита й ІТЗ, збільшуються у декілька разів. Скільки тепер треба платити українцям за звернення до суду, видно з порівняльної таблиці.

Наведемо приклад: сьогодні за подання заяви про розірвання шлюбу законодавчо встановлена плата з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів становить 30 грн., а державне мито позивач у цій категорії справ сплачує у сумі 8,5 грн. Усього — 38 гривень 50 копійок. Судовий збір у цих справах становитиме 0,1 розміру мінімальної заробітної плати. Тобто з 1 листопада, якщо людина вирішить подати заяву на розлучення, їй за це доведеться платити вже 94 гривні 10 копійок. Як бачимо, вартість звернення до суду в цій категорії справ зростає втричі. Хоча сума, яку доведеться платити, звичайно, не критична. Та це за умови, якщо подружжя не ділитиме спільно нажитого майна. За це доведеться платити ще 1% від ціни позову. Тобто якщо ділиться двокімнатна квартира вартістю 200 тисяч гривень, то позивач має сплатити у судову казну дві тисячі гривень. Тут варто зазначити, що законодавець обмежив можливу цифру сплати судового збору трьома розмірами мінімальної заробітної плати. Іншими словами, якщо подружжя ділитиме маєток вартістю кілька мільйонів, то розмір судового збору до кінця 2011 року становитиме 2 тисячі 823 гривні. Так що, як бачимо, утримання судів у основному ляже на плечі бідних українців. Наталія Коцирій наголосила, що від сплати судового збору звільняються чорнобильці; інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, та прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди I та II груп. Проте на загальному фоні — це слабка втіха.

Особливо боляче закон вдарить по суб’єктах господарювання: плата за звернення до господарського суду зростає в рази. За подання позовної заяви майнового характеру за ще чинним законодавством належить сплатити 1% від ціни позову, проте не менше 102 гривень. Натомість у листопаді цього року заявник сплачуватиме вже 2% від ціни позову, та не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати, тобто 1411,5 грн. Максимальна ставка судового збору в майнових спорах також зміниться: з 25,5 тис. грн. до 56,46 тис. грн. Для багатьох підприємців, які ще були спроможні відстояти свої інтереси у суді, тепер таке звернення може виявитися недосяжною розкішшю.

Loading...