Підприємців «загнали» у черги за документами з Єдиного державного реєстру

Підприємців «загнали» у черги за документами з Єдиного державного реєстру

До редакції «Відомостей» звернувся приватний підприємець Олександр, якому нещодавно, щоб отримати необхідний документ, довелося більше трьох годин простояти в черзі у луцькому відділі реєстрації суб’єктів господарювання.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

До редакції «Відомостей» звернувся приватний підприємець Олександр, якому нещодавно, щоб отримати необхідний документ, довелося більше трьох годин простояти в черзі у луцькому відділі реєстрації суб’єктів господарювання. Чоловік каже, що раніше такої ситуації не траплялося, а все почалося після недавньої відміни свідоцтв про реєстрацію підприємців. Невже, за його словами, не можна організувати роботу відділу таким чином, щоб люди не витрачали даремно свій час, нерви і гроші в очікуванні перед дверима державного реєстратора? Хто винен і у чому причина обурення підприємців, дізнавалися «Відомості».

Картина, яку побачили у відділі державної реєстрації суб’єктів господарювання Луцької міської ради повністю співпадає з розповіддю пана Олександра. Незважаючи на те, що прийом починається о пів на дев’яту, ще задовго до цього формується черга. Один чоловік розповів, що вже третій день приходить сюди за довідкою, як тільки наблизиться час його прийому, терміново доводиться від’їхати по роботі. Ще хтось, заглянувши в коридор і помітивши натовп народу, вирішує прийти завтра. Інші ж уперто чекають. Комусь потрібна довідка, комусь — витяг, комусь — виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, комусь — усі ці три документи.

— Якщо раніше копія свідоцтва була тим документом, який підтверджував, що особа є підприємцем і займається певними видами діяльності, — розповідає пані Олена, що зареєстрована як юридична особа, — то тепер я не знаю, що вимагати від того, хто нам надає послуги.

— Треба вимагати весь пакет документів, аби підстрахуватися, — додає чоловік із черги.

— А за кожну «бумажку» треба платити, а вона, може, й не потрібна, — відповідає на його репліку інша жіночка.

— Я як приватний підприємець працюю з кількома юридичними особами, — продовжує діалог ще одна жінка. — А є такі, що мають по 100 й 200 контрагентів. І усім їм необхідно надати витяг, який коштує 54 гривні, бо його ксерокопія не дійсна. На випадок перевірки потрібен витяг із мокрою печаткою.

— Це вже занадто, — обурюється інша. — Створили собі це підприємство (ДП «Інформаційно-ресурсний центр», на який іде проплата за отримання виписки — 17 грн., довідки — 18 грн. 70 коп., витягу — 49 грн. 30 коп. — Авт.) і збирають данину…

Підприємці сперечалися й одночасно обурювалися, одначе ніхто не зміг конкретно обґрунтувати необхідність того чи іншого документа.
Прояснити ситуацію з цього питання «Відомостям» погодилася державний реєстратор відділу державної реєстрації суб’єктів господарювання Луцької міської ради Світлана Точинська.

За її словами, 7 травня вступив в дію Закон України «Про внесення змін в окремі законодавчі акти України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи-підприємця».

— Він не вніс змін у саму процедуру реєстрації, — розповідає Світлана Петрівна, — а тільки зміни щодо документа, який підтверджує реєстрацію. Якщо раніше таким документом було свідоцтво, то тепер при реєстрації видається виписка з Єдиного державного реєстру. Вона не має терміну дії і є платною, хоча безкоштовно видається в тих випадках, якщо відбуваються якісь зміни з відомостями, що є у виписці, наприклад, фізична особа-підприємець прийшла поміняти адресу. Довідка, витяг — теж відомості з Єдиного державного реєстру та видаються на підставі запиту й оплати. Від оплати звільнені лише органи державної влади. Довідку та витяг про будь-яку іншу юридичну чи фізичну особу може взяти будь-хто, якщо знає реквізити пошуку, а виписку фізична чи юридична особа може отримати лише про себе і тільки за місцем реєстрації.

— Чим відрізняються довідка та витяг?

— Довідка містить інформацію, яка стосується реєстраційних дій і записів, які були внесені в Єдиний державний реєстр, — пояснює Світлана Точинська, — тобто відомості про реєстрацію, зміни, припинення, зняття з обліку й інше. А витяг містить інформацію про види діяльності, дату реєстрації, прізвище суб’єкта господарювання чи засновників, якщо йдеться про юридичну особу, станом на момент запиту. В отриманні довідки та витягу на сьогодні нічого не змінилося.

— Підприємці кажуть, що часто юридичні особи вимагають саме витяг на підтвердження їхньої діяльності, а не довідку, яка зараз видається замість свідоцтва. Та витяг коштує набагато дорожче?

— Це пов’язано зі змінами до Податкового кодексу, — пояснює держслужбовець. — Зазвичай вимагають через те, що хочуть бачити, чи займається підприємець певними видами діяльності, наприклад, торгівлею товаром.

Питання ж про те, чи конче потрібно суб’єкту господарювання представляти копію чи оригінал витягу, залишається відкритим. Підприємець, який звернувся до редакції, ходив у податкову проконсультуватись. Але там відповіли, що ніде чітко ця вимога не прописана, тому вони самі чекають на роз’яснення з ДПА України.

Наразі ж державний реєстратор Світлана Точинська радить підприємцям не панікувати та, коли у них не вимагають перелічених документів, наперед їх не брати. До того ж, за її словами, перевіряюча особа за необхідності може сама дати запит. А щоб не стояти у чергах, можна заплатити гроші та залишити запит як вхідну кореспонденцію, після чого протягом п’яти робочих днів забрати документ.
Таким чином, закон, який, як висловлювалися наші можновладці, спростить умови започаткування та ведення бізнесу і здешевить їх, насправді призвів до безкінечних черг в органах реєстрації, хаосу та необґрунтованого витрачання часу та додаткових коштів на отримання виписок, витягів, довідок. Є слушною думка підприємців про те, що на них укотре вирішили нажитись. Адже лише в одному Луцьку є більше 18 тисяч підприємців і більше шести тисяч юридичних осіб, і всім необхідні ті виписки, довідки, витяги — а це немалі гроші.

Loading...