Будинок у Луцьку функціонує на енергії сонця, вітру та води

Будинок у Луцьку функціонує на енергії сонця, вітру та води

Волинь, яка має значні запаси підземних вод, удосталь сонячних і вітряних днів, може повністю забезпечити обігрів приміщень завдяки поновлюваним джерелам енергії. Що це цілком реально, переконує на своєму прикладі торговий дім «ВО Електрик», що в Луцьку.

Автор: Микола ЯКИМЕНКО / Джерело: Відомості

Волинь, яка має значні запаси підземних вод, удосталь сонячних і вітряних днів, може повністю забезпечити обігрів приміщень завдяки поновлюваним джерелам енергії. Що це цілком реально, переконує на своєму прикладі торговий дім «ВО Електрик», що в Луцьку.

Тут зловили і вітер

Цей золотавого кольору будинок вирізняється з-поміж усіх у Луцьку. Тут багато незвичного для людського ока: сонячні батареї та вітрова електростанція на даху, оригінально оформлений фасад і величезне, у три поверхи, світлодіодне рекламне табло. Розташований він на одному з найжвавіших в облцентрі перехресть — на перетині вулиць Львівської та Володимирської. Тож кожен, хто в’їжджає у Луцьк із боку Львова та Володимира-Волинського, звертає увагу на цю суперсучасну споруду. А втім, відкритий у березні цього року торговий дім «ВО Електрик» зсередини ще цікавіший, як ззовні.

Директор торгового дому Олександр Волинець починає знайомство зі своїм незвичним будинком із самого верху — даху. Там встановлені шість секцій сонячних батарей і вітрова електростанція.

На фото: Олександр Волинець

— Енергії сонячних батарей досить, — розповідає господар, — аби з травня по жовтень підігрівати за добу куб води до температури 90°С. Навіть холодної пори року вода нагрівається від 9°С до 30°С. Якщо ж треба підігріти її до вищої температури, вмикаються змонтовані всередині бака електротени. Витрати енергії будуть значно менші.

Хоча того дня, коли ми відвідали «ВО Електрик», був майже штиль, роторне колесо вітрової електростанції все ж крутилось, а отже, виробляло енергію. Починає ж воно працювати при швидкості два-три метри на секунду. При швидкості 10 м/с продукує за годину 10 кВт електроенергії. В грудні були дні, коли швидкість вітру сягала 20 м/с, тоді потужність електростанції становила 20 кВт, а добове виробництво електроенергії — 300 кВт. Власної електроенергії в основному вистачає на освітлення приміщення та п’яти вуличних ліхтарів біля нього. До речі, в усьому будинку встановлені енергоощадні лампочки. Так, для освітлення кабінету пана Волинця площею 30 кв. м використовують світлодіодні світильники потужністю всього 36 Вт. У разі, коли вітру немає, можна використовувати акумулятори, в яких накопичується енергія ВЕС.

Замість газу — тепло підземної води

І ще на одну цікаву деталь ми звернули увагу. В жодному з приміщень немає труб і батарей опалення. Проте навіть у морози тепло. Вся система обігріву змонтована під підлогою.

— За такої системи вже при температурі теплоносія в трубах 34-36°С зимою в кімнатах підтримується комфортна температура 18-20°С, — пояснює Олександр Волинець. — Звичайно, потрібно, щоб будівля мала добру теплоізоляцію. Гляньте на наш майже цілком скляний фасад. Здавалося би, він має вихолоджувати будинок. А втім, це не так. Склопакети з надміцного й енергозберігаючого скла дають таку ж теплоізоляцію, як і стіна з керамічної цегли завтовшки 60 см, забезпечуючи при цьому прекрасний захист від сторонніх звуків. Здавалося б, таке «лице» будинку мало б здорожити будівництво. Проте сталося навпаки: на оформлення фасаду ми затратили майже на чверть менше коштів, аніж при традиційних технологіях. Звідкіля ж береться енергія, яка обігріває цю споруду площею тисячу квадратних метрів? У підвальному приміщенні розташовані тепловий насос і дві свердловини. З однієї з них із глибини 53 м подається вода з температурою 9°С. Тепловий насос, який діє за принципом холодильника, відбирає у неї сім градусів тепла, і вже охолоджена до 2°С вода подається в іншу свердловину. Таким чином накопичується досить велика кількість тепла. Зазначу, що потужність цього теплового насоса становить 39 кВт.

— Звичайно, для роботи теплонасоса треба використовувати електроенергію, — пояснює господар, — але витрачається вона в співвідношенні кіловат електроенергії на 5,5 кіловата теплової енергії. Тобто, щоб обігріти в зимову пору наше приміщення площею в тисячу квадратних метрів, ми витрачаємо за годину всього 5-7 кВт електроенергії. До речі, економимо ще на одному. Влітку наш тепловий насос може працювати в реверсному варіанті. Тобто в спекотний день ми подаємо холодну воду на фанкойли (вентиляторні теплообмінники). Ззовні, бачите, вони схожі на звичайні кімнатні настінні кондиціонери. Проте різниця між ними суттєва. Кондиціонер працює на фреоні, ми ж використовуємо холод води. Витрата електроенергії теж різниться: кондиціонер за годину витрачає два кіловати, фанкойл — 150 Вт. Зараз я задам певний температурний режим у кабінеті, і фанкойл його постійно підтримуватиме. Можемо охолоджувати приміщення і через розміщену під підлогою систему обігріву. Та тоді ви почуватиметеся тут некомфортно.

Те, що в будівлі не бракує теплової енергії, помітив іще на даху. По всьому його контуру прокладено систему підігріву. Тож бурульки й інші зимові «сюрпризи» тут виключені. Підігрітої ж сонячними батареями води влітку — надлишок. Одначе зайвої енергії тут скоро не буде. В приміщенні працює невеличке кафе, яке потребуватиме щораз більше гарячої води. Незабаром планується відкрити два номери класу люкс для туристів, які приїдуть на Євро-2012.

Робіть як ми, робіть краще за нас

І хоч основний профіль роботи «ВО Електрик» — продаж товарів електротехнічної продукції, сервісні роботи з обслуговування насосів, електромонтажні роботи, торговий дім узяв на себе ще одну важливу функцію — пропаганду енергоощадних технологій у регіоні. І йому це вдається. Як розповів директор фірми Олександр Волинець, за місяць уже надійшло сім замовлень на встановлення роторних вітрових електростанцій, жваво цікавляться волиняни й тепловими насосами, сонячними батареями. Тож, можливо, прийде час, коли Україні не потрібно буде закуповувати газ у Росії. На зміну йому прийдуть альтернативні джерела енергії. Перша цьому ластівка — енергодім на вулиці Фабричній у Луцьку.

Loading...