Невдовзі на Волині почнуть будувати сучасні овочесховища

Невдовзі на Волині почнуть будувати сучасні овочесховища

Дуже важливим в області, та й, мабуть, у всій Україні, є питання збереження овочевої та плодоовочевої продукції.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Дуже важливим в області, та й, мабуть, у всій Україні, є питання збереження овочевої та плодоовочевої продукції. Нині на Волині відсутні потужні сучасні овочесховища. Є торговельні мережі, які ладні купувати продукцію цілорічно, проте їхня основна вимога — належна якість у будь-яку пору року. Наразі Волинь робить лише перші кроки в цьому напрямку.

Нещодавно прокотилась інформація, що в області мають з’явитися три нових овочесховища. Щоб детальніше дізнатися про це, «Відомості» звернулися в головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

— В області діє регіональна програма підтримки малого підприємництва. Цього року передбачається відшкодування з обласного бюджету суб’єктам малого та середнього бізнесу відсоткових ставок за користування кредитами на виконання інвестиційних проектів, — розповідає заступник начальника управління Людмила Петриканин. — Є низка суб’єктів підприємницької діяльності, які написали свої інвестиційні проекти саме в напрямку будівництва овочесховищ. Днями відбудеться конкурс, переможцям якого відсотки по кредитах сплачуватиме держава. Загалом цьогоріч на цю програму виділено 600 тисяч гривень.

Людмила Федорівна розповіла, що у трьох підприємств інвестиційні проекти будівництва овочесховищ на стадії завершення і вони готові найближчим часом розпочати роботу. Зокрема, цікавим є проект будівництва картоплесховища в селі Сілець Турійського району фермерським господарством «Перлина Турії». Як розповіли в господарстві, вони планують спорудити сховище місткістю до трьох тисяч тонн для зберігання насіннєвої та продовольчої картоплі. Реалізація інвестиційного бізнес-плану проводитиметься в три етапи — з 2011 до 2013 року.

Наступний проект запропонувало фермерське господарство «Золота нива» з Ківерцівського району. За словами Людмили Петрикан, тут передбачають реконструкцію плодоовочесховища та завершення будівництва цеху з сушіння овочів і фруктів. Кошторисна вартість робіт — близько мільйона гривень.

— За три роки плануємо добудувати цей об’єкт, він вміщуватиме до трьох тисяч тонн овочів. Зберігатимемо моркву, буряк, цибулю, капусту, різну зелень, — розповідає директор «Золотої ниви» Анатолій Сокол.

Сховище наповнюватимуть самостійно вирощеними овочами. Також планують добудувати й цех із переробки своєї сировини, аби створити такий собі замкнений цикл. Оскільки «Золота нива» не перший день на ринку, то вже напрацьовані певні шляхи збуту продукції, практикується співпраця з великими торговельними мережами.

— Нове овочесховище дозволить нам значно підвищити якість зберігання продукції. Бо коли зберігати її без спеціальних умов, то зазвичай до 50% овочів псується, — зазначає Анатолій Сокол. — Опріч того, вдасться продовжити термін зберігання як мінімум на півроку.

Невдовзі розпочне будувати овочесховище й товариство «Родючість-Агро», що в смт. Торчин Луцького району.

Як розповів менеджер проектів товариства Ігор Купчак, планують збудувати картоплесховище місткістю 3,2 тисячі тонн. Першу чергу будівництва завершать цьогоріч, на це збираються витратити близько п’яти мільйонів гривень. Сховище вміщатиме 1200 тонн продукції. Другу частину спорудять наступного року.

— Будівництво модерного овочесховища відбуватиметься в межах проекту «Картопля Волині». Наша мета полягає в тому, аби споживач міг придбати високоякісну, відкалібровану картоплю, — повідав Ігор Купчак. — Одразу після збирання бульбу утримуватимемо в спеціальному температурному режимі близько одного місяця — це так званий санітарний період, потрібний, аби підлікувати плоди. Далі заморожуватимемо її, і з дотриманням необхідного рівня температури та вологи зберігатимемо. Увесь процес буде автоматичним, тому обслуговуватиме картоплесховище лише одна людина. Хочемо вивести ринок цих овочів на новий цивілізований рівень. Картоплю, звичайно, калібруватимемо, тож бульба певної фракції буде одна в одну. Невелику за розмірами картоплю продаватимемо для населення як насіннєву.

У подальшому в «Родючість-Агро» планують сортувати бульбу, розмежовуючи її на картоплю для варіння, смаження та салатну. Виявляється, є й такий поділ, і ґрунтується він на кількості крохмалю в коренеплодах.

Аби наповнити сховище, використовуватимуть не лише свою сировину: частину картоплі закуплятимуть у потужних господарств із сусідніх областей. Волинської ж картоплі не купуватимуть, бо, як каже пан Купчак, в області практично неможливо знайти великої кількості бульби одного сорту. Різносортову ж бульбу тримати разом не можна, бо кожен вид потребує різних умов зберігання.

— Ринок збуту буде орієнтований передусім на Волинь. Уже зараз ведемо переговори з місцевими торговельними мережами, — коментує менеджер проектів. — Звісно, якщо з інших областей приїздитимуть із пропозицією самим вивезти товар і одразу платитимуть за нього, ми не відмовлятимемо. Також орієнтуємося й на потужні торговельні мережі з інших регіонів.

Будівництво сучасних овочесховищ, безперечно, потрібне. В такому разі значно легше житиметься господарствам, які вирощують великі об’єми овочів. Одначе, за словами Людмили Петриканин, проблеми одноосібників ці сховища не вирішать.

— Левову частку картоплі на Волині вирощують одноосібники, — зазначає заступник начальника управління агропромислового розвитку. — Та у них бульба різних сортів і якості, тому власники овочесховищ її купувати не будуть. Названі проекти — це перші кроки. Є надія, що далі сховища будуватимуться активніше. Можливо, фермери об’єднуватимуться в кооперативи, аби полегшити вирішення питання збуту продукції.

Loading...