Сміттєзвалище поблизу Ківерців переповнене

Сміттєзвалище поблизу Ківерців переповнене

Це видно навіть неозброєним оком.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Це видно навіть неозброєним оком. Побутові відходи лежать на узбіччі автошляху, що сполучає Ківерці з кількома селами району. Подекуди сміття займає ще й проїжджу частину.

Із 60-х років минулого століття побутовий непотріб із райцентру вивозять на сміттєзвалище, розташоване поряд із селом Заброди Ківерцівського району, що за п’ять кілометрів від Ківерців. Колись воно виникло там стихійно, а документації на нього немає й досі.
— Сміттєзвалище однозначно перевантажене. Воно вичерпало свій ресурс. Тепер треба на гору їхати, щоб викинути сміття, проте так бути не може, бо воно має бути внизу, — каже міський голова Володимир Жгутов.

До того ж є проблеми й з утриманням звалища, яке на плечах Ківерцівського виробничого житлово-комунального управління. Позаяк те, що сміття лежить аж на дорозі, — наслідок того, що його ніхто періодично не підгрібає.

— Той трактор ДП-75, який обслуговує сміттєзвалище, давно вичерпав свій ресурс і не справляється з роботою. Він більше стоїть на ремонті, а мав би загрібати відходи, — розповідає Жгутов й обіцяє, що невдовзі цю проблему виправлять. — Днями ми всі свої плани перекрили та виділяємо близько 60 тисяч на оновлення техніки. Знайшли трактор, не новий, але робочий, у нормальному стані. Тож будемо його купувати. Це дасть змогу результативніше впорядковувати смітник.

Про те, що нинішнє сміттєзвалище вже нема як експлуатувати, говорять не перший рік. Одначе питання з будівництвом нового полігона для твердих побутових відходів і досі не вирішене. Хоча облаштування другої черги полігона, розташованого поруч зі звалищем, розпочали ще у 2008 році. Для цього виділили територію площею понад чотири гектари. За два роки вирили там два котловани та провели частину обваловочних робіт. На це витратили 264 тисячі гривень, повідомляють у міській раді.

На цьому будівельні роботи призупинили. Аби завершити полігон до кінця, потрібно: встелити котловани плівкою, підвести воду та світло, обладнати ями для миття машин, зробити дорогу для під’їзду та забезпечити сторожовий пункт. Коштуватиме це близько 1 мільйона 113 тисяч гривень. Володимир Жгутов повідав, що в цьому році, напевно, будівництво не розпочнеться, оскільки коштів не виділено. Одначе має надію: за цю справу візьмуться в 2012-му.

Проблема номер два цього звалища ще й у тому, що його періодично підпалюють. Отож село Заброди, розташоване по сусідству, час від часу потопає в диму.

— На смітнику постійно «полюють» шукачі металобрухту, — розповідає ківерчанин Олег Мисковець. — Саме вони підпалюють сміття, аби було легше віднайти метал.

Підтверджує цей факт і Володимир Жгутов. Каже, що там уже цілі угрупування шукачів металобрухту, а сторож звалища з ними не справляється.

Loading...