«Радіоактивними» залишаються молоко, дикорослі ягоди та гриби

«Радіоактивними» залишаються молоко, дикорослі ягоди та гриби

Після вибуху на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції минуло 25 років.

Джерело: Відомості

Після вибуху на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції минуло 25 років. І хоча рівень вмісту радіонуклідів у сировині та продуктах харчування порівняно з першими роками після аварії знизився, все ж вони залишаються досить високими, спричиняючи значне внутрішнє опромінення.

У Волинській області найбільшого радіоактивного забруднення зазнали три райони — Камінь-Каширський, Любешівський і Маневицький. У них ураженими радіацією є 167 населених пунктів. Понад 150 тисяч волинян на сьогодні мають статус постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, а майже 2500 були учасниками ліквідації наслідків аварії.

Медики кажуть, що серед населення радіоактивно забруднених територій помітний значний ріст різних захворювань. А домінуючим фактором у забрудненні організму людини радіонуклідами експерти називають харчі.

— Найбільш радіоактивно забрудненими у Волинській області залишаються молоко, дикорослі ягоди та гриби, — каже завідувачка радіологічним відділом Волинської обласної санепідстанції Ольга Гусєва. — Раніше реєструвалися непоодинокі випадки перевищення вмісту радіоактивних речовин у м’ясі, картоплі, лікарській сировині та навіть насінні.

Як зауважила Ольга Миколаївна, кожного року спеціалісти СЕС проводять близько 12 тисяч гамма- та бета-спектрометричних досліджень продуктів харчування на вміст радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90. Крім того, відбираються зразки води господарсько-питного водопостачання та поверхневих вод.

— За останні роки перевищень контрольних рівнів у воді не виявлено, — повідомила завідувачка радіологічним відділом. — Натомість минулого року виявлений високий вміст радіонуклідів у молоці та свіжих лісових ягодах у Маневицькому районі. Також «фонили» сушені гриби з Камінь-Каширщини.

Зрозуміло, що споживання «радіаційних» продуктів харчування призводить до накопичення радіонуклідів у організмі.

— Встановити рівень радіонуклідів в організмі можна, пройшовши просте обстеження в райсанепідстанціях Камінь-Каширського, Любешівського і Маневицького районів, — консультує Ольга Гусєва. — А в районних лікарнях та у Волинській обласній клінічній лікарні, якщо виявиться високий вміст радіонуклідів, можна отримати необхідне лікування.

Щоб уберегтися від іонізуючого випромінювання цезію та стронцію, фахівці радять дотримуватися порад кулінарної обробки їжі.
— Насамперед овочі та фрукти слід добре промити у проточній воді, щоб очистити від землі, — нагадує завідувачка радіологічним відділом обласної СЕС. — З капусти, цибулі, часнику перед миттям треба видалити верхнє найбільш забруднене листя.

Наступний етап обробки — вимочування в чистій воді протягом двох-трьох годин. Ця процедура є обов’язковою, якщо збираєтеся поласувати дарами лісу — грибами та ягодами. Так, вимочування грибів упродовж двох годин дає змогу видалити до 30-40% радіоактивного забруднення. Також обов’язково відварювати грибочки. При варінні значна частина радіонуклідів переходить у відвар, тому «першу воду» варто взагалі виливати. До слова, під час варки грибів воду змінюють два-три рази.

М’ясо та рибу перед приготуванням варто попередньо вимочити у воді впродовж однієї-двох годин. Із незбираного молока з «небезпечних територій» краще готувати сметану, масло, сир. Так, із молока в сир може переходити лише 10-20% радіонуклідів, решта залишається у сироватці.

Loading...