Луцькі маршрутки обладнали пандусами для інвалідів-візочників

Луцькі маршрутки обладнали пандусами для інвалідів-візочників
Лучанин Олексій Сундієв випробовує новий пандус / Фото: Ірина КОСТЮК

З першого квітня в обласному центрі курсують маршрутки, обладнані спеціальними пандусами для інвалідів-візочників.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

З першого квітня в обласному центрі курсують маршрутки, обладнані спеціальними пандусами для інвалідів-візочників. Тож люди з обмеженими фізичними можливостями нарешті зможуть дістатися до потрібного їм місця звичайним громадським транспортом. Таку ідею запропонували міські чиновники, а перевізники підтримали, адже і ті, й інші добре розуміють, що інваліди позбавлені елементарної можливості пересування містом на великі відстані.

Поки йде мова про те, щоб Луцьком курсувало шість таких маршруток, однак у перспективі можуть додати ще два автобуси, які збирається облаштувати Луцьке підприємство електротранспорту.

Минулого четверга на зупинці, що навпроти гіпермаркету «Там-Там», відбулось урочисте відкриття руху цих спеціальних автобусів. Подія зібрала перших осіб міста — голову Миколу Романюка, його заступника Василя Байцима та керівників провідних підприємств-перевізників міста. Крім того, подивитися та випробувати власними силами автобусні пандуси приїхали також інваліди.

Міський голова Микола Романюк розповів, що напередодні проведення конкурсу на перевезення пасажирів у його програмі була встановлена вимога — забезпечити роботу на міських і приміських автобусних маршрутах загального користування не менш як одного транспортного засобу, який би перевозив інвалідів. На таку пропозицію відгукнулися три перевізники: «АТП №1», «АТП 10701» і товариство «Санрайз». Кожне з них пропонує для користування по два спеціально обладнаних для візочників автобуси.

До речі, вартість звичайних маршруток становить до 400 тисяч гривень, тоді як для їхнього облаштування пандусами потрібно додатково ще сто тисяч гривень.

— 15 березня ми відновили перевезення спецавтомобілем усіх інвалідів-візочників, що проживають у Луцьку, до тих підприємств, установ та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням цієї категорії громадян. Авто обладнане спецпідйомником для візків і може одночасно перевозити трьох людей. А вже з першого квітня маємо ще маршрутки з пандусами, — каже Микола Ярославович.

Однак чиновник одразу наголосив, що такі автобуси поки не будуть їздити за усіма маршрутами у Луцьку, оскільки потрібно більш детально дослідити, де такі автобуси необхідні.

— Тут потрібно вивчити проблему, чи це потрібно. От, наприклад, пандуси біля будівель. Їх зараз наробили багато, та на практиці заїхати на них не можна. Ми зараз запускаємо по різних маршрутах, а далі будемо координувати цю роботу, — зазначив Микола Романюк.

Одним із перших маршрутів, яким можуть користуватися інваліди, є №24, що курсує напрямком «вулиця Єршова — мікрорайон Вересневе».

Для перевізників облаштування маршруток є, звичайно, додатковим фінансовим навантаженням, а от для інвалідів — це величезний крок до соціалізації. Візочник Валентин Шабунін каже, що радіє таким нововведенням, але одразу висловлює невпевненість.

— Хотілося б, аби водії не були «шумахерами», адже є велика різниця — сидіти на сидінні й у колясці. Тебе може викинути з неї. Водій мусить пам’ятати, що везе людей, які самостійно не можуть пересуватися.

А інвалід Олексій Сундієв у присутності міських чиновників попросив водія маршрутки та перевізників не ігнорувати візочників, які чекатимуть на зупинках громадського транспорту.

— Він повинен вийти, вийняти цей пандус і, мабуть, допомогти заїхати. Та й узагалі бути обережним, коли бачить, що заїжджає людина на візку.

Голова правління Волинського фонду реабілітації неповносправних Ганна Гапанюк наголосила, що поява таких маршруток дасть можливість інвалідам відчути, що вони такі ж люди, як і решта лучан, а це надзвичайно важливо знати та відчувати тим, хто втратив здатність самостійно пересуватися.

Loading...