У Шацьку відкрито поліклініку європейського типу

У Шацьку відкрито поліклініку європейського типу
Новозбудована Шацька районна поліклініка / Фото: Ірина КОСТЮК

Минулої п’ятниці відбулося урочисте відкриття районної поліклініки у Шацьку.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Минулої п’ятниці відбулося урочисте відкриття районної поліклініки у Шацьку. Подія зібрала кілька сотень місцевих жителів, для яких поява достойної медичної установи в чи не найголовнішому осередку відпочинку на Волині стала справжнім святом. Шацьку поліклініку вже встигли віднести до категорії довгобудів, адже спорудження розпочалося ще у1996 році. Його так-сяк фінансували, а з 2005 року взагалі призупинили будь-які роботи через брак коштів. Відновилося будівництво восени минулого року. Як розповідають самі шатчани, робота кипіла щоденно й важко повірити, що всього за півроку вдалося збудувати те, на що вони чекали більше десятка літ.

Привітати шатчан прибули перші особи області — голова ОДА Борис Клімчук і голова обласної ради Володимир Войтович.

— В травні минулого року я мав розмову з Прем’єр-міністром, під час якої показав йому фотографії цієї «розвалюхи», на місці якої, на щастя, сьогодні постало таке красиве європейське приміщення. Тоді Азаров мені сказав, що проблеми в цьому не бачить ніякої. Початкова ціна питання всього одинадцять мільйонів гривень від держави та ще чотири мільйони з обласного бюджету, — розповів Борис Клімчук.

На фото: Чиновники під час закладання капсули під будівництво денного стаціонару

Чиновники урочисто перерізали червону стрічку, надавши можливість усім охочим оглянути приміщення й оцінити рівень надання медичних послуг. Написи на дверях лікарів продубльовані двома мовами — українською й англійською. Кабінети просторі, сучасно вмебльовані, з новітнім обладнанням, особливо кабінети гінеколога та стоматолога. Крім того, в поліклініці працюватимуть спеціалісти з онкологічних оглядів, УЗД, функціональних і лабораторних досліджень, а також хірурги, терапевти, педіатри, отоларинголог, окуліст, нарколог, психіатр, дерматовенеролог тощо. Загалом, як розповів головний лікар закладу Володимир Дибель, прийом в поліклініці проводитимуть 25 кваліфікованих спеціалістів.

— Ми довго чекали на цю подію і тепер можемо гордитися тим, що Шацьк має сучасну поліклініку. В ній надаватиметься медична допомога не лише місцевим жителям, а й відпочиваючим, які з’їжджаються на Світязь із усіх куточків України та навіть з-за кордону, а це неабиякий плюс для нашого туристичного району. Поліклініка працюватиме з восьмої ранку до восьмої вечора щодня, крім вихідних. Щоденно лікарі можуть прийняти до шести сотень пацієнтів, установа має усі належні умови для цього, — повідав пан Дибель.
Голова Шацької райдержадміністрації Володимир Найда наголосив, що відкриття поліклініки стало можливим завдяки злагодженій співпраці влади та будівельної фірми. Торік у стислі терміни було відкориговано проектно-кошторисну документацію, а отже, й продовжено будівельні роботи. До слова, підрядником будівництва виступило луцьке товариство «Житлобуд-2».

Кошторисна вартість робіт становила майже 22,5 мільйона гривень, майже в півмільйона гривень обійшлося медичне обладнання. Єдиним кабінетом, який наразі пустує, є рентгенівський. Апаратуру для його наповнення закупити не встигли, проте Борис Клімчук пообіцяв, що за місяць рентгенівський апарат поліклініка таки матиме. Крім того, чільник області у своєму вітальному слові розповів шатчанам, що найближчим часом влада має намір привести до пуття дві амбулаторії, а на нещодавньому засіданні сесії обласної ради депутати підтримали рішення про надання для Шацького району додатково ще двох автомобілів «швидкої».

Проте, як з’ясувалося, на цьому сюрпризи не закінчилися. Після урочистостей у дворі поліклініки будівельники підготували майданчик для закладання капсули під будівництво денного стаціонару. Добудова до поліклініки буде розрахована орієнтовно на двадцять ліжок, матиме два посилених поста швидкої допомоги.

— Не знаю, скільки піде часу на будівництво денного стаціонару: рік, півтора, але, запевняю вас, що не більше. Усе це робиться в першу чергу для людей, нехай не ображаються на мене лікарі, — зауважив Борис Петрович.

В капсулу чиновники заклали так званого листа нащадкам, в якому було наголошено, що створення єдиного медичного простору у Шацькому та Любомльському районах є експериментальним для всієї України та поки має непогані результати.

Loading...