Команда «Вісбаден» (Чернівці): «Європейський КВН відстав від українського років на 20»

Команда «Вісбаден» (Чернівці): «Європейський КВН відстав від українського років на 20»

Минулого тижня у Луцьку розіграли «Кубок Любарта» з КВН.

Автор: Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

Минулого тижня у Луцьку розіграли «Кубок Любарта» з КВН. І хоч за результатами влучного гумористичного біатлону трофей поїхав у Рівне, та протягом усіх перегонів на жартах і підколках команди фактично йшли нарівні. Гості з Чернівців «Вісбаден» відстали від лідера всього на кілька сотих бала. Вони вирізнялися власним шармом, тож було цікаво поспілкуватися з цими кмітливими веселунами про реалії та перспективи українського КВНу.

Тим паче, що ці четверо хлопців і Поля за три роки, що вони є командою, встигли притертися один до одного й до специфіки масових розваг. Коротше — за порівняно невеликий строк перебування у сфері впливу КВН вони набули чималого досвіду. Наразі серед найбільших досягнень — звання чемпіонів Ліги КВН «Європа», півфіналістів Першої української ліги АМІК, чемпіонів Асоціації КВН України 2010 року.

Студенти та випускники Чернівецького торгово-економічного інституту обрали назву для команди, як не дивно, керуючись логікою.
— Ми натрапили на фотографії німецького Вісбадена та зрозуміли, що краєвиди Чернівців дуже схожі, — пояснив один із «духовних наставників» команди Влад (до «Вісбадена» він грав у досвідченій «Збірній Албанії»).

— Сценарії для себе пишете самі?

— Так, ми поки не такі багаті, щоб наймати людей для писання, — відповідає Стьопа. — У самих вистачає задумок, цікавих ідей, які розкручуємо спільно.

— Куди їздите, де виступаєте?

— За один рік брали участь у п’яти лігах. Для команди КВН із не надто великого міста це важко і фізично, і фінансово. Заробляємо гроші для виїздів на корпоративах, шукаємо спонсорів. Ні для кого не секрет, що внески в офіційних лігах досить великі — від 500-800 доларів і вище. Але якщо команда ставить собі за мету розвиватися, а не заробляти якийсь дріб’язок у своєму місті, то треба і викладатися на 100%, і так само вкладатися. У січні цього року побували на щорічному фестивалі в Сочі. Ми отримали підвищений рейтинг, що дуже добре для першого разу. Зараз ціль — потрапити у Вищу українську лігу.

— Які враження після сочинського десятиденного КВН-марафону?

— Сочинський фестиваль відкриває очі. Бо таких маленьких команд — тисячі. Гумор має бути глибшим, вдумливішим. З цьогорічного фестивалю можна зробити висновок, що український КВН виріс. Кілька наших команд після фестивалю навіть зареєструвалися в офіційних російських лігах. З росіянами не змагатися треба, а вчитися у них, бо там КВН з’явився. Це те саме, що проти англійців грати у футбол.

— Чи є для «Вісбадена» заборонені теми?

— Ліги творчого об’єднання АМІК вчать адекватно дивитися на речі. Коли тобі смішно, а глядачам — ні, отже, ваші почуття гумору розходяться у різні боки, — роз’яснюють хлопці. — Набравшись трохи досвіду, вже знаємо, що можна ставити, а що нікому не сподобається. Є табу на чорний гумор і на «заїжджені» теми типу блондинок, політиків, наркотиків.

— А чи є в українських кавеенщиків можливість пробитися у Європу?

— Вихід у Європу відкритий, — кажуть чернівчани. — Так, збірна НАУ (Київ) минулого року перемогла в сезоні у Ризі (Латвія). КВН є в Німеччині, Естонії, інших країнах, але там рівень ще нижчий, ніж у нас. Тамтешні гумористи ставлять жарти, з яких у нас сміялися в 90-х.

— Яким ви бачите майбутнє вітчизняного КВН?

— Поки нам майбутнє українського КВНу бачиться печальним. Більшість людей грають у ньому з наміром якнайшвидше потрапити у телевізор, «засвітитися», щоб заробляти хоч якісь гроші. А ми натомість хочемо поїхати в Сочі та показати, що в Україні є гідні команди. Приміром, збірну Дніпропетровська люблять і поважають у Росії більше, ніж в Україні розуміють. Команди зі Сходу підходять під російський формат. Ми ж хочемо заявити, що на Західній Україні теж є вартісний гумор, не лише рівня «колгосп, село, корова, бринза».

Loading...