Найталановитіші рівненські художники представили свої твори на огляд волинян

Найталановитіші рівненські художники представили свої твори на огляд волинян
«Мука в ночвах» Олександра Самчука / Фото: Максим Шибецький

Виставка за назвою «Від Горині до Случа», яка відкрилася в п’ятницю у «Галереї мистецтв» Волинської спілки художників, дає можливість ознайомитися з творчим доробком рівненських митців: Олександра Бобришева, Віктора Гвоздинського, Олександра Самчука, Володимира Стасюка, Анатолія Казмірука, Івана Жилки та скульптора Володимира Стасюка.

Автор: Володимир МАРЧУК / Джерело: Відомості

Виставка за назвою «Від Горині до Случа», яка відкрилася в п’ятницю у «Галереї мистецтв» Волинської спілки художників, дає можливість ознайомитися з творчим доробком рівненських митців: Олександра Бобришева, Віктора Гвоздинського, Олександра Самчука, Володимира Стасюка, Анатолія Казмірука, Івана Жилки та скульптора Володимира Стасюка. Це самодостатні художники, які утвердили себе в мистецтві. Їхні твори — це переважно реалістично намальовані пейзажі, портрети та натюрморти, які характеризують сьогодення художнього процесу на Рівненщині.

Подивимося на них зблизька. Скажімо, світ предметів у творах Івана Жилки — своєрідне глибоке проникнення в емоційно-образне трактування життя. Детально опрацьовані полотна не втрачають свого цілісного сприйняття. Твори цього автора спонукають глядача до осмислення вивірених композицій, які сприймаються як певні новели з життя. Серед представлених творів варто відмітити «На Різдво», «Осінні промені сонця», «Натюрморт з чайкою».

Вдумливе проникнення в навколишній світ із тонким поєднанням кольорів характерне для творчості Олександра Самчука. Небагатослівні, вивірені композиції з глибоким ліризмом (пейзаж «Засніжений сад») налаштовують на філософські роздуми про сенс життя («Годинник», «Натюрморт з гасовою лампою»).

На фото:Скульптор Володимир Стасюк і його робота «Юрій-змієборець»

Олександр Бобришев у майстерно виконаних акварелях втілює мерехтливу образність і поетичність. Неповторність досягається автором з допомогою вільного володіння технікою акварелі, що надає творам поетичності, прозорості, ліричності. Попри всю складність виконання акварельних робіт, твори Олександра Бобришева справляють відчуття легкості та завершеності.

Підтвердженням цьому є «Володіння снігової королеви», «Тихо», «Падає сніг», «Повернення в рідний край».

Акварельною візиткою Рівненщини можна назвати ще одного майстра — Анатолія Казмірука, більшість творів якого написані а-ля прімо — експресивно, колоритно. Художник майстерно володіє не тільки технікою акварелі, а й композиційною побудовою твору, що сприяє появі емоційних переживань, вихованню у глядача мистецької культури, любові до рідного краю.

На фото:«Осінні промені сонця» Івана Жилки

Віктор Гвоздинський знаходить у звичайному краєвиді власний потаємний світ, чаруючи неповторністю й індивідуалізмом. Його вроджена властивість мислити категоріями пленерності знаходить відповідну фактуру живопису. Натюрморт у творчості художника — це світле сприйняття світу, що відображається в легкому сріблястому колориті, цікавій композиційній побудові. Пейзажі поліського краю, Карпат прокладають місток між автором і глядачем, вводять у світ емоційних переживань («Долинами і луками», «Тече Черемош», «Зима стрічається з весною»).

Твори скульптора Володимира Стасюка вирізняються характерною образною мовою, довершеністю. Це станкові авторські роботи в бронзі («Юрій-змієборець», «Вертикаль свідомості», «Князівна»). Монументальні роботи, над якими автор працював останнім часом, дивовижні — пам’ятник Соломії Крушельницькій у Тернополі та пам’ятний знак Божої Матері в Рівному стали своєрідними візитівками цих міст.

Виставка «Від Горині до Случа» — це один із багатьох творчих проектів, які зорганізувала Волинська організація Національної спілки художників України. Цю мистецьку подію варто віднести до мистецького проекту «Велика Волинь».

Loading...