Хто такий Юра Єнакієвський?

Хто такий Юра Єнакієвський?
Так виглядає офіс Юри Єнакіївського

Раніше, коли в українській владі ще була конкуренція, виникло таке поняття, як «донецькі».

Автор: Тетяна Чорновіл для «Левого берега» / Джерело: Відомості

Раніше, коли в українській владі ще була конкуренція, виникло таке поняття, як «донецькі». Дехто користувався ним, як синонімом до слова «окупанти». Нині, коли «донецькі» скрізь, народжується нове словечко — «єнакіївські». Треба сказати, таких «єнакіївських» у владі чимало.

Найвідомішим «єнакіївським» раптово став ще вчора нікому невідомий депутат Юрій Іванющенко, або, як його ще називають, — Юрій Єнакіївський.

Коридори влади нині повняться чутками про впливовість і всесильність пана Іванющенка. Його називають авторитетнішим за Рината Ахметова, «гаманцем» або «кишенею» Президента. Йому начебто віддано Одеську та Запорізьку область, агропром і вуглепром, ринок спирту та зерна, та ще й найбільший базар в країні — «Сьомий кілометр» в Одесі. Звідки ж з’явився пан Іванющенко, він же — Юра Єнакіївський? І чи є хоч якесь підтвердження про його впливовість, окрім чуток? В цьому ми вирішили розібратися.

Кримінальне псевдо єнакіївського авторитета

Виявилось, Юра Єнакіївський — «літературний», так би мовити, псевдонім Юрія Іванющенка. Поспілкувавшись із відомими вихідцями з Єнакієва, автор зрозумів: тут Іванющенка знають під ім’ям «Юрець Малий». Саме під цим псевдонімом він — як кримінальний авторитет — ніби-то проходив в оперативних документах правоохоронців у буремні 90-ті. Принаймні таке говорив на прес-конференції Юрій Луценко. Чи правда — питання риторичне.

До речі, з усіх «авторитетних персонажів» з Єнакієвого «Юрець Малий» не був найбільш відомим. Більше «звучали» Салават, Шумак, Батура, а особливо Зуй (Анатолій Зуєв). Може, тому що останній любив показуху. Наприклад, дочка Зуєва, що навчалася в Горлівському інституті іноземних мов, приїжджала на навчання з двома джипами охорони.

В подальші роки Зуєв просідав в плані фінансів, а відповідно, й авторитету, тоді як «Юрець Малий» піднімався, хоча і продовжував залишатися в тіні. Останні 10 років він взагалі майже весь час проживав у Монако, а його справи в Україні успішно вів Іван Аврамов. Настільки успішно, що про Аврамова почали говорити, як про одного з найбагатших людей Донбасу. А про Іванющенка ніхто нічого не говорив.

Сентиментальна ностальгія Малого Юрця

Постійно проживаючи в Монако, Іванющенко завжди пам’ятав про рідне Єнакієве. Тут розташувалося гніздо його бізнесу. Тут він фінансував будівництво Покровської церкви, про що свідчить табличка на фасаді. До речі, в місті є Свято-Георгіївський храм, про який єнакіївці говорять: «Це нам побудував Янукович». Насправді, офіційно родина Віктора Федоровича подарувала церкві лише дзвони.
Ще одну церкву Іванющенко побудував на власному подвір’ї — в маєтку біля селища Старопетрівське під Єнакієвим.
Місцеві називають цей маєток «офісом Юри Єнакіївського». Саме офісом, а не будинком. Вочевидь, мають рацію, бо справжній його дім в Монако. Хоча в «офісі» теж можна жити (для цих потреб там збудовано два шикарних палаци) та витримувати осаду (бо маєток зведений за всіма правилами фортифікації). Головний величезний будинок знаходиться в долинці, над якою стирчить лише його дах, а отже, місцина не прострілюється. Нижче маєтку — болото, під’їзна дорога — насипана, верхня — вузька та під пильним наглядом охорони. Тож непоміченим в гості сюди не з’явишся.

Уряд не дав МВФ образити Юрія Іванющенка

Після призначення першим заступником голови НБУ друга Олександра Януковича Сергія Арбузова Нацбанк остаточно відійшов до сфери інтересів президентської родини. А НБУ подекуди займається дуже цікавими справами, зокрема рекапіталізацією проблемних банків. Можна пригадати, як на цьому добре нагрівали руки приватні особи в попередні роки. Скандали, пов’язані з рекапіталізацією «Надр», «Києва», «Родоводу» у часи фінансової кризи, гриміли на всю країну.

Нині тема не закрита. Зокрема 10 червня 2010 року затверджена нова програма фінансового оздоровлення АТ «Родовід Банк» на 2010-2016 роки. Зазначена програма передбачає додаткову капіталізацію установи за участю держави на суму 5,8 млрд. грн.
Цікаво, що незадовго перед тим в Нацбанку заявляли: «Родовід Банк» потребує для докапіталізації значно менших коштів — 3,5 млрд. Тобто комусь ду-у-уже пощастить… Кому, здогадатися неважко.

Річ у тому, що 3 вересня тимчасовим адміністратором сумнозвісного банку призначено «незалежного експерта» Юрія Райбурга. Невідомо, від кого він незалежний, але точно відомо, від кого залежний: свого часу пан Райбург працював у бізнес-структурах Іванющенка. Зокрема очолював банк Іванющенка «ТК «Кредит», а також нещодавно придбаний єнакіївською групою «Західінкомбанк».
У липні цей «незалежний» адміністратор призначив такого самого «незалежного» голову правління — себе коханого. А своїм замом зробив Дмитра Попова, ще одного трудягу з бізнес-павутиння Юрія Іванющенка. Від Попова ланцюжком підприємств, пов’язаних спільними директорами та засновниками, можна дійти до ТОВ «Ставр», яке має директора — Щербакову Тетяну Володимирівну. Ця особа також очолює благодійний фонд нардепа Юрія Іванющенка.

Навіщо Іванющенку знадобився «Родовід Банк», фінансові результати якого є ненайкращими: лише за перший квартал цього року банк показав 4 млрд. збитків? Можливо, з тих самих причин, з яких він минулого року знадобився депутату від БЮТ Олександру Шепелєву? Шепелев, як відомо, пролобіював на посаду тимчасового адміністратора свою людину — Сергія Щербину (нині під арештом).
В кризу, аби врятувати банк, держава влила в нього 8,4 млрд. грн., проте оздоровленню фінустанови це не зарадило: левова частка коштів пішла невідомо куди. В той же час на рахунку дружини Шепелєва Галини раптово з’явилися 16 млн. Ця інформація нині фігурує в кримінальній справі, за якою арештовано попереднього тимчасового адміністратора. Кошти нібито спрямували на оренду офісу для «Родовід Банку» в новому шикарному будинку у провулку Рильського, 4, який належить Галині Шепелєвій. Ще 24 млн. пішли на ремонт. Банкіри туди так і не в’їхали. Натомість в цьому місці облаштував собі офіс депутат Шепелєв. А наразі тут «працює» пан Іванющенко.
Схоже, Шепелєв ввів Іванющенка у бізнес і віддав офіс з надією, що той забезпечить йому дах. Нині мати такого «партнера», як Юрій Володимирович, — за щастя. Шепелєв, хоч і був першою «тушкою», що переметнулася з БЮТ в лави більшості, нині потребує захисту найвпливовіших осіб, бо ним не на жарт зацікавилася СБУ. Пан Хорошковський навіть публічно заявив про необхідність зняти депутатську недоторканність з одного небожителя ВР. За інформацією ЗМІ, йшлося якраз про Шепелєва. Проте далі публічних заяв справа не пішла, подання у Верховну Раду не надійшло. Чи не тому, що Шепелєва взяв під своє крило пан Іванющенко?
До речі, МВФ, з кредиту якого капіталізуються банки, був категорично проти такого тринькання грошей. Але українські чиновники відстояли інтереси «Родоводу». І — опосередковано — Юри Єнакіївського.

У новому меморандумі з МВФ український уряд поступився соціалкою — ціну на газ для населення таки буде підвищено з 1 квітня ще на 50%. Натомість КМУ вибив з МВФ погодження: додатково капіталізувати проблемні банківські установи.

Про які саме банки, точніше — чиї саме, йдеться — здогадатися нескладно.

Loading...