У Володимирі-Волинському в медичному закладі з’явилося власне сонце на даху

У Володимирі-Волинському в медичному закладі з’явилося власне сонце на даху

Автор: Жанна МАРКОВСЬКА / Джерело: Відомості

Минулого тижня в хірургічному відділенні ТМО відбулася приємна подія як для міста і району, так і для самого лікувального закладу. У рамках проекту «Альтернативні джерела екологічно чистої та безплатної енергії» за підтримки міської влади, а також за ініціативи голови правління фонду «Здоров’я для всіх» Сергія Шевчука, на даху лікарні були встановлені сонячні батареї. Ця енергоощадна система дозволить не тільки нагрівати воду й освітлювати частину приміщення, а й значно скоротити бюджетні витрати на енергоносії.

— Ідея встановлення сонячних батарей виникла у Фінляндії, коли посол цієї країни в Україні поділилася, що весь свій будинок вона обігріває завдяки сонячним батареям, — розповідає наш земляк Сергій Шевчук. — Нас це зацікавило, оскільки в країні, де полярна ніч може тривати кілька місяців, це ефективно, то чому не може бути ефективним і в Україні. А коли розпочинали цей проект, звернулися до багатьох крупних компаній, але їхні послуги були недешевими. Та все ж натрапили на фірму з Миколаєва, ознайомилися з її умовами та пропозиціями і знайшли порозуміння.

Володимир-Волинське ТМО – дев’ятий об’єкт в Україні, де встановлюють такі енергоощадні системи. Вартість цього проекту — 200 тисяч гривень. Та кошти не є державними, а виділяються з благодійних структур, які знаходяться поза межами України, зокрема в Швейцарській Конфедерації. При цьому дотримуються принципу: ніякої політики та корупції у встановленні систем.

— Пригадую наш перший об’єкт, коли ми встановили сонячні батареї в пологовому центрі на Кіровоградщині, — розповідає Сергій Шевчук, — тоді акушерки та медсестри вперше мили руки до та після пологів теплою водою, оскільки в них були ліміти на електроенергію, і вони були змушені економити. Це виглядало досить парадоксально, оскільки в цьому містечку — Гайвороні — є гідроелектростанція, побудована ще за радянських часів, яка виробляє дешеву електроенергію. Та згодом вона була приватизована, а новий власник виставив величезні рахунки. Окрім цієї, були лікарні в Харківській, Херсонській та Одеській областях, де справили значний і вражаючий ефект, адже там 250–270 сонячних днів у році.

Та ми пригадали, що найбільш сонячний край — це Волинь, оспівана в піснях, де я народився. І вирішили спробувати встановити системи автономного електропостачання у Володимир-Волинській лікарні. Нам вдалося знайти розуміння місцевої влади та керівництва закладу, окрім того, вирішене інженерне питання для встановлення сонячних колекторів та панелі для підсвічування. Сподіватимемося, що це буде першою і не останньою ластівкою в запровадженні інноваційних систем не тільки в ТМО, а й в інших організаціях, оскільки, переконавшись у їхній доцільності та ефективності, міська влада та керівники установ намагатимуться сприяти їхньому встановленню.

Сергій Володимирович також пригадав, як встановлювали сонячні батареї в Чаплинці (Херсонська область). Там були проблеми з енергопостачанням, яке часто вимикалося, лікарям доводилося довго запускати електропідстанцію, що позначалося на роботі лікарів та якості медичної допомоги. Тому було вирішено модернізувати лікарню, встановивши сонячні батареї. І зараз у випадку відключення електрики в операційному блоці або пологовому відділенні нова система забезпечує близько шести годин електропостачання.

Голова правління фонду «Здоров’я для всіх», торкнувшись і болючої теми — війни на Сході, зазначив, що акцентували увагу на біженцях, прагнучи поліпшити їхні побутові умови в місцях поселення та запобігти виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб. Напевно, не секрет, що неподалік Маріуполя з періодичністю у кілька років виникають спалахи холери та сибірської виразки. А масове переміщення людей криє в собі небезпеку епідеміологічних ускладнень. Тож докладали всіх зусиль, щоб не допустити виникнення та розповсюдження цих хвороб, встановлюючи енергоощадні системи в місцях поселення.

Представник Миколаївської компанії, яка займається встановленням сонячних батарей, та одночасно волонтер і донеччанин Дмитро Колосовський детальніше розповів про їхні переваги. Однією з них є довготривалий термін придатності. Окрім того, обслуговування не вимагає великих зусиль та спеціальних знань. Вода при сонячній погоді протягом двох годин нагрівається до 50 градусів і тоді вже надходить до електробойлерів, які догрівають її до необхідної температури, або ж взагалі можна не гріти. При відключенні електроенергії наявність системи забезпечить освітлення частини приміщення, на яке розрахована. Та найголовніше, напевно, що це — екологічно чисте джерело енергії. Ну й, звичайно, економне.

Перший заступник міського голови Микола Веремчук зазначив, що встановлення сонячних батарей — це суттєва матеріальна підтримка для сфери охорони здоров’я міста. Окрім того, розповів, що міська влада вивела з підпорядкування лікарні газові котельні та встановила твердопаливні котли, а тепер ще й вдалося зменшити електроспоживання, встановивши сонячні системи. Кошти, які будуть зекономлені завдяки усім цим заходам, підуть на потреби лікарні.

Провідний інженер ТМО Ігор Шпур назвав цифри в кіловатах, які вдасться зекономити. А це — 70–80 кВт за добу. Заряджаючи акумуляторну батарею вдень, лікарня використовуватиме її енергію вночі, а цього вистачить на 15 годин безперебійного освітлення.

На фото:  Олександр Клачук, Микола Веремчук, Сергій Шевчук та Дмитро Колосовський

Головний лікар Олександр Клачук подякував міській владі та Сергієві Шевчуку за такий подарунок і підкреслив, що такий проект стане ще й навчальним. Адже серед організацій міста та району ще немає подібних комплексів, ТМО першим встановило сонячні батареї.

Loading...