Американські вчені підключили кальмара до iPod nano

Американські вчені підключили кальмара до iPod nano

Прибережних кальмарів можна використовувати як світломузику.

Джерело: Відомості

У ході експериментів над гігантськими прибережними кальмарами в Морській біологічній лабораторії у Вудс-Хоул, штат Массачусетс, дослідники звернули увагу на швидку зміну кольору шкіри тварини, повідомляє сайт Backyard Brains. Кальмари (як і багато інших головоногих молюсків) можуть швидко управляти пігментними клітинами, які мають назву хроматофори. Хроматофори прибережних кальмарів можуть набувати трьох різних кольорів: коричневого, червоного та жовтого. Кожен хроматофор має крихітні м'язи уздовж окружності клітини, які можуть скорочуватися, показуючи пігмент під ними.

Дослідники приклали всмоктувальний електрод до нерва плавника кальмара, потім підключили електрод до iPod nano й отримали цікаві та красиві результати.

Як пояснюють вчені, Ipod грає музику шляхом перетворення цифрової музики в невеликий струм, який він посилає до крихітних магнітів у навушниках. Магніти пов'язані з конусами, які вібрують і створюють звук.

Такий самий електричний струм нейрони використовують для спілкування. Дослідники під’єднали провід, що йде від iPod`а, до одного з нервів кальмара. Коли Ipod посилає низькі частоти (менше 100 Гц), то цього електричного заряду вистачає, щоб спонукати м’язи хроматофорів скорочуватися.

 

 

Loading...