Астрономи зняли рух планети навколо зірки Бета Живописця

Астрономи зняли рух планети навколо зірки Бета Живописця

Серія знімків, отриманих в період з листопада 2013 р. до квітня 2015 року, показує півторарічний рух екзопланети Бета Живописця b по своїй орбіті.

Джерело: Відомості

Вперше виявлена в 2008 році, β Живописця b — газовий гігант з масою в 10–12 мас Юпітера, що обертається по орбіті, приблизно рівній орбіті Сатурна, повідомляє сайт seti-ceti.ru. Планета є частиною динамічної та складної системи зірки β Живописця, яка знаходиться на відстані більше 60 світлових років від Землі. Система складається з комет, газових хмар і величезного диска уламків, який в нашій Сонячній системі знаходиться за орбітою Нептуна, майже в 2000 разів далі, ніж Земля від Сонця.

Оскільки планета та диск уламків знаходяться в гравітаційній взаємодії, система представляє для астрономів ідеальну природну лабораторію для перевірки теорій про формування планетних систем.

Максвелл Міллар-Бланше, кандидат фізики з кафедри астрономії та астрофізики Університету Торонто, є провідним автором роботи, опублікованої 16 вересня в Astrophysical Journal. У статті описуються результати спостережень за екзопланетой β Живописця b, зроблених інструментом Gemini Planet Imager (GPI) на телескопі Gemini South в Чилі.
«Ця серія зображень — найбільш точні вимірювання положення планети з-поміж коли-небудь зроблених, — говорить Міллар-Бланше. — Крім того за допомогою GPI ми можемо бачити одночасно і диск зірки, і планету, а тому можемо отримати уявлення про будову системи та як в ній все взаємодіє». 

За допомогою GPI астрономи отримують прямі зображення екзопланет. Це чудове досягнення, враховуючи, що яскравість екзопланет в мільйони разів менше, ніж у батьківських зірок. Воно стало можливим завдяки застосуванню в GPI адаптивної оптики, котра усуває спотворення, викликані земною атмосферою, та коронографу, який блокує яскраве світло зірки, відкриваючи для спостережень світло, відбите екзопланетою.
Gemini Planet Imager — це новаторський інструмент, розроблений міжнародною командою на чолі з професорами Брюсом Макінтошем зі Стенфордського університету та Джеймсом Грехемом з Каліфорнійського університету в Берклі. 

 

Loading...