Чи звільнять з роботи суддю Ковтуненка?

Чи звільнять з роботи суддю Ковтуненка?

Розгляд питання щодо судді Ковтуненка перенесли на 5 жовтня

Автор: Анна СТУЛЬСЬКА / Джерело: Відомості

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ), схоже, почала довгоочікувану роботу з очищення суддівської влади в Україні. Зокрема, днями комісія направила рекомендації до Вищої ради юстиції щодо звільнення трьох суддів, серед яких і одіозний суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Віталій Ковтуненко. Нагадаю, він добре відомий волинянам тим, що переслідував «євромайданівців», провернув сумнівну «оборудку» з приватним будинком, з якого виселив матір двох неповнолітніх дітей, незаконно оформив об’єкт нерухомості на свою тещу, а зараз живе в ньому сам. А ще, через ухвалення ним завідомо неправосудних рішень, українській банківській системі було завдано збитків на суму в кілька десятків мільйонів гривень. Стосовно останнього епізоду біографії судді Ковтуненка було порушено кримінальну справу. На засіданні Вищої кваліфікаційної комісії, що відбулося 22 вересня 2015 року, розглядали питання про притягнення Ковтуненка до дисциплінарної відповідальності, оскільки в його діях вбачалися ознаки порушення суддівської присяги.

У четвер, 24 вересня 2015 року, о 10-й годині відбулося чергове засідання ВККСУ. На порядку денному розглядалося питання про відсторонення та продовження строку відсторонення від посади суддів у зв’язку з притягненням їх до кримінальної відповідальності. Цього разу йшлося про чотирьох служителів Феміди, серед яких знову знайомий нам суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Ковтуненко Віталій Володимирович. 

Але, на жаль, питання щодо судді Ковтуненка так і не було вирішене того дня, натомість, його перенесли на 5 жовтня, оскільки сам Ковтуненко заявив, що не був належно проінформований про розгляд і його адвокат не встиг добратися до Києва. І хоча ця причина не є підставою для відкладення розгляду питання, оскільки інформація була розміщена на офіційному сайті ВККСУ (Вищої кваліфікаційної комісії суддів України) і не потребує дублювання та додаткового оповіщення зацікавлених сторін, було вирішено дати час адвокатові судді Квотуненка ознайомитися з матеріалами щодо його підзахисного.

Надалі питання Ковтуненка та інших служителів Феміди, діяльність яких у правовій площині викликає сумніви, розглядатимуть у Вищій раді юстиції. Тож сподіваємося, що тут також проявлять принциповість, оперативність та неупередженість стосовно суддів, у чесну діяльність яких вже давно не вірить громадськість, а правоохоронці мають у своєму розпорядженні факти, які підтверджують незаконність їхніх дій. Однак для того, щоб звільнити суддю, потрібно, щоб таке рішення прийняв орган, який суддю призначив, — Верховна Рада за поданням Конституційного органу — Вищої ради юстиції, а її рішення кожен служитель Феміди може оскаржити в суді.

Тож наразі є всі підстави підозрювати, що Ковтуненко зможе й надалі уникати відповідальності. Нагадаємо, у Вищому адміністративному суді України працює рідний брат дружини Віталія Ковтуненка — Михайло Іванович Смокович, який рішенням зборів від 25 червня 2014 року призначений заступником голови цього суду.

Loading...