Зарплата українців росте тільки номінально

Зарплата українців росте тільки номінально

Деякі аналітики пояснюють зростання зарплат в умовах падіння економіки насамперед методикою підрахунку.

Джерело: Відомості

Середня зарплата українців збільшилася в 2015 році на 495 гривень, але їх «з’їла» інфляція, пише Сегодня.

Номінальні зарплати в Україні зростають, незважаючи на триваюче падіння промвиробництва і ВВП, стверджує Держслужба статистики. Так, за 8 місяців з початку року заробітки збільшилися на 495 грн, а в порівнянні з січнем-серпнем 2014 г. — на 576 грн.

«Плюс» відчули на собі жителі всіх областей країни, крім Луганської області, — тут стали платити на 70 грн менше, ніж торік. У більшості областей приріст склав 350-450 грн, лише в Києві та в Донецькій області він більше 1000 грн. Прогнози експертів оптимістичні: на їхню думку, вже найближчим часом на українців чекає нове підвищення ставок.

Деякі аналітики пояснюють зростання зарплат в умовах падіння економіки насамперед методикою підрахунку.

«Держстатистики ділить весь фонд заробітної плати в регіоні на всю кількість штатних працівників, які відпрацювали повний місяць, і отримує зарплату «середню по лікарні», — говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. — Але в багатьох бізнес-структурах пройшли скорочення, багато працівників трудяться не повний тиждень, а значить, в статистику не потрапляють. Тобто працівників стає менше, і арифметично виходить зростання зарплат. Хоча подекуди заробітки дійсно ростуть — наприклад, в торгівлі або сфері послуг, де працівники отримують ставку і відсоток з продажів або замовлень. А так як ціни за рік зросли майже наполовину, то збільшився і виторг, і зарплати».

Аналітик «Forex club в Україні» Андрій Шевчишин стверджує, що «арифметична складова» при розрахунку середніх зарплат має місце, але в основному роботодавці дійсно небагато підвищують ставки, що й відображає статистика.

«Не можна стверджувати що у воюючому Донбасі зарплати за рік виросли більш ніж на 1000 грн — адже в статистику увійшла виплата боргів на шахтах, де в 2014 р накопичилася заборгованість, а тепер ситуацію виправляють, — говорить Шевчишин. — Але зростання є, так як і там, і в гірничо-металургійному комплексі, незважаючи на кризу в країні, працівникам підвищили зарплати».

Найвищі заробітки як і раніше у авіаторів: в середньому за підсумками восьми місяців їм платять 17 652 грн / міс. (рік тому платили 11 486 грн, тобто зростання — на 54% при інфляції 40%. А значить, в авіації зарплати реально виросли.) У трійці найбільш високооплачуваних також фінансисти — 8388 грн (було 6912 грн, зростання на 21%) і айтішники — 6899 грн (було 4974 грн, зростання на 39%). Найнижчі ж зарплати у листонош і кур'єрів — 2107 грн, медиків — 2599 грн і вчителів — 2904 грн.

Loading...