Російські бойовики після війни на Донбасі потроху перебираються до Сирії

Російські бойовики після війни на Донбасі потроху перебираються до Сирії

Росіяни в індивідуальному порядку відправляються на Близький Схід.

Джерело: Відомості

На фоні затишшя на Донбасі у Росії з'являється новий клас так званих «ополченців». Тепер вони їдуть воювати не за «русский мир», а з бойовиками ІД.

Як повідомляє ТСН з посиланням на російські видання, в Іраку відправки на територію Сирії чекають 12 росіян, які пройшли через чеченські кампанії або інші локальні конфлікти. Ще кілька десятків готуються вилетіти на Близький Схід у жовтні.

ЗМІ пишуть, що останнім часом росіяни в індивідуальному порядку відправляються на Близький Схід воювати з ІД. Їхньою відправкою в регіон займається Бондо Доровських, який пройшов бої під Донецьком і Луганськом, а тепер вирішив боротися з радикальними ісламістами.

Доровських розповів про себе як про уродженця Душанбе, який володів невеликим бізнесом, а потім переїхав до Москви.

«Це був невеликий, але досить прибутковий нафтовий бізнес. Потім я переїхав до Москви, де став директором невеликого будфірми. Мені завжди здавалося, що цього замало»,— розповідає він.

У кінці 2014 року він вирішив вступити в «ополчення» Донбасу, щоб воювати проти української армії.

«Але я досить швидко зрозумів, що воювати там відверто немає за що. Ми то відступали, то наступали знову, потім вже почали дотримуватися мінських домовленостей, і все стихло»,— згадує він, додаючи, що населення в Луганській області часто «ополченців» не любило, звинувачуючи їх у розв'язанні конфлікту.

У підсумку бойовик в березні цього року вирішив відправитися додому, але пізніше вирішив, що тепер йому саме місце в Сирії на боці військ Башара Асада. За словами Доровських, зараз у Росії готуються до відправлення в зону бойових дій близько 20 повстанців, ще 12 зараз перебувають в Іраку, в місті Сулейманія на сході країни.

«Це колишні військовослужбовці, деякі заробляють гроші, беручи участь у різних локальних конфліктах. Хтось просто не готовий повертатися до мирного життя»,— пояснює він.

За його словами, загін в Іраку намагається вступити в ряди «Пешмергі» — курдського військового формування, яке воює проти бойовиків ІД. Зазначається, що зараз сирійський кордон з Іраком закритий. Про масову відправку росіян в Сирії для війни з «Ісламським державою» не йдеться. Колишні учасники бойових дій на Донбасі підтверджують, що чули про такі факти.

«Ми знаємо, що якісь разові відправки трапляються, але щоб було масове перекидання тих, хто воював за Донбас, в Сирії, ми не чули. Але якщо буде така можливість, можна було б і доїхати, це має бути цікаво»,— заявив росіянин Ігор Мангушев, лідер загону Enot Corp, який довгий час воював у Луганській області. 

Loading...