«Волиньгаз» працюватиме лише 4 дні в тиждень

Через спустошений фонд оплати праці єдина газотранспортна компанія Волинської області змушена скоротити робочий тиждень з початком опалювального сезону.

Джерело: Відомості

Чотириденка для усіх служб, крім аварійно-диспетчерської, розпочинається з 1 жовтня. На такий вимушений крок довелося піти через важкий фінансовий стан підприємства. Тарифну виручку, яка є основним джерелом оплати праці, з липня держава блокує на спецрахунках «Ощадбанку». ПАТ «Волиньгаз» отримує лише 1,5% грошових надходжень, які сплачують споживачі за газ, що не покриває жодних витрат підприємства. За таких умов підготовка опалювального сезону відбувалася за рахунок ентузіазму і відповідальності самих працівників.

Несправедливий алгоритм розподілу коштів – не єдиний негативний чинник. НКРЕКП уже кілька років поспіль затверджує економічно необґрунтовані тарифи на газотранспортні послуги компанії, зменшила норми споживання газу, які зовсім не відповідають дійсному стану споживання. Шестикратне підняття ціни газу спричинило масові неплатежі і область заходить в опалювальний сезон з боргом понад 150 мільйонів гривень. Все це відбувається на фоні скорочення споживання газу (до 22%), а отже, скорочення тарифної виручки, яка є основним джерелом прибутку підприємства.

«Ці проблеми створенні штучно, адже при збільшенні тарифу на транспортування на кілька копійок, були би закритті усі болючі питання в тому числі і зарплати. НКРЕКП відповідно до ліцензійних умов зобов’язана передбачати в тарифі на транспортування газу рівень заробітної плати працівників газових підприємств не нижче, як по галузі. А дійсний стан справ такий, що зарплата волинських газовиків на 22% менша, ніж по промисловості в області. Тому нам довелося скоротити робочий час, аби не скорочувати персонал», — розповів голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

У таких умовах підприємство не в змозі повноцінно нести покладену на нього відповідальність за безпеку і безперебійність газопостачання, зокрема, і здійснювати модернізацію мереж. Ці та інші питання делегація профспілкової організації працівників ПАТ «Волиньгаз» озвучила 24 вересня на конференції працівників газорозподільних підприємств.

На Конференції було прийняте звернення до президента, уряду, профільного міністерства, НКРЕКП з проханням невідкладно прийняти рішення по встановленню економічно-обгрунтованих тарифів на розподіл природного газу, захистити заробітну плату працівників та інтереси споживачів природного газу, розробити програму розвитку та модернізації газових мереж на наступні 5 років.

Єдиний вид діяльності ПАТ «Волиньгаз» — транспортування природного газу. Підприємство обслуговує 7,6 тис. км розподільних газопроводів, 1,8 тисяч газорегуляторних пунктів (з них 478 одиниць ГРП, 1341 ШРП), 51,9 тисяч — будинкових регуляторів тиску газу.

Loading...