Савченко розповіла, як бойовики захопили її в полон

Савченко розповіла, як бойовики захопили її в полон

Савченко розповіла, що її доставили в луганський військкомат і прикували.

Джерело: Відомості

Українка Надія Савченко заявляє в ростовському суді, що була взята в полон на території Луганської області, будучи при цьому поранена в руку. Про це йдеться в трансляції Медіазони.

17 червня 2014 року вона взяла автомат і розгрузку та з сестрою на її машині поїхала в бік бойових дій, дізнавшись про обстріл розвідки. За її словами, це відбувалося в районі Веселої гори, де перебували підрозділи українських військ.

По дорозі на Стукалову Балку, Савченко помітила чотирьох поранених українських солдатів, двоє з них були в непересувному стані, їх треба було вивозити. Савченко також згадала, що сама була поранена — легко, куля пройшла наскрізь, вона давала відповідь на вогонь.

На прохання військової, пораненим викликали БТР, а вона вирішила пройти вперед визначити, що сталося і порахувати, по можливості, людей противника.

Приблизно за 100 метрів від центральної застави, розповідає Савченко, «мені назустріч вийшов хлопець, це було за зеленкою з лівого боку від піщаної дороги». «Він сказав: ну ти попався, іди сюди».

«Потім я прочитала в справі, що там ще був снайпер, який тримав мене на прицілі», — додала підсудна. Вона вирішила не стріляти, «тому що позаду залишилися поранені хлопці», і їх могли не встигнути забрати.

«Я вирішила поговорити з ним. Чому? Тому що це противник, але не ворог. Ворог — це інша держава».

Вона пішла разом з ним, сепаратисти зі зброєю збили її з ніг, а сама Савченко побачила вже захоплену машину сестри.

«Потім на мене наділи мішок, ну, пов'язку. Зрозуміло, що захоплення проходило з криками «с*ка, снайпер, зараз ми тебе покінчимо», звичайні справи».

Наділи наручники, зав'язали очі, швидко посадили в машину. Адвокат Новіков в залі суду дістав і показав суду жовту пов'язку, якою Савченко закривали очі. У полон потрапила машина сестри, на якій Савченко збиралася повертатися додому, там були всі її речі і документи, за якими бойовики дізналися, що вона офіцер.

Савченко розповіла, що її доставили в луганський військкомат і прикували, а приблизно на наступний день прийшли журналісти Lifenews, які повідомили про загибель російських журналістів.

«До цього я й гадки не мала, — зазначила українська льотчиця. — Перші дні вони були агресивні», — описує полон Савченко, каже, «як зазвичай». Крім неї у сусідній кімнаті були вісім полонених, ще десь лежали поранені, але вона їх не бачила. Каже, що сепаратисти на другий чи третій день стали вести розмови про обмін полоненими: «почали нас оцінювати».

«Мені сказали, що мене, швидше за все, віддадуть в Росію. Інших хлопців поміняли».

23 червня минулого року, Савченко стали вивозити. Зупинилися біля лісу, з якого вийшли двоє з автоматами, вони абсолютно не розуміли українську мову». Савченко з усіма речами передали їм.

«Сонце ще було високо, 7 годин вечора було». Ці двоє відвели її через лісопосадку на іншу галявину, йшли близько семи хвилин. Там Савченко посадили в «уазик», в якому були водій і двоє озброєних людей.

Нагадаємо, в суді російського міста Донецьк Ростовської області продовжується судовий процес у справі українки Надії Савченко. Її звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів в Луганській області України.

Loading...