Аспірин у два рази збільшує шанси вижити в людей з раком шлунково-кишкового тракту

У дослідженні взяли участь майже 14 тис. осіб.

Джерело: Відомості

Результати дослідження, проведеного голландськими вченими, свідчать про те, що аспірин у два рази збільшує шанси вижити в людей з раком шлунково-кишкового тракту. В експерименті взяли участь майже 14 тис. осіб, у яких був діагностований рак ШКТ в період між 1998 і 2011 роками.

Медики знайшли зв'язок між вживанням аспірину після встановлення діагнозу та виживанням. Загалом 30,5% пацієнтів, які брали участь у дослідженні, використовували аспірин після попередньої діагностики, 8,3% брали ліки виключно після діагностики та 61,1% ніколи не приймали аспірин. Серед досліджуваних 42,8% страждали пухлиною товстої кишки, 25,4% — на рак прямої кишки і 10,2% — злоякісними утвореннями в стравоході. Результати аналізу показали, що в пацієнтів, котрі приймали аспірин після виявлення онкологічного захворювання, у два рази збільшився шанс вижити порівняно з пацієнтами, які не брали аспірин. При цьому вчені відзначають, що дози аспірину були скориговані залежно від статі, віку, стадії раку, хірургічних втручань, променевої терапії, хіміотерапії та інших медичних умов або захворювань.

«Враховуючи, що аспірин є дешевим препаратом, який не вимагає патенту, з відносно невеликою кількістю побічних ефектів, це дослідження буде мати великий вплив на систему охорони здоров'я», — говорить координатор дослідження доктор медичних наук Мартін Фроузен.

Учені вважають, що позитивний ефект аспірину в лікуванні раку досягається за рахунок його антитромбоцитарного ефекту. Тромбоцити є компонентом крові, завдання якого — зупинити кровотечу шляхом злипання та закупорювання кровоносних судин після травми. Циркулюючі пухлинні клітини (CTCs), як вважають, ховаються від імунної системи за допомогою тромбоцитів, які їх оточують. Аспірин пригнічує функцію тромбоцитів і, отже, дозволяє імунній системі розпізнавати CTCs і усувати їх.

Додамо, що, на думку вчених, аспірин може стати «чарівною кулею», яка допоможе в лікуванні багатьох хвороб. Так, за словами професора Надіра Арбера, доктора медичних наук, керівника Комплексного центру ранньої діагностики та профілактики раку в Ізраїлі, аспірин може запобігти ішемічній хворобі серця, раку та хворобі Альцгеймера.

Джерело: eurekalert.org/pub.

Loading...