Астрономи сфотографували космічну троянду

Астрономи сфотографували космічну троянду

Цей новий знімок Мессьє 17 — області зореутворення, що відрізняється яскравим рожевим свіченням — отримано ширококутною камерою Wide Field Imager на 2,2-метровому телескопі MPG/ESO в обсерваторії ESO «Ла Сілла» в Чилі.

Джерело: Відомості

Це один із кращих знімків об'єкта. Зроблений з високою розподільною здатністю, він не тільки дозволяє побачити всю туманність цілком, але й виявляє її тонку структуру — газові хмари, пил і новонароджені зірки, розповіли у Європейській Південній обсерваторії.

У цієї туманності за багато років накопичилося безліч назв — може, більше, ніж у будь-якого іншого об'єкта такого типу. Крім офіційної назви Messier 17, вона ще відома як Туманність Омега, Туманність Лебідь, Туманність Галочка, Туманність Підкова і навіть Туманність Лобстер.

Мессьє 17 знаходиться приблизно в 5500 світлових роках від Землі в сузір'ї Стрільця. Вона розташована недалеко від площини Галактики. При поперечнику близько 15 світлових років вона займає на небі досить велику площу. Пил і газ, що заповнюють туманність, породжують нові зірки, і деякі з них видно на фото, хоча багато зірок на знімку знаходяться або ближче, або далі Messier 17.

Туманність має яскраво виражений рожевий відтінок. Це ознака присутності водню, що світиться. Короткоживучі блакитні зірки, що недавно утворилися в Мессьє 17, випромінюють багато ультрафіолетових променів, які й нагрівають оточуючий їх газ так, що він починає яскраво світитися. У центрі туманності це світіння яскравіше, а деякі її частини навіть виглядають білими. Цей білий колір цілком реальний — він виходить при змішуванні світла від найбільш гарячого газу з зоряним випромінюванням, що відбивається пилом.

Загальна кількість газу в туманності оцінюється в тридцять з гаком тисяч сонячних мас. Всередині неї є і розсіяне зоряне скупчення з 35 зірок. Звичайно, загальне число зірок усередині Мессьє 17 набагато більше — тільки в центральній частині туманності їх майже 800, і ще більше утворюється на її периферії.

Своєю основною назвою туманність зобов'язана французькому «мисливцеві за кометами» Шарлю Мессьє, що включив її під номером 17 у свій знаменитий астрономічний каталог в 1764 році.

Loading...