Володимир Гунчик наполягає на законному видобутку бурштину

Прес-служба Волинської ОДА підготувала звернення голови облдержадміністрації до волинської громади у зв’язку з подіями на Маневиччині та незаконним видобутком бурштину.

Джерело: Відомості

«Нещодавні події на території Маневицького р­-ну стали більше ніж резонансними та, певно, не залишили байдужими нікого. Поява у волинських лісах чисельної групи невідомих осіб — старателів, які взялися нелегально копати «сонячний камінь», — прецедент, що став останньою краплею в чаші «бурштинового питання».

На шальках терезів опинився громадський порядок на території області, спокій волинян та їхня безпека. Тож, зважаючи на гіркий досвід руйнівного панування бурштинової лихоманки в інших регіонах країни, представники влади, силових структур та правоохоронних органів вирішили діяти кардинально. Вважаю, спрацювали оперативно та на відповідному рівні, позаяк на Волині рівненський сценарій не відбувся: ніхто не постраждав і ситуація не вийшла з-під контролю.

Хочу подякувати громадським активістам, котрі не побоялися взяти на себе відповідальність і відгукнулися на пропозицію долучитися до процесу забезпечення громадського порядку. Завдяки їм, а також лісівникам, екологам, працівникам служби надзвичайних ситуацій і, звісно, силовикам та правоохоронцям, нині у маневицьких лісах не орудують горе­старателі, котрі не лише порушують закон, а й завдають колосальної шкоди природі.

Щире спасибі місцевим мешканцям за розуміння та виваженість. Волиняни, жителі Маневицького краю, не стали вступати в конфлікт, позаяк розуміють: бурштин повинен працювати на громаду, але працювати законно. Більшість із тих, хто прибув поживитися багатствами волинських надр, — не місцеві. Їм не шкода волинського лісу. Їм не болять тутешні проблеми, чимало з яких можна вирішити, завівши видобуток «сонячного каменю» у правове поле. Бо за цим — надходження до бюджетів, робочі місця та легальна зарплата, а отже — і наявність соціальних гарантій.

Закликаю представників місцевого самоврядування зайняти активну позицію. Від сільських голів, депутатів сільських та районної рад багато чого залежить, бо ви покликані відстоювати інтереси громади. Саме тому просив місцеве самоврядування працювати з населенням, вести просвітницьку роботу та пояснювати, чим обертається нелегальне копання бурштину для волинського лісу та що втрачає громада. Переконаний, наші люди не повинні стати заручниками ситуації, рабами лопати та бути інструментом у руках «бурштинових» ділків! Волиняни завше були свідомими, працювали на благо краю та дбали про його розвиток.

Звертаюся до депутатів районного рівня з пропозицією оперативно скликати позачергове засідання сесії. Саме місцевий представницький орган влади повинен вийти з пропозицією про створення комунального підприємства, яке цілком законно видобуватиме коштовне каміння. У свою чергу зобов’язуюся підняти надактуальну бурштинову тему на черговому пленарному засідання сесії обласної ради, що відбудеться 30 вересня. Запевняю, нині маємо достатньо нормативних документів (закон про надра та регуляторний акт, затверджений обласною радою), аби діяти виключно в правовому полі.

Разом із тим, повинні усвідомити, що питання повністю вичерпається тоді, коли вступить у дію закон про бурштин. А тому прошу волинських народних депутатів докласти максимум зусиль, знайти ті аргументи, котрі спрацюють на користь остаточного прийняття Верховної Радою України відповідного документа.

Своєю чергою повторно спрямую офіційний лист­-звернення до Президента України Петра Порошенка, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради з проханням терміново розглянути питання на державному рівні, аби врешті впорядкувати ситуацію. Наголошуватиму на необхідності якомога швидшого прийняття Закону України «Про бурштин», відповідних постанов Кабміну та інших нормативних актів.

Одначе прекрасно розумію, що жоден нормативний акт не є абсолютною панацеєю. Тому вже сьогодні потрібно мислити стратегічно й окреслювати реальні перспективи — думати про переробку каменю та реалізацію тут, на місці. Тож, звертаючись до керівництва держави, наголошуватиму також і на необхідності створення ринку збуту бурштину та виробів із нього.

Насамкінець хочу наголосити: впевнений, спільними зусиллями представників різних гілок влади, громадських активістів та, звісно, волинської громади нам вдасться докорінно змінити ситуацію з видобутком бурштину. Вірю, що верховенство закону візьме гору, на теренах краю постане комунальна структура, котра легально видобуватиме «сонячний камінь», а останній стане ще однією родзинкою Волині.

З повагою голова облдержадміністрації Володимир Гунчик».

Loading...