Запорізький експортер звинувачує Волинське СБУ в перешкоджанні діяльності

Сьогодні адвокат, представник запорізької фірми ТОВ «Метпромсервіс» Сергій Панченко в Луцьку зібрав прес-конференцію, щоб розповісти про корупційні схеми на Волинській митниці.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

З цією проблемою підприємство стикається не вперше. Півроку тому директор ТОВ «Метпромсервіс» звинувачував у корупційних схемах Державну фіскальну службу на Волинській митниці. Тепер же, зі слів адвоката, необґрунтовані підозри та орієнтування йдуть від Волинського УСБУ.

На початку зустрічі він нагадав журналістам події піврічної давності.

— У січні 2015 року слідчим управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Волинській області відносно службових осіб ТОВ «Метпромсервіс» незаконно було відкрите кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 212 КК України, — розповів Сергій Миколайович. — Мета вказаних кримінальних порушень — арешт та вилучення п'яти автомобілів з вантажем «феротитан», вагою 60 тонн, та «феронікель», вагою 42 тони 689 кг, вартістю в сотні тисяч євро. З нас банально вимагали хабар за те, щоб «вирішити наші проблеми та пропустити вантаж через кордон». Ми відмовилися давати хабарі та пішли до суду.

Попри п'ять судових рішень, які зобов’язували ГУ ДФС у Волинській області повернути ТОВ «Метпромсервіс» незаконно вилучене майно та документи, вказане майно повернули тільки 30 березня 2015 року, після того як ситуація з незаконно затриманим вантажем набула широкого розголосу в ЗМІ та була розпочата перевірка антикорупційним комітетом Верховної Ради України дій посадових осіб ДФС та НП «Ягодин». Після цього в процес втрутилися працівники Волинського УСБУ. Вони почали надсилати орієнтування митникам щодо вантажів ТОВ «Метпромсервіс» з вимогою тотальної перевірки вантажів підприємства. Говорячи простою мовою — нас підозрювали в тому, що ми вивозимо не те, що декларуємо. І це, незважаючи на всі необхідні документи, всі результати експертиз та лабораторних аналізів наших вантажів. Змусити митників оформити вантаж вдалося тільки після чергового рішення суду. (Адвокат продемонстрував рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 15 квітня 2015-го року). У результаті цього протистояння з Волинськими ДФС та СБУ на вимогу народних депутатів та адвокатів ТОВ «Метпромсервіс» проти посадових осіб було порушено кілька кримінальних справ.

Чергова спроба тиску на ТОВ «Метпромсервіс»

— Через нашу принципову позицію працювати в рамках правового поля відповідно до європейських стандартів відбулася чергова спроба тиску на ТОВ «Метпромсервіс», — продовжив висловлювати свою позицію Сергій Панченко.

З його слів, 21 вересня цього року на митному посту «Ягодин» митники затримали три вантажівки з 60 тоннами феротитану. Отримувач вантажу — компанія «CRONIMET Ferroleg. GmbH» (Німеччина).

— Безпідставно, без письмової відмови у митному оформлені, без будь-якого документального оформлення, — запевнив Сергій Миколайович. — Як нам пояснили митники в приватній розмові, у них немає претензій до нашого вантажу і жодних порушень ми не вчиняли, проте в них є орієнтування УСБУ в Волинській області № 54-3/4798 від 02.09.2015 р., відповідно до якого вони мусять наш вантаж перевірити. Той факт, що на вантаж є всі необхідні документи, а також висновки лабораторії ДФС, на митників не подіяв — вони бояться йти проти СБУшників. Настільки сильно бояться, що без порушення кримінального провадження, на підставі лише усної вказівки від Волинського СБУ, затримують наш вантаж для так званої «перевірки оперативної інформації». Важливо відмітити, — веде далі адвокат, — що з 21 травня до 31 липня Запорізькими працівниками СБУ було перевірено 36 вантажівок ТОВ «Метпромсервіс» на відповідність вантажу заявленим документам. Експертизу проводили в спецлабораторії ДФС. Жодного порушення не було виявлено. Коли ми почали цікавитися в правоохоронців, з чим пов’язана така увага до нашої компанії, вони натякнули, що це не їхня ініціатива, а їхніх колег. Отже, події на МП «Ягодин» дають нам всі підстави підозрювати, від яких саме колег могли отримати відповідне прохання працівники Запорізького УСБУ. Слід зазначити, що з 28 серпня 2015 року перевірки Запорізькою митницею наших вантажів знов поновилися. Підстава — орієнтування УСБУ в Запорізькій області.

Підсумовуючи сказане, адвокат зауважив, що Ягодинські митники в розмові з народним депутатом України Ігорем Артюшенком відверто заявили, що вони не мають претензій до ТОВ «Метпромсервіс» і вважають, що джерело всіх проблем компанії — це Волинське управління СБУ.

Також Сергій Панченко наголошує, що ТОВ «Метпромсервіс» через постійні перевірки та затримки з доставкою продукції за кордон несе великі збитки через неналежне виконання контрактів. А директор підприємства був змушений виїхати до Європи на вимогу партнерів, щоб пояснити причини таких порушень та переконати не розривати контракт з українською кампанією. Крім того, ТОВ «Метпромсервіс» є великим платником податків в Україні, а головне — є експортером, тобто продає український товар за валюту й поповнює золотовалютні резерви України. Тому, з його слів, якщо СБУ чи митники будуть вести себе подібним чином, вони будуть змушені розглянути варіант перенесення виробництва до Європи. У такому випадку Україна втратить податки та валютні надходження, а українці — робочі місця.

— Ми сьогодні говоримо про це відкрито, бо переконані в своїй правоті, — сказав Сергій Панченко. — Більше того, ми закликаємо Голову СБУ Василя Грицака призначити службову перевірку дій посадових осіб УСБУ у Волинській області. Щоб розвіяти будь-які сумніви щодо діяльності ТОВ «Метпромсервіс», ми пропонуємо Василю Грицаку направити на наше підприємство експертів СБУ, щоб вони детально вивчили весь виробничий процес та раз і назавжди поставили крапку в питанні звинувачень на нашу адресу. Ми звертаємося до Президента України з проханням про захист нашого конституційного права на ведення підприємницької діяльності в Україні. Ми вимагаємо від керівництва держави негайно покласти край тому свавіллю, яке коїться в галузі експортних операцій. Якщо ми не будемо почуті, то, окрім перенесення виробництва за кордон, ми гарантовано повідомимо дипломатичні представництва США та країн ЄС, а також представництва ОБСЕ, Світового банку та ЄБРР в Україні про всі відомі нам факти протиправних дій з боку посадових осіб стосовно до українського експортера.

За поясненнями щодо ситуації із вантажем запорізького підприємства «Відомості» звернулися до Волинської митниці. У прес-службі нам повідомили, що керівництво спілкувалося з адвокатом ТОВ «Метпромсервіс» Сергієм Панченком, у якого жодних претензій до митного поста «Ягодин» не було. 

Loading...